İzmir Mutfağı

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Yöresel Yemekler Bölümünden İzmir Mutfağı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    siyah_in_ci
    Usta Üye
    Reklam

    İzmir Mutfağı

    Reklam



    İzmir Mutfağı

    Forum Alev

    İZMİR MUTFAĞI
    1. İzmir’ de Yemek Öğünleri ve Yemek Öğünlerinde Yer Alan Yiyecekler
    1.1 Yaz Mevsiminde
    1.1.a Sabah
    1.1.b Öğlen
    1.1.c Akşam
    1.2 Kış Mevsiminde
    1.2.a Sabah
    1.2.b Öğlen
    1.2.c Akşam

    2.İzmir Davet Yemekleri ve İkramları
    a.Söz Kesme
    b.Nişan
    c.Nikah
    d.Düğün Hamamı
    e.Kına Gecesi
    f.Düğün
    g.Düğün Haftası
    h.Doğum
    ı.Sünnet
    i.Ölüm

    3.İzmir'de Kutsal Günlere Ait Yiyecekler ve İkramlar
    a.Şeker Bayramı
    b.Kurban Bayramı
    c.Mevlit Kandili
    e.Miraç Kandili
    h.Aşure Günü

    4.İzmir'de Neşeli Günlere Ait yiyecekler
    a.Hıdrellez
    b.Hedik
    c.Kırk Hamamı
    d. Eski Mart’ın Dokuzu

    İZMİR’İN MUTFAĞINA GENEL BAKIŞ

    1. İzmir Mutfağını Değişik Kılanlar
    2. Otlar ve Zeytinyağı
    3. Kültür Kavşağı İzmir
    4. Yöresel Çeşitlilik
    5. İzmir Tatları Üzerine Çeşitlemeler
    6. Kilerde Saklı Duran Hazineler
    7. Bahçeden Pazara
    8. Topraktan Fışkıran, Tanrılara Yansıyan Sağlık
    9. Denizle Gelen Lezzet
    10. Kaybolan Tatlar
    11. İzmir Usulü Fast Food
    12. Kebab Her Yerde
    13. Tatlı

    İZMİR’İN YEMEKLERİ


      1. Çorbalar
      2. Etler ve Kümes Hayvanları
      3. Balıklar
      4. Sebzeler
      5. Bitkiler
      6. Salatalar
      7. Börekler
      8. Hamur Tatlıları
      9. Hafif ve Sütlü Tatlılar Muhtelif(Bilindik) Yemek Tarifleri

    İZMİR MUTFAĞI
    1. İzmir’ de Yemek Öğünleri ve Yemek Öğünlerinde Yer Alan Yiyecekler
    1.1 Yaz Mevsiminde
    1.1.a Sabah: Tereyağı, tulum peyniri, çeşitli reçeller yenir. Kahvaltıdan önce mutlaka bir sabah kahvesi içilir. Kahve olarak sütlü kahve içilir. Çay arada sırada içilir.
    1.1.b Öğlen: Sebze yemekleri yapılır, yanına kavun karpuz kesilir. Etli yemekler akşam yemeğine ayrılır.
    1.1.c Akşam: Etli, tavuklu bir yemek , pilav, kavun, karpuz, yemek sonrası evde yapılmış dondurma yenilirdi.

    1.2 Kış Mevsiminde
    1.2.a Sabah: Tereyağı, tulum peyniri, çeşitli reçeller, bal yenir. Bazen sütlü bulamaç çorbası yapılır.
    1.2.b Öğlen: Nohut, kurufasülye vb. kurubaklagil yemekleri yapılır. Kış sebzeleriyle kış yemekleri yapılır.
    1.2.c Akşam: Çorba, etli yemek, pilav, börek, tatlı da yenilir. Arkadan hemen mangala kahveler sürülür. Sonrasında da meyve yenilir. Eskiden kristal sürahilerse nar, portakal şerbetleri yapılır içilirdi. Kestane, mısırlar ikram edilirdi. Kışın gelen misafire çeşitli şerbetler, macunlar ikram edilirdi. Sakız macunu yapılır özel kaplarda servis edilirdi

    2.İzmir Davet Yemekleri ve İkramları
    a.Söz Kesme: Hanımların ön hazırlıkları yapmasının ardından, erkekler söz kesmeye giderler. Söz keserken gül şerbeti ikram edilir "gülsün, mutlu olsun" diye.Sonra nişan hazırlığına başlanır.
    b.Nişan: Söz kestikten sonra nişan tepsisi hazırlığına başlanır. Nişan tepsisinde evlenecek kızın tüm ihtiyaçları alınır(terlik, elbise, çamaşır vs.)Nişan yüzüğü de tepsinin üzerine konulup bir tepsi içinde kız evine gönderilirdi.Geline ayrıca şekerli yiyeceklerin bulunduğu şeker selesi de götürülür.
    Bir hafta sonra kız oğlan evine 'nişan karşılığı' denilen tepsi gönderir.Bu tepsinin içinde de damadın ihtiyaçlarına yönelik ürünler bulunur(mendil,traş takımı,gravat vs.).Nişan tepsi erkek evine gönderildikten sonra ayrıca bir tepsi baklava da gönderilebilir.
    Her iki tarafta da ailenin diğer üyeleri için ayrı tepsi hazırlanıp gönderilebilir. Nişanda önce şerbet sonra kalburabastı veya baklava ikram edilir.
    c.Nikah: Eski nikahlar evde yapılırmış, davet ve ikram yapılmazmış. Şimdiki nikâhlarda ise nikâhtan sonra evde ya da dışarıda yakın akrabalara yemek verilir.
    d.Düğün Hamamı: İzmir'de geline hamamda giymesi için özel elbise hazırlanır. Bu elbiseye "Hamamlık" denilir. Kızın bütün arkadaşları ve akrabaları hamama davet edilir. Oğlan evi de hamamda bulunur. Düğün hamamında kızın ayaklarına kına yakılır. Kınayı kızın sağ ayağına kaynana, sol ayağına ise dünürcülük yapan hanım yakar.
    Düğün hamamında limonata, çerez, yemiş(incir), meyve, kurabiye, pasta ve sarma çeşitleri ikram edilir.
    e.Kına Gecesi: Kına gecesinde kız evinin zenginliğine göre gelin birkaç çeşit kıyafet değiştirebilir. Çalgılar, köçekler getirilir eğlenilir. Kızın eski bir elbisesi yakılır 'yeni bir hayata başlıyor, eskisi bitsin diye. Hamamda ayaklarına yakılan kına bu kez ellerine yakılır, ayaklarına hamamda yakılmadıysa kına gecesinde yakılır. Kınayla beraber kızın avuçları içine para da konur. Keşkeklik buğday dövülür. Bu buğday ertesi gün düğün yemeği olarak pişirilir.
    Kına gecesinde çerez bardaklarla dağıtılır, şerbet dağıtılır, İsteğe göre kına gecesi yemekli de yapılabilir.
    f.Düğün: Lokum ve şerbet ikram edilir, Koltukta gelinin başından aşağıya leblebi şekeri ve para atılır. . Düğün yemekli ise bir gün önceden bekletilmiş buğdaydan keşkek yapılır. Önce çorba, sonra etli nohut, etli pilav keşkek en son olaraktan zerde verilir Pilavı yanında keşkek olur, zengin olan kesim zerde yerine keşkek verir. Eskiden yapılan düğünlerde damat zengin ise evde bulunan tüm misafirlere alın verilir.Buna diş kirası denilirdi.
    Oğlan evi kız evine gelir takıların takar, kızı alarak oğlan evine dönülür. Burada koltuk merasimi yapılır, gelin yüz görümlülüğünü almadan damada duvağını açtırmaz. Damat ya bir gerdanlık ya da bir bilezik takar sonra duvağı açardı. Kız oğlan evine gitmeden kızın annesi bir tavuk, bir tencere pilav veya bir tepsi börek, bir tepsi baklava gönderir. Gönderilen bu yemekleri oğlan evinde gelin ve damat yer.
    Düğünün ertesi günü damat arkadaşları ile kız evine el öpmeye gider, burada yemekler yapılır ve ağırlanır.
    g.Düğün Haftası: Düğünden sonraki hafta 'Hafta Ortası' denilen merasim yapılır. Bu merasimde yakın akrabalar çağırılır. Her türlü kuruyemiş, çerez ve kırkbirçeşit incir sofralara sunulur. Merasimde gelin gelinliğini giyer, çalgılar çalınır, isteyen mevlit okutulur. Damat tarafını genç kızları ellerinde gül dallarıyla gelinin duvağını açarlar, buna 'duvak açımı' denilir. Geline altın para hediye edilir.
    Ayrıca düğün haftasında kız ve oğlan tarafı karşılıklı birbirlerine yemeğe davet ederler. En iyi yemekler yapılır. Zerde ve keşkek,kuzu dolmaları yapılır.
    h.Doğum: Doğumda loğusaya kadını içi yatışsın diye öncelikle helva yedirilir. Çocuğun ağzı ilk olarak Kuran_ı Kerim'den alınan tozun sürülmesiyle açılır. Şekerli su, Sonra anne sütü verilir. Annenin yediği helvadan çok az tattırılır, sonra da anne sütü verilir.
    Anneye ilk günlerde çorba, süt yapacağı düşüncesiyle sütlü tatlılar, süt götürülür. Gelen misafirlere şerbet ikram edilir.
    ı.Sünnet: Sünnette zengin olanlar sünneti yemekli yapar. Mevsime göre her çeşit yemek olur. Çocuğa sünnet kıyafeti alınır, atla gezdirilir. Önce mevlit okunur sonra eğlence yapılır.
    i.Ölüm: İlk günde, üçüncü günde ve yedinci günde helva dağıtılır Ölünün ağzının mühürü açılsın diye kırk gün yasin okunur. Kırkında lokma dökülüp dağıtılır. Ölü evine yemek gönderme âdeti vardır. Konu komşu paylaşır, tavuk, çorba, pilav ne olursa ölü evine götürülür. Götüren yemez bırakır döner.

    3.İzmir'de Kutsal Günlere Ait Yiyecekler ve İkramlar
    a.Şeker Bayramı: Arifeden hazırlıklara başlanır. Hindi veya tavuk kesilir. Suyuna çorba, içine dolma doldurulur. börek baklava yapılır.Misafirler misafir odasında ağırlanır,bu bayramda macun,reçel ikram edilmez, şeker verilir.Kahve ve baklava ikram edilir.
    b.Kurban Bayramı: Kurban bayramında yemek hazırlığı yapılmaz. Namazdan dönünce erkekler kurban keserlerdi. Kesilen kurbanın sol tarafı eve ayrılır, kalan kısımlarından etrafa ve ihtiyacı olanlara kurban eti dağıtılır.Kesilen kurbandan kavurma pişirilir, yoğurtla yenilir.Kurban'da tatlı olarak baklava yerine gerdan tatlısı yapılır
    Gelen misafirlere bu bayramda şeker yerine tatlı ikram edilir. Kurban'da nişanlı kıza kurban eti gönderilir.
    c.Mevlit Kandili: Mevlit kandilinde hayır dağıtılır.Genelde pişi, lokma yapılıp dağıtılır.Yasin okunur, büyüklerin eli öpülür.
    d.Regaip Kandili: Sabah pişi, öğleden sonra susam helvası dağıtılır. Nişanlı kız varsa aynı nişan tepsisinde olduğu gibi kıza tepsi gider. Nişan tepsisinden farklı olarak bu tepside susam helvası, çeşitli şekerlemeler bulunur.
    e.Miraç Kandili: Mutlaka mevlit okutulur. Efendimizin Miraç'a çıktığı gün ona süt ikram edildiği için süt dağıtılır.
    f.Beraat Kandili: İbadet edilir.Hayır dağıtılır.
    g.Kadir Gecesi: İbadet edilir.Pişi, lokma dağıtılır.
    h.Aşure Günü: Muharrem ayının onunda Hasan Hüseyin efendimiz şehit oldu, Nuh Peygamberimizin kurtulduğu gün olduğu için aşure yapılıp dağıtılır. Hatta duyan aşure pişiriliyor diye kaşığını alıp gelirse çok sevaptı.Eskiden tekkelerde, kazanlarda pişirilirdi. Sonra beyaz elbise giyen tekke mensupları 'Hasan Hüseyin şehit oldu 'diye bıçaklar batırarak sokaklarda dolaşırlardı.

    3.İzmir'de Neşeli Günlere Ait yiyecekler
    a.Hıdrellez: Hıdrellez gecesi bütün komşular kızları birbirinden yüzük, küpe ve benzeri.birer nişan alarak bir küpün içine atarlar.Su, yesil yaprak, ekmek ve kömür kırmızı bezle bağlanan küpün üzerine konur.Gül ağacı dibinde bir gece bekler.O gece dileği olan para isteyen para sayar,çocuk isteyen salıncak,ev isteyen ev yapar.Nişan verenler bir araya toplanırlar.Bir kızın başına küpteki kırmızı ört konur."Kimin kısmeti açılırsa açılsın" diyerek küp açılır.Kız elini küpe atar,o sırada okuna beyit on nişan sahibine aittir.Akşama kadar kırlarda eğlenilir.Kuzular doldurulur,tatlı,tuzlu,zeytinyaağlı dolmalar yapılır.Bilhassa yeşillik ve süt içilir.Şifa olsun diye genç kuzunun sütü içilir.Sabah namazından önce denize dilekler yazılıp atılır.
    b.Hedik: Çocuğun ilk defa dişini gören dişi kolay çıksın diye üstündekileri yırtar, çocuğa iç çamaşırı hediye eder. Sonra komşular ve akrabalar davet edilir. Buğday kaynatılır.Kaynama sırasında buğdayın patlamasını,çocuğun dişlerinin çabuk çıkmasının temsil ettiğine inanılır. Türlü çerezlerle buğday yenilir. Bir tabağa para konur, para kime çıkarsa, çocuğa hediye alır.Ayrıca bir tepsi içine altın bilezik, kalem vs konulur.Konulan her ürünün farklı anlamı vardır. Çocuk tepsi içinden herhangi bir şey alır, aldığı şey gelecekte yapacağı mesleği olarak görülür.
    c.Kırk Hamamı: Çocuk doğduktan sonra kırkıncı gün kırk hamamı yapılır. Bugün anne ve çocuk kırklanır. Hamamda eğlenilir, şerbetler içilir. Yemek olarak şerbetin yanında gözleme yenilir.
    d. Eski Mart’ın Dokuzu: Eski Mart’ın dokuzunda İzmir’ de herkes bayram yapardı. Bugünde yeşile basılması gerektiğine inanılıyor. Bu yüzden kırlara gidiliyor. Zeytinyağlı yiyecekler, kurabiyeler yeniliyor.


    İZMİR’İN MUTFAĞINA GENEL BAKIŞ
    Akdeniz Mutfağının bütün hünerlerine kendi özgü zenginlikleri de katmış olan İzmir yeryüzünün en zengin üç mutfağından biri olan Osmanlı Mutfağının da altın üçgenini oluşturur.
    İzmir’de yeme içme sanatına en çok renk katan unsurlardan biri de barlardır.Son yıllarda hizmete giren ve bunların barları sosyal yaşamı renklendiren yerlerdir.
    İklim elverişli olduğundan yemek yenilecek ve eğlenilecek yerlerin hemen hepsinin bahçesi mevcuttur.
    Yılın büyük bir bölümünün de havanın güneşli oluşu ve ılıman hava koşulları İzmir mutfağını olduğu kadar İzmir insanını da etkiliyor. Burada insanlar ister sokakta karşılaştığı bir tanıdık olsun isterse tanımadığı satıcı olsun, ayaküstü sohbetlere her zaman vakit ayırmaya hazırdır. Hoşgörülü ve yeniliğe açık İzmirliler gönüllerinden yaşam ve insan sevgisini eksiltmediklerinden, tabiidir ki yiyip içmekten büyük keyif alıyorlar.

    1. İzmir Mutfağını Değişik Kılanlar

    İzmir’in mutfakları çeşitliliği, kaynaştığı, birer Akdeniz şenlidir. Her şeyden önce İzmir Mutfağı tipik Akdenizlidir. Yani sebzenin ve balığın bol olduğu,sağlık açısından altın değeri taşıyan zeytinyağı egemenliğinde bir mutfaktır. İzmir’de her köşe başında hala midye dolmaları satılır. İzmir’de seyyar midye dolması satıcılığı artık, denize yüzlerce kilometre uzaklıktaki Mardinli’ lerin tekeline geçmiştir. İzmir’in ve Akdeniz’in kendine özgü balıkları inanılmaz lezzetler sunarlar. İzmir’in pek ünlü çipurasının, boyu fazla büyük olmamak kaydı ile, iyi hazırlandığı zaman mükemmel bir tat oluşturmaktadır. İzmir dolaylarında yakalanan kaya barbunlarının, hem tavasının hem de özellikle ızgarasının güzelliği bir başkadır. Foça’da(Foça’nın kefallerine Topan Kefali deniyor)yediğinizde farklı bir tatla karşılaşılır. Kalamarın en güzeli de İzmir’de yapılır.

    1. Otlar ve Zeytinyağı

    Türk mutfağının en önemli temellerinden biri olan sebze yemeklerinin etlisini bile kimi zaman zeytinyağı ile yapıldığı, klasik zeytinyağlıların ise enfes olduğunu hele körpe enginarların İzmir’de yaprak diplerinin bile yendiğinin, ayrıca onlarla yapılan dolmaların çok kullanıldığı bilinmektedir. İzmir mutfağına otun envai çeşidini kazandıranlar ise İzmir’e göçerken oraya kendi ot kültürlerini de getiren Girit’lilerdir. Zeytinyağı, her türlü sebze ve ot kültürünün damgasını bastığı İzmir mutfağının bir başka özelliği de yöreye özgü olan çöp kebabıdır. Ancak, kuzu ve koyun etinden hazırlanan çöp şişlerin lezzetli olması için iyi hazırlanmış, daha etler şişe dizilirken yağ oranının iyi ayarlanmış olması gerekir.
    Kalp hastalıklarından ölenlerin oranı Ege ve Akdeniz yöresinde yaşayanlarda, örneğin Kuzey Avrupa’dakilere göre çok daha düşüktür. Bu etkileyici tablo öncelikle zeytinyağının eseridir.Bilim adamları kalp hastalıklarının en fazla olduğu Kuzey Avrupa’da insanların gıdalardan aldıkları kalorinin %40’nın katı yağlardan kaynaklandığının,Ege’de kullanılan yağın hemen tamamının ise zeytinyağı olduğu hemen saptadılar.Araştırmacılar Ege ve Akdeniz yöresinde cevizin de yiyeceklerle bol bol yer aldığını gözlemişlerdir.Ege’de bol bol semizotu tüketilir ve bu otun her derde deva olduğu bilinir.

    1. Kültür Kavşağı İzmir

    Alçakgönüllü İzmirli ev hanımları evlerinde geleneksel yemekleri annelerinden kaynanalarından öğrendikleri gibi pişirmeye devam ederler.Uygarlık tarihi içinde birçok millet gelmiş Ege’de barınmıştır.Her gelen kendi geleneklerini, alışkanlıklarını buraya taşımıştır. Ortaya olağanüstü zengin bir kültür hazinesi çıkmıştır.
    Ege yemek kültürünün derinliklerine inmeye kalktığımızda, kusursuz bir mutfak senteziyle karşılaşıyoruz. Yemek kültürü Batı Anadolu’da hala kültür anıtlarını izlediğimiz site devletlerine de çağın dünyasına örnek oluşturuyordu. Ege’nin zeytinyağı antik çağda bugünün petrolü kadar değerliydi. Nitekim Efes, görkemini bütün dünyaya ihraç ettiği zeytinyağına borçluydu.
    Ege halkı tarihin en eski dönemlerinden beri zengin deniz ürünlerini mutfaklarında en iyi şekilde değerlendirmeyi de bilmişti.

    1. Yöresel Çeşitlilik

    İzmir mutfağının kuşkusuz en üstün yanlarından biri doğanın çeşitli taze otlarını mutfakta değerlendirmesi, radika, turpotu, hardal otu, sarmaşık, ısırgan otu, ebegümeci, şevketi bostan, gelincik otu, kuzukulağı, arapsaçı olarak adlandırılan yabani kuşkonmaz gibi otlar sofraların eksilmez süsüdür. Yöre halkı bu otları bu otları tanıyor ve çoğu kez kırda kendisi topluyor.
    İncire ’yemiş’ adını verir Egeli ve onu genellikle pek yemez ya başka bölgelere gönderir ya da kurutup dünyaya satar. Bol ürettikleri çekirdeksiz üzümü de başka yörelere gönderir.
    İzmir’de lor peyniri, yoğurt ,çökelek ve keçi sütünden yapılmış peynirlerde de değişik yemeklerde bol bol kullanıyor.

    1. İzmir Tatları Üzerine Çeşitlemeler

    Lezzet dolu bir sofra hazırlamak Ege kadınının yaşamında bir önceliktir. Ege kadınının sofrası onun beceri,sevgi ve coşkusunu yansıtan bir tuvaldir.
    İzmir’li sofrasına, doğanın temposu içinde hazırlamayı keşfettiği yöntemlerle her mevsim ayrı bir tat zenginliği getirir.

    1. Kilerde Saklı Duran Hazineler

    İzmir’de un tarhanası bir yöre klasiğidir. Sadece domates, atlı kırmızı biber, kese yoğurdu, nohut ve buğday unundan yapılan tarhananın tadı çok lezzetlidir.

    1. Bahçeden Pazara

    İzmir halkı bir zamanlar bahçelerden topladıkları taze sebze ve meyveleri , kent halkı artık pazarlardan alıyor. Pazarlarda salamura zeytin çeşitlerini bol miktarda bulunuyor. Turp, radika, arapsaçı gibi otlar pazarlarda bol miktarlarda bulunur. Günümüzde İzmir halkı çok sık pazara gitmektedir.

    1. Topraktan Fışkıran, Tanrılara Yansıyan Sağlık

    Ege mitolojide en güzel tanrıçaların en yakışıklı ve kudretli tanrıların memleketidir. İzmir insanının ilham verdiği bu sağlıklı ve düzgün görünüm ve düzgün kemik yapısı, hiç kuşkusuz,Ege güneşinden olduğu kadar Ege insanının bu toprağın ve denizin ürünleri ile beslenmesinden de kaynaklanıyor.
    Çağımızda ise Cumhuriyet kurulduğunda türlü halklardan meydana gelen mozaik, mübadele ve göç yolu ile ve özellikle bölgenin kalbi İzmir’e yerleşen diğer halkların da bu etkileşime katkısıyla Ege ve İzmir mutfağında bugünkü çeşitliliği ve zenginliği yaratmış.Dolayısıyla İzmir’de Girit,Arnavut,Boşnak,Batı Trakya,Musevi,İç Ege ve Osmanlı mutfağı yemekleri dahil pek çok örnek mevcuttur.

    1. Denizle Gelen Lezzet

    Denizle iç içe yaşayan İzmirlilerin sofrasında deniz ürünlerinin ayrıcalıklı bir yeri vardır.Midye tavası,midye dolması,kalamar tava yaz kış sürekli yenilen aperatif türü yiyecekler sık sık tüketilir.
    Lokantalarda deniz ürünleriyle hazırlanan yemekler sofrada neredeyse balığa yer bırakmayacak kadar çeşitli hazırlanır. Kalamar ve midyeden başka ahtapot salatası ,karidesin ızgarası ,salatası,tavası,güveci,bazı lokantaların özel soslarla hazırladıkları deniz ürünleri ,balık köftesi,karışık güveç tadılması gerekli enfes tatlardır.
    Hemen her mevsim en tazesini bulabileceğiniz çipura, levrek,trança,sinarit,mercan,iskorpit gibi Ege balıkları yalnızca ızgara olarak değil başka usüllerde de pişirilerek sunuluyor.

    1. Kaybolan Tatlar

    İzmir’in özgün çoğu ev yemeğini lokantalarda bulmak ve tatmak ne yazık ki pek kolay değildir. Taze soğan ve zeytinyağı ile pişirilen enginarlı pilavı; domatesli soğanlı salyangoz yahnisi:sabah vakti toplanmış kabak çiçekleriyle yapılan ,mis gibi taze nane kokan küçük dolmacıkları ;bol soğan domates ve az prinçle domat bastıyı ya da limon ve unla terbiyelenen sarmaşık yemeğini ancak bir İzmir’liye konuk olduğunuzda tadabilirsiniz.

    1. İzmir Usulü Fast Food

    İzmir gençleri nispeten zahmetsiz hazırlanan fast food’a rağbet ediyor. İzmir’de Fast food deyince akla hamburger ve sosis karşısında İzmir’e özgü Fast Food bulunuyor. Süt kuzusu mevsiminde kokoreç yiyen sayısı artıyor, ekmek arasına dilimler halinde konan ve karabiber de ekildi mi nefis bir öğün oluşturuyor.
    Gevrek(İzmir’de simide verilen ad)hamurundan yapılan kumru şöhreti İzmir’le sınırlı kalmış yiyeceklerdendir. Gevrek sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak kullanıldığı gibi,günün diğer saatlerinde arasına tulum peyniri,domates,biber ilavesiyle beraber kullanılıyor.
    İzmir’de özellikle Çeşme ve Urla İskelesinde en pratik ve lezzetli karın doyurmanın bir yolu da katmerciye gitmektir. İncecik açılan hamurun içine arzuya göre peynir ya da kıyma konuyor, Katlanıp yağı içmemesi için yağda değil yağ buharında pişiriliyor.

    1. Kebab Her Yerde

    İzmir’de dönerin yanı sıra Adana, Urfa,tavuk döner,şiş kebab gibi yemekler yöresel olmaktan çıkmış,pek çok kebab çeşidide en iyi şekilde hazırlanmaktadır.
    Çöp şiş İzmir’de en sevilen yiyeceklerin başında geliyor.Kısa çöplere dizilen minik etler,çabuk piştiğinden acıkmış olanlar için en acil çözümlerden birini oluşturuyor.

    1. Tatlı

    Tatlı konusunda İzmir’de damakları mutlu edecek geleneksek tatlar hala popülerdir. Meşhur İzmir lokmasını pek çok tatlıcıda yemek olanaklıdır. Tadına doyum olmayan sakızlı dondurma ve sakızlı muhallebi ise bazı ustalar tarafından hala mükemmel olarak yapıyor. Urla ve Çeşme’de yaygın olarak şekerli katmer yanında çay ile tek başına sabah kahvaltısı oluşturuluyor.




  2. 2
    siyah_in_ci
    Usta Üye

    --->: İzmir Mutfağı

    Reklam



    ::: ) İZMİR’İN YEMEKLERİ ( :::

    :::: ) Çorbalar ( ::::

    1.Pirinçli Domatesli Çorba(köfteli)
    2.Domatesli Şehriye çorbası.
    3.Sade Pirin Çorbası
    4.Sade Şehriye Çorbası
    5.Mutafacık
    6.Bulamaç Çorbası
    7.İşkembe Çorbası
    8.Tarhana Çorbası
    9.Trança Kellesi Çorbası
    10.Roka Çorbası

    :::: ) Etler ve Kümes Hayvanları ( ::::

    1.Sakız Yahnisi dana etinden yapılır.Dövüldüğü için sakız haline geldiğinden sakız yahnisi denir,içinde sakız yoktur.
    2.Sura
    3.Elbasan Tavası
    4.Nohutlu Et
    5.Papaz Yahnisi
    6.Tas Kebabı
    7.Kirde
    8.Etli Kapama
    9.İşkembe Yahnisi.
    10.Darp
    11.İşkembe Dolması
    12.İzmir Köftesi
    13.Sucukaki Köfte
    14.Kadın Budu Köfte
    15.Pirinçli Kestirmeli Köfte: Özelliği kıyma ve diğer malzemelerin içine pirinç katılmasıdır

    :::: ) Balıklar ( ::::

    1.Kakavya(Pilaki)
    2.Teratorlu Kefal
    3.Barbunya
    4.Çupra
    5.Sardalaya Buğulaması
    6.Bakkalyari(tavuk balığı)
    7.Midye Sarma Pilavı
    8.Midye Kızartması
    9.Midye Dolması

    :::: ) Sebzeler ( ::::

    1.Etli Dolma İçi
    2. Zeytinyağlı Dolma İçi
    3.Enginar Dolması
    4.Enginar Dört Bölmesi
    5.Enginar Salması:Özelliği pirinçli olmasıdır.
    6.Karnabahar Kızartması
    7.Kıymalı Karnabahar
    8.Karnıyarık
    9.Topan Musakka:
    10.Kıstırma patlıcan yemeğidir.
    11.Mufarraka:Eski Rumlar'dan kalma yemektir.Soğan ve zeytinyağı kavrulupiçine pirin atlılıyor.
    12.Mücver
    12.Kabak Çentmesi
    13.Kestirmeli Kereviz
    14.Zeytinyeğlı Kereviz
    15.Kereviz Dolması
    16.Domates Bastısı
    17.Yerelması
    18.Zeytinyağlı Taze Börülce
    19.Zeytinyağlı Kuru Börülce
    20.Fava
    21.Silkme

    :::: ) Bitkiler ( ::::

    1.Ispanak Kavurması
    2.Ispanak Boranisi
    3.Pazı Kavurması
    4.Etli Semizotu
    5.Zeytinyağlı Semizotu
    6.Etli Arapsaçı
    7.Zeytinyağlı Arapsaçı
    8.Zeytinyağlı Turp Otu Yemeği
    9.Şevketi Bostan
    10.Ebegümeci

    :::: ) Salatalar ( ::::

    1.Pancar Salatası
    2.Radika Salatası
    3.Hardal Salatası
    4.Turp Otu Salatası
    5.Patlıcan Salatası
    6.Roka Salatası
    7.Çibez Salatası:Çibez otu makarna ile hazırlanan karışım ile salata olur.
    8.Taze Börülce Salatası
    9.Kuru Börülce Salatası
    10.Midye Salatası
    11.Şevketi Bostan Salatası

    :::: ) Börekler ( ::::

    1.Alt Üst Böreği(Ev Pidesi)
    2.Alt Üs Böreği Açmalı
    3.Kol Böreği
    4.Gelincik Böreği
    5.Puf Böreği
    6.Katmer
    7.Çarşı Katmeri
    8.Pişi
    9.Akıtma(Lalanga)
    10.Nohutlu Börek
    11.Hindili Börek
    12.Çullama(Tavuklu)

    :::: ) Hamur Tatlıları ( ::::

    1.Baklava
    2.Nünük Tatlısı(oklava sıyırması)
    3.Kadayıf
    4.Ekmek Kadayıfı
    5.Yassı Kadayıf
    6.Yassı Kadayıf Dolması
    7.İrmik Helvası
    8.Yağlı Ballı(Bezdirme Tatlısı)
    9.Lokma
    10.Kalbura Basma
    11.Lor Tatlısı
    12.Lor Kurabiyesi
    13.Lorlu Lalanga
    14.Lor Baklavası
    15.Un Kurabiyesi
    16.Dibile
    17.Höşmerim
    18.Yoğurt Tatlısı

    :::: ) Hafif ve Sütlü Tatlılar ( ::::

    1.Zerde
    2.Su Muhallebisi
    3.Muhallebi
    4.Sütlaç
    5.Güllaç
    6.Meyve ve Sebze Tatlısı
    7.Bal Kabağı Tatlısı
    Not: Yukarıdaki bazı yemeklerin tarifleri aşağıda verilmiştir.

    :::: ) YEMEK TARİFLERİ ( ::::

    İzmir Köftesi


    Malzemeler:
    1kg köftelik kıyma
    4 yemek kaşığı domates rendesi
    1.5 su bardağı ekmek içi
    2 adet soğan
    1 yumurta
    1/2 demet maydanoz
    Köfte baharı
    Kimyon
    Nane
    Karabiber
    Tuz
    Sosu için:
    ½ kg domates
    1 yk sıvıyağ
    Kekik
    Tuz
    Hazırlanışı:
    Kıyma hariç diğer malzemeler homojen hale gelecek şekilde doğranır,karıştırılır.Karışımın içine kıyma da eklenip yoğurulur. Büyükçe yuvarlaklar hazırlanır,köfteler az yağda kızartılır
    Domates sosu malzemeleri ile sos hazırlanır. Patatesle köfte büyüklüğünde ince dilimler olacak şekilde doğranır, altı yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Çiğ patateslerin bir bölümü rendelenerek biraz tuz ve az yağ ile teflon tavada kavrulur.
    Tepsiye dizilen patateslerin üzerine köfteler dizilir, köftelerin üzerine kavrulmuş patates rendesi serpilir.Rendelemiş patatesin üzerine de hazırlanmış domates sosu gezdirilir.En son olaraktan köftelerin dağılmaması ve sabit durması için kürdan saplanır.
    190-200 derece de patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Papaz Yahnisi


    Malzemeler:
    3 çorba kaşığı margarin
    500 gr kuşbaşı dana eti
    3 adet orta boy soğan
    3 adet orta boy patates
    3 diş sarımsak
    2 yk sirke
    2 sb su
    Tuz
    Karabiberanışı
    Hazırlanışı:
    Margarini bir tavada eritin. Yağ kızınca etleri ilave edip, sık sık karıştırarak hafif renk alıncaya kadar pişirin.
    Soğan ve sarımsağı katıp, soğanların dışı iyice pembeleşinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin. İri doğranmış patatesleri ekleyin. Sirkeyi, suyu, tuzu ve biberi ilave edip, et ve soğan, patates yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Önceden ısıtılmış kaplarda servis yapın.



    :::: ) Zerde ( ::::


    Malzemeler

    • 4 sb su
    • 1.5 sb toz şeker
    • 1 çay bardağı haşlanmış Pirinç
    • 1.5 çorba kaşığı nişasta
    • 50 gr fındık
    • 50 gr kuşüzümü

    Hazırlanışı:
    Suyu kaynatın. Şekeri ilave edin. Ayrı bir kapta pirinci haşlayın. Suyun içine ilave edin.
    Fındığı ilave edin. Nişastayla koyulaştırın. Kıvamı iyice koyulaşınca ocaktan alın. Kuş üzümü serpip, servis yapın.



    ::: ) Roka çorbası ( :::

    Malzemeler:

    • 1 demet roka
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı un
    • 3 su bardağı süt
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

    Hazırlanışı:



    Rokanın saplarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra 3 bardak su ilavesiyle 7-8 dakika haşlayın.
    Soğuyunca el blenderiyle veya mutfak robotuyla püre haline getirin.
    Tencereye yağı koyun. Unu ekleyip, sararıncaya kadar kavurun.Rokalı suyu yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Sütü de ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
    İzmir Lokması


    Malzemeler
    Hamur için:
    2 sb un
    5.5 gr kuru maya
    1 kahve fincanı ılık su
    1 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    1 yumurta
    Bir tutam tuz
    Kızartma için sıvıyağ
    Şurup için:
    2 su bardağı su
    2.5 su bardağı tozşeker
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    sarımsak
    Hazırlanışı:
    Şurup için; su ve şekeri bir tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.
    Mayayı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta ve 1 bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
    Tavada sıvıyağı kızdırın. Hamurdan 1 avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkın. Yağlı bir kaşıkla hamuru alıp yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba alın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.

    ::::) Elbasan Tavası (::::


    Malzemeler:
    4 tane kuzu incik
    6 tane kalın ve uzun patlıcan
    4 domates
    6 çarliston biber
    2 kuru soğan
    1 adet kesme şeker
    4-5 adet tane karabiber
    1/2 çay bardağı zeytinyağı
    2-3 kesme şeker büyüklüğünde tereyağı
    1,5 çorba kaşığı domates salçası(yarı yarıya biber ve domates de olabilir)
    Beşamel sos:
    1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri(ben taze kaşar kullandım)
    3 çorba kaşığı un
    2 su bardağı süt
    3 çorba kaşığı zeytinyağı
    Tarifi:
    İncikleri yukarda anlattığım gibi haşlayıp kemiklerinden ayırın.
    Kuru soğanı soyup dörde bölün ve tencereye koyduğunuz 2 küp şeker büyüklüğündeki tereyağın üzerine halka çekin . Soğanlar pempeleşince üzerine, 2 domatesin kabuğunu soyup küçük küçük doğrayın. Yeşil biberleride üstüne doğrayıp soteleyin; bir kesme şeker ilave edin
    Kemiklerinde ayırdığınız etleri üzerine ekleyip tencereyi sallayarak karıştırın.
    Fırını alt ve üst 200 dereceye açın.
    1/2 çay bardağı zeytinyağı bir kaseye dökün, soyduğunuz ve yarım santim kalınlıkta uzunlamasına kestiğiniz patlıcanları, elinizi zeytinyağına batırarak yağlayın, fırın tepsisinin içine serdiğiniz yağlı kağıdın üstüne dizin.Pembeleşen patlıcanları çıkarıp,bir tabağa alın.
    Üç uzun patlıcanı çapraz yapıp, ortasına hazırladığınız içten, yumurta büyüklüğünde koyun. Yalnız, koyduğunuz eti, patlıcanların üst uçlarının, kapatması gerekir. Hazırladığınız her bohçayı ters çevirip, fırın kabınıza yerleştirin.
    Yarım bardak suyun içinde salçanızı ezin. Salçalı suyu patlıcanları yerleştirdiğiniz kaba dökün.Kabınızın dibini yarım santim kaplaması gerekir.
    Beşamel sos için
    Zeytinyağı tencereye koyup üstüne unu ilave edelim.Rengini fazla koyulaştırmadan sütü yavaş yavaş katın.Tadına bakarak tuz ve karabiber ile tatlandıralım.Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, koyulaşınca ocaktan alalım.El blenderi ile karıştırıp krema kıvamına gelen sosu,bir kepçe yardımıyla, her bir etli bohçanın üzerine, birer kepçe olarak döküp, bohçaları kapatalım.Bohçaların üstüne kaşar peynirini de paylaştıralım. En üste, halka halka, kestiğimiz domatesten bir halka, onun üstüne de ortadan kestiğimiz yeşil biberden bir adet koyup fırına atalım.
    Kızardıktan sonra servis yapabiliriz.

    ::: ) Zeytinyağlı Enginar ( :::


    Malzemeler:
    6 adet dondurulmuş veya cam kavanozda Muhafaza edilmiş enginar
    2 adet havuç
    1 ufak paket dondurulmuş bezelye
    5 adet arpacık soğan veya yemeklik soğan
    1 su bardağı zeytinyağı
    Dereotu
    2 limon
    6 adet şeker
    Hazırlanışı:
    Enginarlar yıkanır, 1-2 dakika limonlu suda bırakılır. Diğer tarafta ayıklanıp yıkanmış havuç 1-2 dakika haşlandıktan sonra küp küp doğranır. Bezelye ile karıştırılır. Arpacık soğanlar doğranır ve limonlu sudan çıkarılan enginarlar altı düz bir tencereye konur. İçlerine birer arpacık soğan, havuç bezelyeli karışım, birer adet kesmeşeker (arzuya göre her bir enginar için yarım kesmeşeker de olabilir). Az tuz ilave edilir. Zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu çırpılır ve enginarların üzerine gezdirilerek tamamı tencereye dökülür. 1 bardak su ilave edilip kapağı hiç açılmadan 20 dakika orta hararetli ateşte pişirilir. Enginarlar soğuduktan sonra servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenerek servis yapılır.
    Mutafacık:Et suyuna pilav pişirilir.Suyla yoğurdu iyice çırpacaksınız.Pilava ilave edip sulandıracaksınız.Yoğurdu hemen sofraya çıkarırken koyarsanız kesilmez.Bu çorba tekrar ısıtılmaz.
    Bulamaç Çorbası:Bir kilo süte dört kaşık un;4-5 kaşık şeker karıştırılır.Şeker,un süt konulup iyice ezilince ateşe konulur ve eze eze pişirilir.Un kokusu kalmayıp sahlep şekline gelince tabaklara konur,içine ekmek doğranır.Ekmeksiz de yenilebilir.daha çok sabah kahvaltırınsanda yenilir.
    Trança Kellesi Çorbası:Trança kellesi haşlanır, süzülür.Etleri ayıklanır.Yağla un kavrulur.Balık suyu,didilmiş etler konur kaynatılır.Sofraya alırken maydonozla süslenir.
    Sura:Kuzu etinin önkolundan yapılır,Kolun içine iç pilav doldurulur,iğne iplikle dikilir.Üzerine yağ,yoğurt sürülür.fırında kızartılır.
    Kirde:Et haşlanır veya kıyma karnıyarık içi gibi hazırlanır lalanga yapılır.Pişen et veya hazırlanan kıyma lalanganın üzerine yerleştirilir. Maydanozla bol taze soğan veya sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür.
    Enginar Dört Bölmesi dörde bölünen enginarlar haşlanmış etin üzerine konulur,Bir soğan doğranır,bir kaşık un atılır,bol liman sıkılıp pişirilir.
    Dibile su,un,tuzdan baklava hamuru gibi yapılıp,soğuk şerbete batırılıp,ceviz serpilir.
    Radika salatası: Radika haşlanır, yıkanır. Makarna pişirir gibi tuzlu su hazırlar ona atılır. On dakika kaynatılır, süzülür. Limonla yağ serpilip servise sunulur.
    Deniz Börülcesi salatası: Deniz börülcesi deniz kenarında yetişir. Bu börülce haşlanarak hazırlanır. Hazırlarken içinden yeşil bir çöp çıkar, bu çöpü atmak lazım. Haşlanan deniz börülcesi tabağa alınır. Yağ, limon ve sarımsak dövülüp salataya eklenir, servise sunulur.Pişi: Kandillerde yapılır. Ekmek yapımı için olan hamurun içine; sakız karanfil, tarçın, anason dövülerek bir bardak zeytinyağı ile yoğrulur. Kare kare ele alınarak kandilden önce susama batırılarak kızartılır.
    Nohutlu Börek: su, un, tuz hamuru yapılır. Kalın açılır.Dört köşe kesilir. İçine haşlanmış nohut, didilmiş göğüs, karabiber, tuz karıştırılmış halde konur bohça gibi kapatılır. Tepsiye dizilip fırında pişer, yağda da kızartılır. Fırından çıkınca üstüne yağ sosu ve yoğurt dökülerek yeni








  3. 3
    Genç.bjk
    Bayan Üye
    saolasın merve'cim (:








+ Yorum Gönder
cıbez
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi