Samsun Yöresi Bazlama Hamur İşi, Yöresel Yemek Tarifleri,

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden Samsun Yöresi Bazlama Hamur İşi, Yöresel Yemek Tarifleri, ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Kemal Bektaş
    Cezalı
    Reklam

    Samsun Yöresi Bazlama Hamur İşi, Yöresel Yemek Tarifleri,

    Reklam



    Samsun Yöresi Bazlama Hamur İşi, Yöresel Yemek Tarifleri,

    Forum Alev






    BAZLAMA (SAMSUN YÖRESİ)


    Bir çeşit mısır unu ekmeği dir.



    Bazlama, Türk mutfağından bir ekmek türü.
    Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Farklı malzemeler kullanarak birçok farklı türü yapılabilir; kıymalı ve peynirli gibi. Sade türüne Samsun yöresinde Pıtpıt da denilmektedir.






    Malzemeler:
    4 su bardağı su
    6 tatlı kaşığı kuru maya
    aldığı kadar un
    4 tatlı kaşığı tuz
    2 tatlı kaşığı şeker



    Hazırlanışı
    Ilık suda şeker ile maya eritilir. Tuz ve elenmiş un ile yumuşak ele yapışmayan hamur yoğrulur. İki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulur. Büyük bezelere ayrılır. Hamurların her biri 1 cm kalınlığında açılır. Üzeri örtülerek tekrar mayalandırılır. Yağlanan ve ısıtılan teflon tavaya birer birer konur. Ağzı kapatılır, kabarınca ters çevrilir. İki tarafta pişince tavadan alınır. Hemen yenecekse arzuya göre tereyağ sürülebilir.


    Yapılışı

    Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır ve bırakılır. Buna hamur üretme denir. Zaten önceden bulundurulan mayalık bir parça ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erkenden yoğurulur. Bir müddet dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan biraz kalın olarak açılarak pişirilene şebit, daha da kalın olarak açılıp pişirilene de bazlama denir. Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, ancak günümüzde genellikle elektrikli sac veya ocak kullanılır. Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır.



    ALINTI




  2. 2
    SALİHA
    Bayan Üye

    Cevap: Samsun Yöresi Bazlama Hamur İşi, Yöresel Yemek Tarifleri,

    Reklam



    Samsun ve Karadeniz de çok sık yapılan börek ya da hamur çeşitlerinden biri olduğu söylenebilir. Hem güzel hem de doyurucu bir yemektir.







+ Yorum Gönder
yöresel yemekler
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi