Üretimden Tüketime Bir ürünün öyküsü Nedir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Üretimden Tüketime Bir ürünün öyküsü Nedir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    DESTE
    Bayan Üye





    Cevap: üretimden Tüketime Bir ürünün öyküsü Nedir

    Buğdaygiller familyasının obür üyelerinde olduğu gibi boğumlu bir sapı (gövde) boğumlar-dan çıkan ince uzun ve yassı yaprakları ve başakcık- ların birleşmesiyle oluşan bileşik salkım bitiminde çiçek toplulukları vardır

    Her salkımda ortalama 100-150 başakçık her başakçıkta da tek bir çiçek bulunur. Çiçekler döllenerek taneleri (Tohum) oluşturur. Ortalama 5-15 mm uzunluğunda ve 2-4 mm genişliğindeki taneler kenarları üst üste binen iki kavuzla kaplıdır. Kavuzlu tanelere yaygın olarak "çeltik" adı verilir (bazen bitki de aynı adla anılır).

    Tropik astropik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak tarımı yapılan pirinç su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde pirinç suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir.

    Pirincin Üretim Dağıtım ve Tüketim Aşamaları

    Hasadın ardından elde edilen çeltik kavuzları çıkartılarak parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Tanelerin görünümünü düzltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein yağ tiyamin (B1 vitamini) niyasin (nikotinik asit) riboflavin (B2 vitamini) demir ve kalsiyum'ca zengin dış katman kaybolur. Geriye yalnızca nişasta'ca zengin bir ürün kalır.

    Dünya pirinç üretiminde ilk sırayı Çin Hindistan Bangladeş Endonezya Tayland alır. ABD Vietnam Brezilya Filipinler de öbür önemli üreticilerdir. Üretilen yıllık pirinç miktarı 500 milyon ton'dur. Türkiye'de tahıl üretimine ayrılmış yaklaşık 14 milyon hektarlık tarım alanının 53 bin hektarında pirinç ekimi yapılır. Türkiye'de üretilen pirinç üretimi yaklaşık 165 bin ton'dur. Başlıca pirinç üretim alanları Marmara Karadeniz ve Ege bölgelerindedir. En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere sırasıyla Çorum Samsun Sinop İzmir Manisa Balıkesir ve Kastamonu'dur. Bazı yıllarda üretilen ürün gereksinmemizi karşılamadığından özellikle ABD İtalya Mısır Pakistan ve Avusturalya'dan azımsanmayacak miktarda pirinç ithal edilmekte'dir.

    Pirincin Üretim Dağıtım ve Tüketim Aşamaları

    Üretilen pirincin büyük bir bölümü doğrudan yiyecek olarak tüketilir. Türkiye'de en çok pilav çorba dolma ve sütlü tatlı hazırlamasında kullanılır. Pirinç ayrıca öğütülerek un ve nişastaya dönüştürülür. Glütünden yoksun olduğu için ekmek yapımına uygun olmayan pirinç unu daha çok dondurma ve pasta sanayisinde aranan bir üründür.







+ Yorum Gönder
üretimden tüketime bir ürün hikayesi,  uretimden tuketime bir urunun hikayesi
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi