Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    türkmenn
    Üye
    Reklam

    Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği

    Reklam



    Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği

    Forum Alev
    LAHANA ÇORBASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    1 kase haşlanmış,kıyılmış lahana
    1 su bardağı haşlanmış yarma
    1 baş soğan
    3 kaşık tereyağı
    3 kaşık un
    100 gram kıyma
    tuz
    pul biber
    1 tutam dargun
    1 yemek kaşığı salça

    YAPILIŞI
    Yağı derin bir tencerede kızdırın ve doğranmış soğanları kavurun,salçayı ilave ederek karıştırın, haşlanmış lahana ve yarmayı da ekleyin. suyunu ayarladıktan sonra üç kaşık unla 1 bardak suyu mikserde veya elde çırpın, kaynamakta olan malzemenin üzerine dökün. Kıymaya bir tutam tuz dökün yoğurun. Küçük yuvarlak köfteler yapın. Yuvarladığınız köfteleri çorbanın üzerine koyun.5 dakika pişirin. Üzerine dargın otu döküp servis yapın

    FASULYE LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    500 gram haşlanmış taze fasulye
    1 su bardağı bulgur
    1 baş soğan
    yarım su bardağı yağ
    250 gram kuşbaşı
    1 yemek kaşığı salça
    tuz,pul biber,karabiber

    YAPILIŞI
    Yağı eritin. İnce doğranmış soğanları kavurun. Etleri ve salçayı ilave edin. Etler kendi sularını çekene kadar kavurun.3 su bardağı su ekleyip l0 dakika kısık ateşte pişirin. Tuzla lezzetlendirin. Bulguru,haşlanmış doğranmış fasulyeleri etlere ilave edin. Kısık ateşte 20 dakika pişirin. Karabiber ve pul biberle lezzetlendirin. Pişen yemeğinizi 10 dakika dinlendirin ve servis yapın.


    EKŞİ LAHANA (Bayburt)

    MALZEMELER
    250 gram parça kuşbaşı
    1 kilo ekşi lahana (salamura)
    1 su bardağı bulgur
    2 yemek kaşığı böbrek yağı
    1 su bardağı bulgur
    1 adet kuru soğan
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    2 yemek kaşığı salça
    tuz

    YAPILIŞI
    Yağı eritin, soğanları ince doğrayın ve kavurun. Etleri ilave edin. Etler kendi sularını salıp çekinceye kadar kavurun. Bir su bardağı su ekleyip etler suyunu çekene kadar çok kısık ateşte pişirin,tuz ve biberle lezzetlendirin. Ekşi lahana bulgur ve salçayı etlere ilave edin.3 bardak sıcak su ile birlikte lahanalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Yemeğiniz 5-10 dakika dinlendikten sonra servis yapın.


    KUZU KULAĞI LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    1 kase kuzu kulağı
    1 çay bardağı bulgur
    250 gram kıyma
    2 su bardağı kaynamış su
    1 çay bardağı tereyağı
    1 adet soğan
    tuz,biber

    YAPILIŞI
    1 çay bardağı tereyağını bir tencerede eritin ve soğanları çok öldürmeden kavurun. Kıymayı soğanla birlikte iyice pişene kadar kavurun. Kıyma karışımına kuzu kulaklarını bulgur ve salça ilave edip 5 dakika kavurun. Kısık ateşte 20 dakika kadar 2 su bardağı kaynamış su ilave ederek tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. Kırmızı biber ve tuzla lezzetlendirin. Ateşten alın 5 dakika dinlendirin.

    ÇİRİŞ LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    500 gram çiriş
    250 gram kıyma
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    1 su bardağı bulgur
    1 çay bardağı yağ
    tuz,kırmızı biber

    YAPILIŞI
    Başları temizlenmiş yaprakları ayıkladıktan sonra ince ince kıyın. Kıyılmış soğanları yağda kavurun. Kıyma ve salçayı da ekleyin. 10 dakika kadar kavurmaya devam edin. Kıyılmış çirişleri,bulguru karışıma ilave edin.10 dakika daha kavurun.2 su bardağı suyu ilave edin. Tuz ve biberle lezzetlendirin. Su kaynayıp bulgurlar suyunu çekene kadar önce yüksek ateşte sonrada orta ateşte yemeğinizi pişirin.

    EBEM EKMEĞİ LAHANASI (MADIMAK) (Bayburt)

    MALZEMELER
    1 kase ayıklanmış ebem ekmeği
    1 su bardağı bulgur
    1 adet soğan
    1 çay bardağı tereyağı
    1 çorba kaşığı salça
    250 gram kıyma
    tuz ve pul biber

    YAPILIŞI
    Doğranmış soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Salça ve kıymayı ilave edin 5-10 dakika kavurmaya devam edin,kıyılmış ebem ekmeğini ve bulguru kıymaya ekleyip 3 su bardağı sıcak su ilave ederek kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tuz ve biberle lezzetlendirin.



  2. 2
    türkmenn
    Üye

    --->: Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği Devamı

    Reklam



    YEMLİK LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    2 kase ayıklanmış yemlik
    1 kase kıyma
    1 çay bardağı tereyağı
    2 su bardağı kaynamış su
    1 yemek kaşığı salça
    1 çay bardağı bulgur
    tuz ve pul biber

    YAPILIŞI
    Doğranmış soğanları yağda kavurun. Kavrulmuş soğanlara kıymayı ve salçayı ekleyin. 10-15 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin.2 su bardağı suyu ilave edin 10 dakika daha pişirin. Bulgur ve ince kıyılmış yemlikleri kıymaya ekleyin. Tuz,biber ilave edip 5-10 dakika daha pişirin. ateşten alın.

    KABAK LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    1 boy kara kabak (feli kabak)
    250 gram kıyma veya kuşbaşı
    1 su bardağı bulgur
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    tuz,pul biber

    YAPILIŞI
    Kabakları soyun,yıkayın ve 2 cm kalınlığında kareler halinde dilimleyin. Soğanları kıyın ve tencerede yağı kullanarak kavurun. Kavrulmuş soğanlara salça,bulgur ve kabakları 2-3 dakika daha kavurduktan sonra 3 bardak suyu ilave edin. Kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Kıyma yı fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Köfteleri yemeğe ekleyin 5 dakika pişirin. Tuz ve biberle lezzetlendirin. Yemeği ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.

    ISIRGAN LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    2 kase ayıklanmış ısırgan otu
    1 çay bardağı bulgur
    1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    tuz,pul biber
    250 gram kıyma

    YAPILIŞI
    Derin bir tencerede kıyılmış soğanları kavurun, salça, kıyma,bulgur,tuz ve biberi koyun,3 su bardağı su ilave edin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. İnce kıyılmış ısırganları karışıma ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Yemeği ateşten alın.
    PİRPİRİM LAHANASI (Bayburt)

    MALZEMELER
    1.5 kilo pirpirim
    250 gram kıyma
    1 bardak bulgur
    2 adet soğan
    bir kaşık salça
    kırmızı acı biber
    tereyağı

    YAPILIŞI
    Tereyağını derin bir tencerede eritin. Kıymayı iyice pişene kadar kavurun. İnce kıyılmış soğanları kavurduğunuz kıymaya ilave edin. Salçayı da kıymaya yedirin. 3 su bardağı sıcak suyu kıyma karışımına ekleyin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada doğranmış pirleri suda haşlayın. 1 su bardağı bulguru ve haşlanmış pirleri kıymaya ilave edin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin. Tuz ve biberle lezzetlendirip servis yapın.

    Karalahana (Artvin)

    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Karalahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir. Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı konarak servis yapılır. İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir.

    Beyaz Lahana Çorbası (Artvin)

    Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tereyağlı çorbadır.

    Lahana Turşusu (Zonguldak)


    Altı-on metre uzunluğunda büyük gürgen (kayın) ağacı kesilir, içi oyularak, kapak yapılır. Gürgen ağacının içine kara lahanalar parçalar halinde doldurulur. Üzerine kalın tuz konur, su ilave edilir ve üzeri kapatılır. Çok iyi kapatılması gerekir. Otuz-kırk gün sonra lahana orada azar azar alınarak yemeği yapılır ya da kavrulur.

    Yemeği: Bulgur veya mısır tanesi ile karıştırılarak pişirilir. Turşusu; sirke ve sarımsak ile karıştırılarak turşusu yapılır. Kavurması; soğan ve biberle kavrulur.

    Etli Karalahana Sarması (Trabzon)

    Malzeme
    Karalahana
    Kuşbaşı et
    Soğan
    Pirinç
    Sıvıyağ
    Maydanoz
    Sarımsak
    Nane
    Karabiber
    Tuz.

    Yapılışı
    Karalahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.

    Ezme Lahana (Trabzon)

    Malzeme
    Kara Lahana
    İçyağı
    Mısır unu
    Tuz.

    Yapılışı
    Lahanayı yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir. Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.

    Karalahana Sarması (Artvin)


    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Karalahana yaprakları suda iyice pişirilir. Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır. Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    Kremli Lahana Dolması (Macaristan)


    1 kg. dana kıyması
    2 kg. iri yapraklı lahana turşusu
    200 gr. pirinç
    3 yumurta
    1 baş soğan
    5 diş sarımsak
    100 gr. krem
    1 çorba kaşığı un
    3 çorba kaşığı toz kırmızı biber
    250 gr. tereyağı
    2 tatlı kaşığı karabiber
    1/2 su bardağı sıvıyağ
    tuz

    Pirinci haşlayıp süzün. Sarımsakları soyun ve dövün. 1/2 kg. lahana turşusunu ince ince kıyın ve bir kenara bırakın. Soğanı temizleyip doğrayın ve sıvıyağ ile derin bir tencerede kavurun. Soğanların fazla renk almamasına dikkat edin ve üzerlerine 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber atın. 1/2 litre su ilave edin ve karıştırarak 2-3 dakika kaynatın. Daha sonra içine önceden kıydığınız lahana turşusunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, ateşi kısarak pişmeye bırakın. Derin bir kaba kıymayı koyun, üzerine yumurtaları kırın, daha önce haşladığınız pirinci ekleyin, karabiberi, tuzu, dövülmüş sarımsakları koyun ve elinizle köfte hamuru gibi yoğurun. Daha sonra 2 çorba kaşığı toz kırmızı biberi ilave edip tekrar yoğurun.
    Büyük ve geniş olarak seçtiğiniz lahana turşusu yapraklarının içine dolma harcınızdan 1/2 avuç kadar koyarak kocaman ve tombul dolmalar hazırlayın. Kremi küçük bir kaba koyun, içine 1 çorba kaşığı unu atın ve pişen yemekten aldığınız bir parça su ile karıştırın. Unlu kremi, pişmekte olan kıyılmış lahana turşusunun içine karıştırarak ilave edin. Hazırlamış olduğunuz iri dolmaları bu hazırladığınız turşulu sosa yerleştirin. Dolmaları sıralayınca dolmanın suyunun dolmaların hizasında olması yani yemeğin sosunun dolmaları kapatmaması gerekiyor. Bu yüzden su ancak çok azsa bir parça ekleyebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya başlayınca ateşi kısarak 20 dakika pişmeye bırakın.
    Pişen dolmaları servis tabağına alın, yemeğin turşulu sosundan dolmaların üzerine koyun. Üzerine krem ilave ederek sıcak sıcak, taze ekmekle servis yapın.

    Not: Dolmalık iri yapraklı lahana turşunuz yoksa normal lahananın yapraklarını biraz diri olarak haşlayarak kullanın. Yalnız haşlama suyuna 1/2 su bardağı sirke veya 2 limonun suyunu ilave edin. Ama içine kıyarak koyacağınız lahanaları mutlaka turşu kullanın.







  3. 3
    türkmenn
    Üye
    Lahanalı Vareniki (Rusya)



    1 kg. un
    ½ lt. süt
    1 yumurta
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    2 tatlı kaşığı tuz
    iç için:
    1 küçük boy beyaz lahana
    2 baş soğan
    1/2 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    2 tatlı kaşığı tuz
    servis için:
    100 gr. tereyağı

    Lahanayı ikiye bölün. İnce ince kıyın. Soğanları temizleyip küçük küçük doğrayın. Lahanaları soğanlarla birlikte derin bir kaba koyun, üzerine tuzu ve şekeri atarak elinizle iyice ovun. Daha sonra iki avucunuzla sıkarak biraz suyunu çıkartıp derin bir tavaya koyun. Üzerlerine 1/2 su bardağı suyu ilave edin ve orta ateşte 20 dakika, lahanalar suyunu bırakıp, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Lahanalar suyunu çekip piştiğinde renklerinin biraz koyulaşması adeta saydam bir görünüm alması gerekir. Pişen lahanaları bir tabağa alın ve soğumaya bırakın. Hamur İçin; büyük, kulplu bir bardağın içine yumurtayı kırın, şekeri ve tuzu ekleyerek birlikte çırpın. Daha sonra içine sütü ekleyin ve tekrar çırpın. Unu hamur tahtanızın veya bir tepsinin içine tepeleme koyun. Ortasına bir çukur açın. Bir elinizle hazırladığınız süt ve yumurta karışımından unun içine azar azar dökerken, öbür elinizin parmak uçları ile karışımı una yedirin hamur olan kısmı kenara alın. Tekrar süt yumurta karışımından unun ortasına döküp, yine parmaklarınızla karıştırarak ham yapmaya, karışımınız bitinceye kadar devam edin. Böylece hazırlamış olduğunu süt ve yumurta karışımının aldığı kadar un ile hamur yapmış olursunuz. Hamurları birleştirerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Vareniki'ler suda pişeceği için biraz sert bir hamur olması gerekir. Hamurunuz hazır olduğunda bazen biraz un artabilir. Bu unu da bezeleri açarken kullanırsınız.
    Hazır olan hamurunuzu 5 cm çapında bir rulo haline getirin ve bir ucundan başlayarak hemen hemen 2 cm. kalınlığında yuvarlak yuvarlak kesin. Avucunuzla yuvarlayarak küçük bezeler hazırlayın ve bu bezeleri 10 cm. çapında yuvarlaklar halinde açın. Yani hamurunuz açıldığında, bir kahve fincanı altı büyüklüğünde ve 1/2 cm kalınlığında olmalıdır. Hazırladığınız içten açtığınız hamurun ortasına hemen hemen tepeleme 1 çorba kaşığı kadar koyup iki elinizle kaldırarak yarım ay şeklinde kapatın iki ucu birbirine hamuru biraz uzatarak ve bastırarak kapatın Daha sonra yapıştıdığınız iki ucu, bir ucundan başlayarak kendi üzerinde kıvırarak diğer uca kadar gidin. Vareniki'lerin kapanan kısmı adeta bir dantel gibi olur. Eğer bu zor gelirse parmaklarınızla uzattığınız kısma bir çatalla bastırarak süs yapın. Büyük bir tencereye yansını geçecek kadar su koyun, içine 1/2 çorba kaşığı tuz atın ve kaynatın. Su kaynamaya başlayınca içine sırayla hazırladığınız Vareniki'lerden 5-6 tane atın. Kaynamaya başlayınca hemen hemen 7-8 dakika Vareniki'ler pişip suyun üstüne çıkıncaya kadar pişirin. Pişenleri bir kevgirle süzerek alın ve düz bir tabağa sıralayın. Böylece bütün Vareniki'leri sırayla pişirin. Daha sonra tavada tereyağını eritip sıcak Vareniki'lerin üzerine bir kaşıkla bolca gezidirin ve hemen servis yapın.

    Lahana Sarması (Sivas)


    Asma yaprakları yerine haşlanmış sonra soğuk suya çekilmiş lahana yapraklarından hazırlanan sarmadır. Kış yemeğidir. Lahana yaprakları uzunluğuna 3 cm kadar eninde parçalara ayrılıp muska olarak sarılır.

    LAHANA SARMA (Samsun)

    Malzemeler:
    1 kase pirinç
    1 kase bulgur
    3 orta baş soğan
    karabiber
    pul biber
    nane
    maydonoz
    lahana

    Yapılışı:
    Soğanı doğrayıp zeytinyağında pempeleşinceye kadar kavrulur. Ardından bir kaşık salça ile tekrar kavrulur.Daha sonra pirinç konulur bir dakika kaynatılır, ardından bulgur konur 1 çay bardağı su ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Daha sonra üzerine nane, karabiber, kırmızı pul biber, maydanoz ve tuz ilave edilir. Ocağın altı kısık ayarda pişirilir. Kaynadıktan sonra elde edilen karaşımdan kaşıkla az az olmak üzere yaprağa teker teker sarılır. Tencereye dizilir. Kısık ateşte pişirilir. Pişmesine az kala zeytinyağı ilave edilir.Tam suyunu çekmeden ocağın altı kapatılır. Soğuk veya ılık olarak servis yapılır.


    LAHANA SARMASI (Rize)


    Malzemeler:
    6-7 bağ karalahana
    3 baş soğan
    1 kilo ince kıyılmış et
    1 kase korkoto (Kırılmış Mısır)
    Maydonoz.

    Yapılışı:
    Soğanlar ince ince doğranır. Yeteri kadar tuzla ovulur, ince kıyılmış et, korkoto, maydonoz, tuz, su ilave edilerek dolma içi hazırlanır, daha önce haşlanmış süzülmüş lahanayaprakları ile sarılır. Dolmaların üzerini geçmiyecek kadar su konulup kazanda pişirilir, sıcak servis yapılır. Kazanın en altına kemik konursa daha lezzetli olur. Korkoto yerine bulgur veya pirinç konabilir.

    LAHANA ROHTİKOSU (Rize)


    Lahana rohtikosu ayrı bir yemek olmayıp ezme lahanadan yapılan bir yiyecektir. Ezme lahanaya ufalanmış mısır ekmeği ve tereyağı katarak kaynatılır. Eğer kavurma konursa daha lezzetli olur.

    VURMA LAHANA (Rize)

    Malzemeler:
    6 bağ karalahana
    Bir domates büyüldüğünde içyağı
    1 kaşık tereyağı
    1 bardak içyağı
    1 bardak un
    Az miktarda acı biber.

    Yapılışı:
    Önce, temizlenmiş ve doğranmış lahana ve fasülye ayrı ayrı haşlanır ve süzülürler. Mısır unu dışında bütün malzemeler ve tuz kazana konur, kaynatılmış su ilave edilir ve pişirilir. Suyu bir başka kapa alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir. Ezme işi bitince lahanadan daha önce alınmış olan su ve bir miktar mısır unu kazana yavaş yavaş ilave edilir ve 5 ila 10 dakika karıştırılarak kaynatılır. Ezme lahanaya damak zevkine göre tatlı kabağı, taze fasülye, taze mısır veya pazı ilave edilebilir.

    LAHANA HAŞLAMASI (Rize)


    Malzemeler:
    6 bağ lahana
    Bir domates büyüklüğünde içyağı
    1 kase fasülye
    2 kaşık mısır unu
    2 kaşık tereyağı
    1 kiloya yakın kemik
    Bir miktar acı biber (Lav Biberi)

    Yapılışı:
    Lahanalar önce yıkanıp temizlenir. Daha sonra elle bükülerek doğranır, fasülye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzlür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir. Tuzu biberi konur, yarım saat pişirilir.

    LAHANA SALATASI (Kocaeli)

    Lahananın dolma yapıldıktan sonra artan sert kısımları küçük küçük doğranır ve suda haşlanır. Haşlanmış olan lahananın içine bir miktar kıyılmış maydanoz konur, sıvı yağ gezdirilir, limon, sarımsak ve pul biber de eklendikten sonra lahana salatası hazır hale gelir. Buna günlük turşu da denir.

    Not: Başka bir günlük turşuda yeşil biberle yapılan ve daha çok garnitür olarak kullanılan bir yiyecektir. Bunun için yeşilbiberler bir süre suda haşlandıktan sonra sosu da eklendikten sonra günlük turşu hazır hale gelir.

    Etli Lahana Kapaması (Konya)

    Malzemeler:
    1 küçük lahana
    10 sb su
    1 yk tuz(lahanayı bekletmek için)
    1 kg az yağlı kuzu kuş başı eti
    2 yk sadeyağ
    2 baş soğan
    1 yk salça
    2 sb et suyu
    1 tk karabiber
    1 tk kırmızı biber
    Yeterince tuz.

    Yapılışı:
    Lahanayı sap kısmından bıçak batırarak oyun, sapını alın. İçini dış kısmından 3-4 yaprak bırakacak şekilde oyun, çıkarın, tuzlu suda 10-20 dk bekletin, yıkayıp süzgece alın. Tencereye eti yıkayıp koyun. Et bıraktığı suyu çekince soğanı, yağı koy kavurun, salçayı koyup karıştırın. Suyu, biberleri, tuzu ilave edin, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu süzün. Lahananın içine çok az tuz atın. Etleri doldurun, üzerine lahana yapraklarını yerleştirin. Tencereye doldurulan kısım altta kalacak şekilde yerleştirin. Etlerin süzülen suyu azalmışsa 2 su bardağına tamamlayın, tencereye dökün. Çok hafif ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu dikkatlice süzdürün. Büyük bir tabağa ters yüz edin. Tekrar ters yüz ederek dip kısmı aşağıda kalacak şekilde tabağı düzenleyin, yemeğin suyunu kenarlarına dökün, sofraya alın.

    Not: Konya sebze mutfağını, Konya’da yetişen sebzeler şekillendirir. Konya mutfağında sebzeler etli , sadeyağ veya tereyağlı , zeytinyağlı ve közleme olarak pişirirler.







  4. 4
    türkmenn
    Üye
    Lahana Diplesi (Giresun)

    1 bağ karalahana
    1 su bardağı pirinç
    2 adet soğan
    1,5 çay bardağı sıvıyağ
    Yarım demet maydanoz
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 su bardağı su

    Karalahana yıkanır, doğranır. Pirinç ılık tuzlu suda yarım saat bekletilir. Tencereye yağın yarısı konur. Lahana ve süzülmüş pirinç beraber atılır. 5 dakika kavurduktan sonra su eklenir. Bu arada yağın kalanıyla soğan kavrulur. Lahananın üzerine katılır. İnce kıyılmış maydanoz ve tuz da eklenir. Kapaklı olarak, kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Cacık eşliğinde servise sunulur.

    Lahana Mancarı (Düzce)

    Üç türlü lahana vardır. Birincisi Laz lahanasıdır. Çok küçük yapraklıdır. İkincisi Türk lahanasıdır. Geniş yapraklı ve kapuska yapılan türdür. Üçüncüsü ise kapuska dürme adını alır. Lahanaların dolması, turşusu yapıldığı gibi halana olarakta pişirilir. Lahana yaprakları çok çeşitli yerlerde kullanılır. Örneğin: Külde balık pişirmede kullanışı yaygındır. Yanan odun ateşi açılır. Tabana lahana yaprakları serilir. Sonra üzerine gerek tuzlu ve gerekse taze balıklar serilir. Üzerine lahana yaprakları örtülür. Üzerine kızgın korlar serilir. Balıkların tüm yağları küllere gider. Açıldığında balıklar pişmiştir. Çok lezzetli olur.

    Kestaneli Lahana Sarması (Bursa)

    20 adet kestane
    1 adet orta boy lahana
    1 su bardağı pirinç
    3 adet soğan
    Yarım demet nane
    1 su bardağı zeytinyağı
    1 çay kaşığı yenibahar
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı şeker
    2 çay kaşığı tuz

    Kestaneler çizilir ve haşlanır. Sonra soyulur, küçük parçalara bölünür. Soğanlar ince kıyılır, zeytinyağında pembeleştirilir. Üzerine yıkanmış pirinç, kestane, baharatlar ve kıyılmış maydanoz eklenir. 2-3 dakika sonra ateşten alınır. Haşlanmış lahana yapraklarına sarılır, tencereye dizilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak su eklenir. Kısık ateşte 45 dakika kadar pişirilir.

    Lahanalı Kimyonlu Erişte (İtalya)

    175 g yumurtalı erişte
    2 soğan (dilimlenmiş)
    6 çorba kaşığı elma sirkesi
    22.5 g (1 1/2 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
    3/4 tatlı kaşığı kimyon tohumu (ya da 1/4 tatlı kaşığı kimyon)
    1 1/4 tatlı kaşığı tuz
    500 g lahana (yapraklarına ayıklanıp, yapraklar 2,5 cm eninde, şeritler halinde kesilmiş)
    1 çorba kaşığı kırmızıbiber
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    bir tutam karabiber (taze çekilmiş)

    Bir tencereye 17,5 cl (2/3 su bardağı) su koyup, soğanlar, sirke, tereyağı, kimyon tohumları (ya da kimyon) ve tuzun 1/4 tatlı kaşığını ekleyerek, tencereyi harlı ateşe oturtun ve karışımı bir taşım kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, sık sık karıştırarak 5 dakika pişirip, ateşi kısın ve lahanalar, kırmızıbiber ve tozşekeri ekleyin. Karıştırıp, tencerenin kapağını kapatarak, karışımı 35 dakika pişirin (arada 3 kez, tencerenin kapağını açıp, karıştırın; ayrıca, dibindeki sıvının yüksekliği 1 cm'nin altına düşerse, su ekleyin).
    Lahanalı karışımın pişme süresinin bitimine 6 - 7 dakika kala, başka bir tencereye 3 litre (13 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca kalan 1 tatlı kaşığı tuzu serptikten sonra, erişteleri koyup, 5 dakika haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, erişteleri bir süzgeçte süzerek, ateşteki lahanalı karışımın üstüne boşaltın. Karabiberi serpip, ara sıra karıştırarak, bütün suyunu çekinceye kadar (5 - 7 dakika) pişirin. Tencereyi ateşten alıp, lahanalı - kimyonlu erişteyi bir servis tabağına aktararak, servis yapın,

    Patatesli Kırmızı Lahanalı Düdük Makarna (İtalya)

    250 g düdük makarna
    2 tatlı kaşığı tuz
    3 taze patates (yaklaşık 250 g; tercihen pembe kabuklu; iyice yıkanıp, her biri 8'e kesilmiş)
    4 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
    250 g ıspanak (yıkanıp, ayıklandıktan sonra, iyice sıkılarak bütün suyu akıtılmış)
    2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
    125 g kırmızı lahana (yapraklarına ayrılıp, iri parçalar halinde doğranmış)
    2 çorba kaşığı hardal
    2 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi)
    4 çorba kaşığı taze fesleğen (kıyılmış)
    2 demet taze soğan (ayıklanıp, 2,5 cm boyunda parçalara kesilmiş)
    bir tutam karabiber (taze çekilmiş)

    Bir tencereye 3 litre (13 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca tuzun 1 1/2 tatlı kaşığını serptikten sonra, makarnaları koyup, yumuşayıncaya (ama diriliklerini bütünüyle yitirmemelidirler) kadar haşlayın (13 dakika geçince birini alıp, pişip pişmediğini kontrol edin).
    Bu arada başka bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu serperek, içine delikli buğulama kabı yerleştirin. Tencereyi orta ateşe oturtup, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca buğulama kabına patatesleri koyup, tencerenin kapağını sıkıca kapatarak, patatesleri yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 8 dakika) buharda pişirin. Tencereyi ateşten alıp, patatesleri delikli kaşıkla bir salata kâsesine aktarın.
    Makarnalar haşlanınca tencereyi ateşten alıp, makarnaları bir süzgeçte süzerek, patateslerin bulunduğu kâseye aktarın. Zeytinyağının 1 çorba kaşığını üstlerine gezdirip, iyice karıştırın.
    Kalan zeytinyağının 1 çorba kaşığını kalın dipli bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca ıspanakları koyup, sarımsakları üstlerine serpiştirdikten sonra, sürekli karıştırarak 30 saniye pişirin. Kırmızı lahanaları ekleyip, karışımı ıspanaklar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 saniye) pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alıp, karışımı makarna - patates karışımının bulunduğu kâseye aktarın.
    Hardal ve sirkeyi küçük bir kâsede çırpıp, sürekli çırparak kalan zeytinyağını katın. Sonra karışımı salata kâsesindeki karışımın üstüne boşaltıp, fesleğenleri ve taze soğanları serpiştirerek, karabiberi serptikten sonra, iyice karıştırın ve servis yapın.

    Not: Patatesli - kırmızı lahanalı düdük makarna istenirse, oda sıcaklığına inmesi beklenerek ya da buzdolabında iyice soğutulduktan sonra da servis yapılabilir.

    Tavuklu Elmalı Lahana Dolması (Fransa)


    1 iri yeşil lahana (yaklaşık 2 kg, dış yaprakları ayıklanmış)
    1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    3 orta boy soğan (yaklaşık 300 g; doğranmış)
    1 çorba kaşığı kimyon tohumu (ya da 1 tatlı kaşığı toz kimyon)
    1/4 tatlı kaşığı tuz
    bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
    4 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi; 2 çorba kaşığı suyla karıştırılmış)
    1 tatlı kaşığı bal
    25 g (2 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
    1 iri tatlı elma (4'e kesilip, çekirdekli göbek bölümleri çıkarılarak, iri küp biçiminde doğranmış)
    1 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
    250 g tavuk göğüs eti (iri küp biçiminde doğranmış)
    1 1/2 demet maydanoz

    Lahananın içini, boşaltın. Boşaltüğınız yaprakların 250 gramını kıyıp (kalanını salata yapımında kullanabilirsiniz), bir kenara bırakın. ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca soğanlar ve kimyon tohumlarını (ya da toz kimyonu) ekleyip, sıksık karıştırarak 2 dakika pişirin. Doğranmış lahana parçalarını ekleyip, tuzu ve karabiberin yarısını serptikten sonra, sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin. 4 çorba kaşığı sulandırılmış sirke ve balı ekleyip, karıştırarak, 5 dakika daha pişirin. Tencereyi ateşten alıp, karışımı çukur bir servis tabağına boşaltın.
    Tereyağını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince elma parçalarını koyup, sürekli karıştırarak 3 dakika pişirin. Limon suyu ve tavuk eti parçalarını ekleyip, sürekli karıştırarak 2 dakika pişirdikten sonra, kalan sirke, maydanozlar ve kalan karabiberi katın ve karıştırıp, 1 dakika daha pişirin. Tavayı ateşten alıp, karışımı çukur servis tabağındaki karışıma ekleyerek, iyice karıştırın.
    Hazırladığınız bu harcı lahananın içine kaşıkla doldurup, üstüne kesmiş olduğunuz kapağı kapatın. Bir tencereye 3 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirerek, içine doldurulmuş lahanayı koyun. Tencereyi harlı ateşe oturtup, suyu bir taşım kaynattıktan sonra, tencerenin kapağını sıkıca kapatın ve ateşi iyice kısıp, lahanayı buharda 40 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alıp, lahana dolmasını parçalamamaya dikkat ederek, bir servis tabağına çıkarın. Bir kenarda biraz ılındırıp, sofrada 4'e keserek, servis yapın.

    Muzlu Çinlahanası (Çin)

    1 kg çinlahanası (ince kıyılmış)
    1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    4 taze soğan (1 cm boyunda, verevine parçalara kesilmiş)
    1 iri muz (soyulup, verevine dilimlenmiş)
    1/3 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
    3 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi)

    Ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak yağı kızdırın. Yağ kızınca taze soğan parçalarını ve muz dilimlerini koyup, sürekli karıştırarak 1 dakika kızartın. Çinlahanası parçaları ve pul kırmızıbiberi ekleyip, sürekli karıştırarak, çinlahanaları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) pişirin. Sirkeyi ekleyip, 1 dakika daha pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alın ve muzlu çinlahanasını bir servis tabağına aktararak, servis yapın.

    Not: Bu tarifte bulunamazsa, çinlahanası yerine marul kullanılabilir.

    KELEM LAHANA TURŞUSU KAVURMASI (Ordu)



    Malzemesi:
    1 tabak kelem lahana turşusu
    2 orta büyüklükte kuru soğan
    yağ

    Yapılışı:
    İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine önceden tuzu çıkarılmış kelem lahana turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.

  5. 5
    türkmenn
    Üye
    KELEM LAHANASI TURŞUSU (Ordu)


    Malzemesi:
    3-4 kilo kelem lahanası
    sarımsak
    biber
    tuz

    Yapılışı:
    Lahanalar ayıklanarak yaprak yaprak ayrılır. Yıkanarak haşlanır. Soğuduktan sonra bir kaba konularak üzerine su ile tuz, biber ve sarımsak karışımı konulur. Bir hafta bekletilir.

    PANCAR (KARA LAHANA) DİPLESİ (Ordu)


    Malzemesi:
    2 bağ pancar
    4 baş orta büyüklükte soğan
    1 su bardağı pirinç (veya bulgur)
    zeytinyağı
    tuz
    karabiber

    Yapılışı:
    Pancar temizlenip yıkanır. İnce ince kıyılır. Kaynamış suyun içine önce rengi kararmasın diye hemen tuz ilave edilir. Pancar kaynayan suya katılır. Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Soğumaya bırakılır. Diğer tarafta,arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur..İncecik doğranmış bol soğanla hafif pempeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanan pancarlar, acı biberle ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.

    PANCAR (KARA LAHANA) DÖŞEMESİ (Ordu)

    Malzemesi:
    Bir bağ pancar
    1 su bardağı kuru fasulye
    1 çay bardağı pirinç,(mısır yarması veya bulgur)
    3-4 adet orta büyüklükte patates
    1 baş orta büyüklükte soğan
    1 çorba kaşığı salça
    yağ
    tuz.

    Yapılışı:
    Pancar temizlenip yıkanır. Kaynayan suya atılarak haşlanır. Süzgeçte süzülür.İnce doğranmış soğanlar yağda pempeleşinceye kadar kavrulur. Salça ilave edilir. Doğranmış pancar ve önceden hazırlanmış fasulye konularak karıştırılır. Üzerine yeterince kaynar su dökülür. Pişmeye yakın yıkanmış pirinç konulur. Acı biber katılır. (Mısır yarması veya bulgur kullanılırsa pancarlarla beraber pişmeye konulmalıdır.) Sıcak sıcak servis yapılır.

    Jambonlu Çinlahanası Ograten (Fransa)

    1 kg çinlahanası (yıkanıp, 7,5 cm boyunda parçalara kesilmiş)
    1 1/2 çorba kaşığı çiçekyağı
    2 küçük soğan (ince doğranmış)
    1/2 tatlı kaşığı tuz

    bir tutam beyazbiber (taze çekilmiş)
    2 tatlı kaşığı un
    35 cl (yaklaşık 1 1/2 su bardağı) süt
    60 g (yaklaşık 1 su bardağı) gravyer ya da (kaşar) peyniri rendesi
    bir tutam hintcevizi rendesi
    60 g jambon (ince dilimlenip, her dilim ince şeritler halinde kesilmiş)
    1 çorba kaşığı taze soğan (doğranmış)

    Çinlahanası parçalarını ince doğrayıp, bir kenara bırakın. Bir tencereye ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca soğanları koyup, sık sık karıştırarak, saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Kıyılmış çinlahanalarını ekleyip, tuz ve beyazbiberi serperek, 5 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alıp, karışımın bıraktığı suyu süzdükten (atın) sonra, bir kenara bırakın.
    Fırınınızın ızgarasını yakın. Kalan çiçekyağı ve unu bir kâsede çatalla çırpın. Sütü küçük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, sütü ısıtın. Isınıp, yüzeyinde kabarcıklar belirmeye başlayınca, kâsedeki un - çiçekyağı karışımını ekleyip, koyu bir kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Gravyer (ya da kaşarpeyniri rendesi ve hintcevizi rendesini ekleyip, çırpma teliyle çırparak iyice karıştırın. Jambon parçalarının 3/4'ünü ekleyip, karıştırdıktan sonra, tencereyi ateşten alarak, bir kenara bırakın.
    Tenceredeki çinlahanalı karışımı yuvarlak bir tepsiye aktarıp, üstüne küçük tenceredeki peynirli sosu boşaltarak, karıştırın ve yüzeyini düzleştirin. Üstünü kalan jambon şeritleriyle süsleyip, tepsiyi fırın ızgarasının altına yerleştirerek, jambonların ve çinlahanalarının üstü altın sarısı bir renk alıncaya kadar (birkaç dakika) pişirin. Tepsiyi fırından alıp, taze soğanları serpiştirerek, servis yapın.

    HIRÇİKLİ KÖFTE (Lahanalı) (Malatya)

    Çekinti bulgurdan yapılır. Akşamdan nohut ıslanır. Sabahleyin çekintiden hamur yoğrulur. Bir kazana soğan doğranır. Salça konulur, biberi doğranır ve yağda yakılır. Üzerine ıslanmış nohut konulur. Suyu eklenir. Bir zaman bu kaynar. Sumak ıslanarak sıkılır. Sonra beyaz lahana doğranıp üzerine eklenir. 15-20 dk. da böyle kaynar.
    Hamurdan yuvarlak yuvarlak köfte dökülüp, tencerede kaynayan malzemenin üzerine aktarılır. Tuzu eklenir. Hep beraber 5-10 dk. daha pişirilir. Servis yapılır.

    Karalahana (Karamancar) (Karabük)

    Malzeme olarak karalahana, mısır yarması, kuru fasulye, pırasa, kabak, yağ ve tuz kullanılır. Karalahanalar temizlenerek doğranır. Bir tencerede sıcak su hazırlanır. Sonra ocaktan alınarak temiz bir kapta süzülerek toplanır. İçine el değirmeninde öğütülmüş mısır yarması, haşlanmış kuru fasulye, pırasa ve kabak ilave edilir. Ayrı bir tencerede yeteri kadar su ve yağ ilave edilerek ocağa sürülür. Kıvamına gelinceye kadar pişirilir.

    HIRÇİKLİ LAHANA KÖFTESİ (Sarma) (Malatya)

    Lahanalar haşlanır. Haşlanan lahanalar sarma yapılacak şekilde şeritler halinde kesilir. Başka bir tarafta yarma tuz ve su katılarak yoğrulur. Yoğrulan hamurdan parçalar halinde alınarak lahanalara sarılır. Sarmalar tencereye dizilir. Üzerine bir miktar erik ekşisi dökülür. Üzerine küçük bir tabak konulduktan sonra kaynamış su yemeğe eklenir ve pişmesi beklenir.
    Ayrı bir kapta yoğurt bir kaşık unla çırpılır pişmekte olan köfteye ağır ağır dökülür. Bir tavada tereyağında doğranmış soğan yakılır. Hazırlanan yemeğe soğan da dökülerek servis yapılır.

    LAHANA SARMASI (NAHNA KÖFTESİ) (Malatya)

    Lahana yaprakları suda haşlanır. Damarları temizlenerek kesilir. Bir tepside köftelik bulgur, kıyma et, soğan, kırmızıbiber beraberce yoğrulur. Harçtan alınarak lahana yapraklarının içine konur ve parmak biçiminde sarmalar sarılır.
    Bir tencere içinde soğan, yağda kavrulur, biraz salça ve su ilave edilir. İçine eti sıyrılmış kemikler de konularak 1 saat kadar ocakta kalır. (Kemiğin tadını vermesi için), sonra sarmaların üzerine bu kaynatılan su boşaltılır. Yarım saat kadar daha piştikten sonra tabaklara servis yapılır.

    Etli Pancar (Karalahana) Sarması (Giresun)

    Malzemeler:
    2 demet karalahana
    1 kg. kıyma
    1.5 su bardağı pirinç
    yarım demet maydonoz
    2 baş soğan
    2 kaşık salça
    tuz.

    Hazırlanışı:
    Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğranır ve kıymaya katılır. Maydonoz ile tuz ilave edilerek yoğrulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve erişine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır. Sarmalar tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir.

    Not: Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarak da yapılabilir

  6. 6
    türkmenn
    Üye
    Karalahana Çorbası (Giresun)

    Malzemeler
    1 bağ karalahana
    2 adet soğan
    1 kase mısır yarması
    1 kase kuru fasulye
    1 kaşık tereyağı
    yarım fincan zeytinyağı
    1 su bardağı mısır unu
    acı biber

    Hazırlanışı:
    Lahanalar doğranıp, kaynamış suyun içine atılır. İçine haşlanmış yarma ve fasulyeler konulur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve yeteri kadar tuz eklenir. Çorba pişince ateşten alınır.

    Not : Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır.

    Kelem Dolması (lahana Dolması) (Eskişehir)

    Lahanalar bir tencerede tuzlu suda erimeyecek şekilde haşlanır suyu süzülüp sıkılır. 1 cm. eninde boyuna ince şeritler halinde getirilir. Ayrı bir kapta soğan rendelenir. Kıyma, bulgur, salça, tuz, karabiber ile bir avuç su katılarak içi yoğrulup hazırlanır. İçten fındık büyüklüğünde parçalar alınıp şerit haline getirilmiş lahanalara döndürerek sarılır. Pişeceği tencerenin dibine acı biber çıtlatılıp yerleştirilir. Dolmalar dizilip kenarlarına sarmısaklar konur. 1 su bardağı su konup kısık ateşte pişirilir.

    Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması (Bursa)


    40-50- adet için malzeme:
    1 adet dolmalık büyükçe lahana
    3 su bardağı pirinç
    750 gr. Kestane
    150 gr. Kuru üzüm
    3 adet kuru soğan
    1 – 1,5 su bardağı zeytinyağı
    3+3 su bardağı su
    3 tatlı kaşığı tuz
    2 tatlı kaşığı şeker
    5 tatlı kaşığı kuru nane
    3 tatlı kaşığı yenibahar
    1 tatlı kaşığı tarçın
    1 tatlı kaşığı karabiber.

    Yapılışı:
    Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak zeytinyağında kavrulur ,içine tuzunu 3 bardak suyunu katarak kaynaması beklenir ,kaynayan suya pirinçleri katılır .Pirinç suyunu çekince nane, şeker ve baharatlar katılır karıştırılır en son ayıklanıp yıkanmış üzümler, az haşlanıp yıkanmış kestaneler katılıp tekrar karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
    Haşlanıp tek tek ayrılan lahanaları hazırladığımız içe sararak tencereye önce lahananın koçanları sonra sarmalar konur sarmalar tencereye sıralı olarak yerleştirilir harç bitince üzerine 3 bardak su eklenir , dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak pişme sırasında dolmaların dağılması önlenir. Orta ateşte pişmeye bırakılır dolmalar tenceredeki bütün suyu çekince ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır. Tencerenin üzerine bir tepsi yerleştirilir, tencere ters çevrilerek dolmalar dinlenmeye bırakılır.
    Kestaneler istenirse haşlamak yerine kızartılarak da dolmaya katılabilir.

    İç Baklalı ve Kırmızı Lahanalı Fenerbalığı Salatası (İtalya)

    500 g fenerbalığı filetosu (yıkanıp, kurulanmış)
    1/4 tatlı kaşığı tuz
    bir tutam beyazbiber (taze çekilmiş)
    300 g iç bakla
    1/4 kırmızı lahana (ince dilimlenmiş)
    2 çorba kaşığı taze nane (kıyılmış)
    3 çorba kaşığı balık ya da tuzsuz tavuk suyu
    2 çorba kaşığı sirke
    7 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
    1 yeşil salata (yıkanıp, kurulanmış)

    Balık filetolarını verevine ince dilimler halinde kesip, bir tabağa yerleştirerek, üstlerine tuzu ve karabiberi serpin.
    Bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı yerleştirin ve tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu birtaşım kaynatın. Kaynayınca balık dilimlerini buğulama kabına koyup, tencerenin kapağını sıkıca kapatın ve balıkları saydamlıklarını yitirip, sertleşinceye kadar^ - 3 dakika) buharda pişirin. Tencereyi ateşten alıp, balık dilimlerini çukur bir kaba aktarın.
    Taze iç bakla kullanıyorsanız, bir tencerede 1 I (yaklaşık 4 su bardağı) su kaynatıp, baklaları ekleyerek, iyice yumuşayıncaya (ama dağılmamalıdırlar) kadar (8-10 dakika) pişirin (dondurulmuş iç bakla kullanıyorsanız, kaynar suda 15 - 20.saniye haşlanmaları yeterlidir). Tencereyi ateşten alıp, baklaları bir süzgeçte süzerek, balık dilimlerinin bulunduğu kaba aktarın. Kırmızı lahanaları
    1 litre (yaklaşık 4 su bardağı) kaynar suda 3 dakika haşlayıp, sonra süzerek, balık ve baklaların üstüne aktarın.
    Sosu hazırlamak için nane, balık (ya da tavuk) suyu, sirke ve çiçekyağını bir kâsede karıştırın. Bu sosu balık ve sebzelerin üstlerine döküp, iyice karıştırdıktan sonra, kabı buzdolabına kaldırıp, salatayı 30 dakika soğutun.
    Kabı buzdolabından alıp, maydanozu salataya ekleyerek, hafifçe karıştırın. Yeşil salata yapraklarını 4 düz tabağa yerleştirip, salatayı bir kaşıkla yaprakların üstüne bölüştürdükten sonra, servis yapın.

  7. 7
    türkmenn
    Üye
    Armutlu Karalahana Salatası (Fransa)

    1 1/2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
    500 g soğan (ince doğranmış)
    1/2 tatlı kaşığı tuz
    500 g karalahana (sapları ayıklanıp, yıkandıktan sonra, iri parçalar halinde doğranmış)
    2 çorba kaşığı sirke
    1 armut (dörde bölünüp, çekirdekli bölümü alındıktan sonra, ince dilimlenmiş)
    bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
    60 g taze keçi peyniri (iri parçalara bölünmüş)

    Kalın dipli büyük birtavaya zeytinyağının 1 çorba kaşığını koyup, tavayı kısık ateşe oturtarak yağı ısıtın. Isınınca soğanları ve tuzun yarısını ekleyip, yapışanları kazıyıp sürekli karıştırarak, soğanları, renkleri iyice esmerleşinceye kadar (25 - 30 dakika) pişirin.
    Bu arada 3 I (yaklaşık 13 su bardağı) kaynar suda karalahanaları 7 dakika haşlayıp, tencereyi ateşten alarak suyunu süzün ve karalahanaları soğuk su altında yıkayın, iyice soğuyunca yaprakları top gibi yuvarlayıp avucunuzda sıkarak, bütün sularının iyice süzülmesini sağlayın.
    Soğanlar iyice esmerleşince, tavaya sirkeyi ekleyip, karışımı suyunun büyük bölümü buharlaşıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakın.
    Kalan 1/2 çorba kaşığı zeytinyağını küçük bir tavaya koyup, orta ateşte ısıtın. Isınınca süzülmüş karalahanaları, armut dilimlerini, kalan tuzu ve karabiberi katın. Tavayı ateşten alıp, keçi peyniri parçalarının yarısını ekleyerek, karıştırın.
    Salatayı 8 düz servis tabağına bölüştürün. Kalan keçi peyniri parçalarını da üstlerine serpiştirip, servis yapın.

    Lahana Salatası (Fransa)

    500 g lahana (yıkanıp, şeritler halinde kesilmiş)
    4 çorba kaşığı tatlı kırmızı biber (iri doğranmış)
    1 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
    1/2 su bardağı yoğurt sosu

    Bir tencereye 2 litre (yaklaşık 8 su bardağı) su koyup, lahana şeritlerini ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve suyu bir taşım kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra lahanaları 2 dakika haşlayıp, tencereyi ateşten alın. Lahanaları bir süzgeçte süzüp, soğuk su altına tutarak dirilttikten sonra, yeniden süzün ve bir kaşığın sırtıyla bastırarak bütün sularını bırakmalarını sağlayın.
    Lahana şeritlerini bir salata kâsesine aktarıp, tatlı biberler, limon suyu ve yoğurt sosunu ekleyin. Sonra iyice karıştırıp, hemen servis yapın.

    Brokoli ve Çinlahanası Salatası (Fransa)

    2 brokkoli dalı (çiçekleri ayrılmış ve sapları soyulup, verevine doğranmış)
    1 siyah turp (kabuğu soyulmuş)
    1 küçük çinlahanası (yapraklan ayrılıp, iri parçalar halinde doğranmış)
    1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
    1/2 tatlı kaşığı susamyağı
    Soyalı sos:
    2 su bardağı tuzsuz tavuk suyu
    4 ince taze zencefil dilimi (isteğe bağlı; kabuğu soyulmuş)
    1 tatlı kaşığı tane karabiber
    1/4 tatlı kaşığı tozşeker
    2 çorba kaşığı sirke
    1 tatlı kaşığı süzme bal
    1 çorba kaşığı soya sosu (ya da tercihen soyu)

    Sosu hazırlamak için tavuk suyunu küçük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak ısıtın. Isınınca zencefil (isteğe bağlı), tane karabiberler ve tozşekeri katıp, karışımı yaklaşık yarım su bardağı kalıncaya kadar (10 -12 dakika) pişirin.
    Bu arada bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine delikli buğulama kabı oturtun. Brokkolileri buğulama kabına koyup, tencerenin kapağını sıkıca kapatarak harlı ateşe oturtun ve suyu birtaşım kaynatın. Su kaynamaya başladıktan sonra, brokkolileri iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) buharda pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, brokkolileri bir kâseye aktararak, kâseyi buzdolabına kaldırın.
    Tavuksuyu tenceresini ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca sirke, bal ve soya sosunu (ya da şoyuyu) katıp, bir tel süzgeçten küçük bir sos kabına geçirin.
    Siyah turpu 5 cm uzunluğunda parçalar halinde kesip, sonra her parçayı çok ince dilimleyerek, dilimleri tuzlu su dolu bir kâseye koyun.
    Buzdolabındaki kâseyi alıp, turp dilimlerini kâğıt havlu arasında kuruttuktan sonra, kâsedeki brokkolilere katın. Çinlahanası parçalarını da ekleyin.
    Çiçekyağını ve susamyağını küçük bir kâsede karıştırıp, salatanın üstüne gezdirerek, iyice karıştırın. Salatayı yanında sosuyla servis yapın.

    Not: Bu tarifte istenirse, çinlahanası yerine marul kullanılabilir.

    Karalahana Kavurması (Karadeniz)

    Malzemeler:
    200 gr. Kara lahana
    50 gr. Kereviz Yaprağı
    70 gr. Zeytinyağı

    Yapılışı:
    Kara lahana ve kereviz yaprağı yıkanır, doğranır. Doğranmış yapraklar ve zeytinyağı tencereye katılıp kavrulur. Afiyetle yenir.

  8. 8
    türkmenn
    Üye
    Kırmızı Lahana Salatası (Danimarka)

    Malzeme: (6 kişilik);
    1 orta boy kırmızı lahana.
    Sosu, 100 gr. roquefort veya mavi Danimarka peyniri,
    3 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı sirke,
    tuz,
    karabiber,
    12 ceviz içi.

    Lahanayı, iri dış yapraklarını ayıkladıktan sonra enlemesine ikiye kesin. Sapının kalın olduğu kısımları da bıçakla kesip alın. Yarım lahanaları tekrar ikiye kesip bir tezgah üzerine yatırarak ince kıyın. Eğer yumuşak ve kolay hazmedilir bir lahana elde etmek isterseniz kıydıktan sonra bol suda 5 dakika haşlayın.
    Orta boy bir kasenin içine peyniri iri parçalar halinde koyun. Yağı, sirkeyi, tuzu ve biberi ilave ettikten sonra, peynirleri daha fazla parçalamamaya özen göstererek karıştırın.
    Servis etmeden bir saat önce kıyılmış ve haşlanmış lahanayı derin bir salata kabına koyup sosu üzerinde gezdirin. Bir saat sonra üzerine cevizleri serpiştirip, servis edin.

    Ekşi Lahanalı Kıymalı Strudel (Avusturya)

    6 kişilik
    Hamur:
    250 g un,
    2 yumurta sarısı,
    1 tutam tuz,
    1 tutam şeker,
    3 yemek kaşığı sıvı yağ,
    50 g eritilmiş tereyağı,
    4 yemek kaşığı galete unu,
    3 yemek kaşığı süt.
    içi:
    3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı,
    1 baton pırasa,
    400 g kıyma,
    400 g ekşi lahana,
    1 çeyrek litre etsuyu,
    1 yemek kaşığı mercan köşk,
    tuz,
    karabiber

    1. Un, yumurta sarısı, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 100 ml sıcak su ile hamur yoğurun. Hamuru top haline getirip üstüne örtün, 30 dakika dinlendirin.
    2. Pırasayı ayıklayarak halka şeklinde doğrayın. Tereyağı bir tencerede kızdırın, pırasaları sote edin. Kıymayı ilave edin ve kızartın. Suyu damlatılmış lahanayı katın ve hepsini 1 dakika daha kızartın. Mercan köşkü ekin.
    3. Et suyunu dökün, tencereyi kapatın, hafif ateşte 15 dakika pişirin. Fırını 200 derecede ısıtın. Tepsiyi kağıtlayın. Hamuru yufka inceliğinde açın, tereyağı damlatın, galete unu serpiştirin.
    4. Kıymalı karışımı eşit olarak üstüne koyun. Yufkayı bir bezin yardımı ile sarın.
    5. Ştrudeli tepsinin üstüne koyun, yumurta ve sütü karıştırın, ştrudelin üstüne sürün. 40-45 dakika pişirin.

    Lahana Strudel (Avusturya)

    6 kişilik
    MALZEME:
    1 paket derin dondurulmuş milföy hamuru,
    bir küçük baş lahana (750 g),
    tuz,
    karabiber,
    1 parça bayat ekmek,
    1 soğan,
    500 g kıyma,
    2 yumurta,
    3 yemek kaşığı taze krema,
    1 tatlı kaşığı kekik,
    2 yumurta sarısı

    1. Milföy hamurunu çözülmeye bırakın ve unlu zemin üstünde yakl. 30 x 40 cm büyüklüğünde açın.
    2. Lahanayı yıkayarak ayıklayın, büyük yapraklan koparın. Yeterince sayıda lahana yaprağı haşlayın. Yapraklan bir mutfak havlusunun üstünde kurumaya bırakın. Tuz ve biber ekin. Kalan lahanayı ince kıyın.
    3. Ekmeği suya bastırın. Soğanı kıyın. Tavada soğanı ve lahanayı atıp sote edin. Tuz ve biber koyun, soğumaya bırakın.
    4. Kıymayı, sıkılmış ekmeği, yumurtaları, kremayı ve soğanlı karışımı karıştırın. Kekik, tuz ve biber ekin. Karışımı yan yana getirilmiş büyük lahana yapraklarının üstüne eşit olarak dağıtın, rulo halinde sarın. Ruloyu hamurun üstüne koyun. Hamurun uçlarını iyice bastırın. Üstüne yumurta sarısı sürün. Kalan hamurdan şekiller kesin, şekilleri ştrudelin üstüne yerleştirin. 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.

  9. 9
    türkmenn
    Üye
    LAHANALI ÖRDEK (ALMANYA)

    4 kişilik
    MALZEME:
    Fındıklı toplar:
    100 gr. ezilmiş fındık,
    3 yumurta,
    200 gr. un,
    200 ml süt,
    tuz,
    2 yemek kaşığı tereyağı.
    Ördek:
    1.2 kilo ağırlığında, pişmeye hazır ördek,
    karabiber,
    1 yemek kaşığı kekik,
    50'şer gr. pırasa, kereviz, havuç ve soğan,
    2 elma,
    1 tatlı kaşığı salça,
    200 ml elma suyu.
    Sebze:
    500 gr. lahana,
    400 gr. balkabağı,
    1 soğan,
    100 gr. pastırma,
    tuz,
    karabiber,
    küçük hindistancevizi tozu,
    1 yemek kaşığı tereyağı,
    1 yemek kaşığı bal.

    1. Fındıkları hafif kavurun. Yumurtaları çırpın, unu üstüne süzün. Sütü ve fındıkları ilave edin, köpük haline gelene dek çırpın. Hamuru azar azar kaynar tuzlu suya dökün. Bir taşım kaynatın ve topları çıkarın. Soğuduktan sonra topları kapalı olarak bir gece boyunca buzdolabında bekletin.
    2. Fırını 200 derecede ısıtın.
    3. Ördeği yıkayın ve kurulayın, içini ve dışını biberleyin, içine kekik sürün. Sebzeleri ayıklayarak yıkayın ve kıyın.
    4. Ördeği ve bütün sebzeleri bir kızartma tenceresinin içine koyun, tencereyi fırına sürün. 45 dakika pişirin, arada bir su ilave edin.
    5. Lahanayı haşlayın. Kabağı küp halinde doğrayın.
    6. Soğanı soyun. pastırmayı ve soğanı ince kıyın. Hepsini bir tencerede sote edin, lahanayı ilave edin ve dişe gelecek şekilde pişirin. Tuzunu ve biberini ayarlayın.
    7. Elmaları küp halinde doğrayın. Ördeği tencereden çıkarıp sıcak bir yerde bekletin. Tencerede oluşan sosu, salça ve elmaların yarısı ile karıştırın, elma suyunu dökün. Sosun suyunu çektirin ve süzgeçten geçirin, elmaların öbür yarısını katın, sosu ısıtın.
    8. Tereyağı ve balı eritin, kabağa biraz su ile ilave edin, hepsini dişe gelecek şekilde pişirin. Kabakları lahanaya karıştırın. Topları kızgın tereyağında çevirin.
    9. Ördeği dilimleyin. Sebzelerle sofraya getirin.

    Portakallı Kırmızı Lahanalı Ördek (Çin)

    4 kişilik
    Yaklaşık 2 kilo ağırlığında pişirilmeye hazır ördek,
    tuz,
    karabiber,
    1-2 tatlı kasığı kekik,
    3 bardak et suyu,
    2 çorba kasığı bal.
    Garnitür:
    800 g minik patates,
    1 kilo kırmızı lahana,
    100 ml sirke,
    1 baş soğan,
    3 yemek kasığı tereyağı,
    100 ml et suyu,
    2 karanfil,
    4 portakal,
    2 yemek kaşığı şeker.

    Ördeği soğuk su ile yıkayarak mutfak kağıdı ile kurulayın. Ördeğin içini ve dışını tuzlayıp biberleyin, içine ayrıca biraz kekik sürün. Ördeği bir kızartma tenceresine koyarak 225 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Pişme süresi boyunca arada bir üstüne et suyu gezdirin.
    Garnitür: Patatesleri haşlayın. Lahanayı yıkayarak doğrayın, tuz ve sirke katın ve 30 dakika bekletin. Soğanı doğrayın, 1 kaşık yağda öldürün, lahanayı ilave edin. Lahanaya et suyu dökün, karanfil ve biber atın. Tencerenin kapağını kapatın, lahanayı yaklaşık 30 dakika pişirin.
    Bir portakalın suyunu sıkın, kalanları dilimleyin. Lahanaya birkaç damla portakal suyu gezdirin.
    Balı sıcak su ile karıştırın, pişme süresinin bitiminden 10 dakika önce ördeğe ballı su sürün.
    Piştikten sonra ördeği tencereden çıkarın ve sıcak bir yerde bekletin. Sosunu bir süzgeçten geçirin, sosun üstündeki yağı alın. Sosu portakal suyu ile bir taşım kaynatın, suyunu çektirin, tuzunu, biberini ve kekiğini ayarlayın, birkaç portakal dilimi ilave edin. Şekeri tereyağı ile bir tavada karamel haline getirin, patatesleri karamelin içinde çevirin. Kalan portakal dilimlerini lahanaya karıştırın. Ördeği patates, lahana, sos ve portakal dilimleri ile bir servis tabağına alın.

  10. 10
    türkmenn
    Üye
    KIRMIZI LAHANA BREZE (FRANSA)

    CHOU ROUGE BRAISE

    10 kişi için MALZEME :
    1.5 kg. kırmızı lahana (2 orta boy)
    3 çorba kaşığı tepleme dolu margarin
    2 adet ekşi elma yoksa normal elma
    2 adet orta boy soğan
    1/2 tatlı kasığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    6 su bardağı berrak et suyu yoksa su
    2 kahve fincanı sirke

    YAPILIŞI :
    Akşamdan lahananın koçanını çıkarıp dörde bölünüz.
    Lahanayı enine mümkün olduğu kadar ince uzun piyaz biçimi doğrayıp bir kaba koyunuz.
    Üzerine sirke ve şekeri ilâve ediniz ve iyice karıştırınız.
    Üzerine bir yağlı kâğıt kapatınız, sabaha kadar bekletiniz.
    Soğan ve elmayı soyup ayrı ayrı piyaz biçimi doğrayınız.
    Küçük bir tencereye yağı ve soğanı koyup orta ateşte üç dakika kavurunuz.
    Sonra üzerine lahanayı ilâve ediniz. Karıştırarak üç dört dakika daha kavurup tuzunu, suyunu, aşağıdaki baharat torbasını ilâve ediniz, kapağını kapatıp bir saat pişiriniz.
    Sonra elmayı ilâve edip bir kere karıştırınız, kontrol ederek bir saat onbeş dakika daha pişirip baharat torbasını da çıkardıktan sonra servis ediniz.
    Ocaktan aldığınız zaman çok az suyu olmalıdır. Pişiş müddetince suyunu kontrol edin, lüzum ederse kaynar su ilâve ediniz.

    Baharat torbası: Bir tülbentin içine 4 dal maydanoz, az kekik, 1 yaprak defne, 2 diş karanfil, 5 adet tane karabiber koyup bohça gibi ağzını bağlayıp sonra kullanınız.

    Karalahana Sarması (Kastamonu)

    MALZEME
    bir miktar karalahana
    bir miktar mısır unu
    su
    tuz pulbiber nane
    sıvı yağ
    2 adet soğan

    YAPILIŞI
    Lahanalar haşlanır ve bir yandan unu, tuz biraz pul biber, ince dogranmış sogan yuğurulur ve azbi akışkan hale getirilir ve haşlanmış lahanalarla sarılır ve üzerine sukoyup kanatılır bir yandaN yağla kalan sogan kavrulur içine pul biberi nane tuz konulur piştikten sonra yapılan sos tencerenin üzerine kaynarken dökülür bir iki dk daha kaynadıktan sonra servise hazır.

    KIRMIZI LAHANA (VİYANA)

    Kullanılacak malzeme (4 kişi İçin):
    Orta boy bir kırmızı lahana,
    60 gram margarin yağı veya kuyruk yağı,
    1 baş soğan,
    2 çorba kaşığı un,
    4 kaşık sirke,
    yeteri kadar tuz ve karabiber,
    1 çimdik toz şekeri.

    Yapımı: Kırmızı lahanayı yaprak yaprak ayırdıktan ve bol suda iyice yıkadıktan sonra ince şerit biçiminde parçalara doğramalı. Rendelenmiş soğanla yağı bir kuşaneye koyup karıştırarak kavurmalı. Soğan kavrulunca lahanayı içine boşaltmalı ve karıştırarak tuzlayıp blberlemeli. Bir çimdik tuz ve sirkeyi de kattıktan sonra kabın ağzını örtmeli ve vakit vakit karıştırarak çok hafif bir ateşte sebzeyi pişirmell. Lahana yumuşayınca karıştırırken unu serpmeli. Sonra tekrar kuşanenin kapağını örtmeli ve lahanayı iyice pişirmeli. Kırmızı lahanayı sıcak sıcak haşlanmış veya tavada pişirilmiş Avusturya sosislerinin yanı sıra garni olarak servis yapmalı.

    Mor Lahana (Viyana Usulü)

    MALZEMELER
    1 adet orta boy mor lahana
    2 orta boy kuru soğan
    50 gr margarin
    1,5 kahve fincanı sirke
    1 dolu çorba kaşığı tarcın
    2 dolu çorba kaşığı toz seker
    1 çorba kaşığı un

    YAPILIŞ TARİFİ
    Lahanayı ince ince kıyınız. Yaprakların ortasındaki kalın damarları
    çıkarınız.Lahana elyafı 3 - 5 cm uzunluğunda olmalıdır. Kıyılmış lahanaları
    delikli bir kevgire koyunuz ve üzerine kaynar su ilave ederek bir kaç
    dakika içinde bırakınız. Çıkan mor suyu dökünüz.
    2 kuru soğanı mümkün olduğunca ince kiyiniz. Rende yapmayınız.
    Margarinde yakmadan kavurunuz. Kaynar sudan geçen ve süzülen mor
    lahanayı kavrulmuş soğanın üzerine koyunuz. 10 dakika kadar hiç su ilave
    etmeden kavurmaya devam ediniz. Yavaş yavaş kendi suyunu
    bırakacaktır.
    Kavrulmuş lahana üzerine sirkeyi, tuz karabiber şeker ve tarcını ilave
    ediniz, üzerini örtecek kadar sıcak su da katarak pişmeye bırakınız.
    Eğer bir tatlı kaşığı avrupa kimyon "Kümmel" koyarsanız yurtdışındaki tadı
    elde edersiniz. Kümmel Mısır çarşısında satılmaktadır. Bu kimyon tat
    olarak bizim kullandığımız kimyona benzemez. Bu garnide de yerli kimyon
    kullanılamaz.
    Eğer lahana pişmiş olduğu halde hala sulu ise üzerine elekten geçirerek un
    serpiniz. Bu lahana sosunu koyulaştıracaktır.
    Suyu kafi ise un katmayınız.Sıcak servis edilir. Izgara et/tavuk, az soslu et
    yemekleri bilhassa sosis yanında verilebilir.

  11. 11
    türkmenn
    Üye

    --->: Türk ve Dünya Mutfağında Lahana Yemeği Devamı

    Reklam



    Lahana Strudeli (İspanya)

    MALZEMELER
    1 küçük lahanananın dış yaprakları
    1 soğan
    25 gr tereyağı
    350 gr kıyma
    4 yemek kaşığı galeta unu
    200 gr İri rendelenmiş kaşar
    1 fincan haşlanmış barbunya
    Tuz, biber, kimyon
    Hamur için:
    2 bardaktan biraz az Un (250 gr)
    2 yumurta
    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    1 su bardağı sıcak Su
    Tuz

    YAPILIŞ TARİFİ
    Hamuru yumurtalardan birininin sarısını ayırıp diğer tüm malzemeyi
    karıştırarak yoğurun. 1 saat kadar şeffaf folyoya sarıp buzdolabında
    bekletin.
    Lahananın dışta kalan büyük yapraklarını ayırın. Ayıklayıp sert kısımlarını
    atın. Büyükçe bir kapta haşlayın (Haşlama suyuna yarım fincan sirke ve 1
    kaşık şeker koyarsanız tadı daha hoş olacaktır).
    Soğanı küp küp kesip tereyağında kızartın. Kıyma, tuz, biber, ve kimyonu
    koyup pişirin. Daha sonra barbunyalarla karıştırın.
    Hamurdan küçük bir parçayı süslemek için ayırıp kalanını tek parça olarak
    açın. İçine galeta unu ve kaşar peyniri serpin. Haşlanmış lahanaları
    hamurun üzerine aralarında boşluk kalmayacak şekilde, iki kat olarak
    dizin. Üzerine kıymalı karışımı dökün. Rulo yapın.
    Yağlanmış tepsiye koyun. Üzerini ayırdığınız hamurla süsleyip yumurta
    sarısı sürün. Önceden 200 derece ısıttığınız fırında üzeri kızarana dek
    pişirin.
    Dilimleyerek yanında domates sosu ile servis yapın.

    Brüksel Lahanalı Bonfile (Fransa)

    MALZEMELER
    700 gr Brüksel Lahanası
    3 Su Bardağı Et Suyu
    125 gr İrmik
    4 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
    1 Soğan
    1 Çorba Kaşığı Margarin
    1 Defne Yaprağı
    200 gr Süt Kreması
    Tuz, Karabiber
    4 Bonfile

    YAPILIŞ TARİFİ
    2 su bardağı et suyunu bir tencerede kaynatın. İrmiği ilave edip pişirin.
    Büyük bir tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırıp ateşten alın ve irmikli
    karışımı içine dökün. Soğumasını bekleyin.
    Bu arada soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Bir tavada
    margarini eritip soğanı kavurun. Brüksel lahanası ve defne yaprağını ilave
    edip kavurmaya devam edin. Kalan et suyunu ve süt kremasını ekleyin. 10
    dakika kadar pişirip tuz ve karabiberle tatlandırın.
    İrmikli karışımı kareler halinde kesip tavadan alın. Bir diğer tavada 1 çorba
    kaşığı sıvıyağı kızdırıp irmikli kareleri kızartın Soğumayacak şekilde
    bekletin.
    Bonfileleri tuz ve karabiberle ovun. Bir tavada kalan yağı kızdırıp
    bonfileleri kızartın. Bonfileleri, Brüksel lahanası ve irmik eşliğinde servis
    yapın.

    Brüksel Lahanasi Çorbası (Alman)

    MALZEMELER
    150 gr brüksel lahanasi
    1/2 çay bardagi sivi yag
    1 tatli kasigi tereyagi
    1 sogan
    1 havuç
    1 patates
    6 su bardagi su
    3 dis sarmisak
    1 yumurta sarisi
    1 limon suyu
    Tuz, karabiber

    YAPILIŞ TARİFİ
    Tencereye 1 tatli kasigi tereyagi ve yarim çay bardagi sivi yagi koyun.
    Sogani küçük küçük dograyip kizdirilmis yaga ilave edin. Soganlar renk
    degistirdiginde, küçük kareler halinde dogradiginiz havuç ve patatesleri
    ekleyin. 2 dakika daha agir ateste kavurun. Brüksel lahanalarinin her birini
    4 parçaya bölüp tencereye aktarin.

+ Yorum Gönder
beyaz lahanadan yapılan yemekler,  kelem yemeği,  kelem yemekleri,  lahana çorbası kaç saatte pişer
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi