Evde örgü Peyniri Nasıl Yapılır

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Evde örgü Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    Mahmut
    Özel Üye





    Cevap: EVDE ÖRGÜ PEYNİRİ YAPIMI

    MALZEMELER:

    - 5 kg. Süt ( Köy sütü )

    - 150 ml. Yoğurt ( Ev Yoğurdu)

    - 1 çay kaşığı peynir mayası ...

    YAPIM :

    - Temiz bir bez (tülbent) ile sütü süzelim ve ocağa koyalım.

    - Sütü 30- 32 dereceye kadar ısıtalım.( Termometresi olmayanlar için, sağıldığı andaki doğal sıcaklığına kadar ısıtalım)

    - Yoğurdu bir çatalla karıştırıp homojen hale getirelim ve süte karıştıralım. 15 dakika bekleyelim .

    - 15 dk.sonra, 1 çk.mayayı 9 çk.su ile karıştırarak süte ilave edelim,karıştıralım (Su ,klorsuz su olmalıdır.)

    - 45 dk.sonra sütümüz "yoğurt" kıvamına gelecektir.Bu hale teleme oluşması denir.(Telemenin tam olarak oluşup oluşmadığını parmağımızı telemenin üst yüzeyine değdirerek anlayabiliriz.Parmağımızı değdirdiğimiz zaman parmağımıza bir şey yapışmıyorsa telememiz olmuş demektir.)

    - Telemenin oluşmasından sonra ,oluşan telemeyi -varsa teleme tarağı ile - uzun bir bıçakla,çeşitli yönlerde nohut tanesi büyüklüğünde kesiyoruz. (Kesme işlemi sırasınnda dikkatli davranarak ,teleme tanelerini dağıtmamaya çalışıyoruz.) Kesme işlemi devam ettikçe telemenin suyu ayrılacaktır.Suyu büyük oranda ayrılıp teleme dibe çökmeye başladığında ,tekrar ocağımızın altını yakıyoruz.

    - Kısık ateşte,telemeyi dikkatlice karıştırarak teleme sıcaklığını 45 dereceye kadar çıkartıyoruz ( Yaklaşık olarak,Yoğurt mayalanma sıcaklığı kadar)

    - Oluşan telemeyi süzdürerek bir süzgeç içine yerleştirdiğimiz bez torbanın içine alıyoruz. ( Tenceredeki peyniraltı suyunu dökmüyoruz.)

    - Bez torbadaki telemenin üzerine bir ağırlık koyarak (3-5 kg) peynir suyunun süzülmesi için 2-3 saat bekliyoruz.

    - Peynirimizin baskıdan alınmasına yakın zamanda,büyükçe bir tencereye 5 lt.su 1 ç.b salamura tuzu koyarak 80 dereceye kadar ısıtıyoruz. (Kaynama sıcaklığına yakın)

    - Baskıdan aldığımız peyniri ,bir kaç parçaya bölüp olgunlaşması için 1/ 2 saat kadar bekliyoruz.

    - Peynirden küçük bir parça alınarak ,tenceredeki sıcak su içine yerleştirdiğimiz bir süzgeç içinde tahta bir kaşıkla eziyoruz.Ezilip sakız gibi olan peynir parçasını elimiz alıp uzatıyoruz.Eğer peynirimiz, pürüzsüz,parlak renkli ve kopmadan uzayabiliyorsa olgunlaşma tamam demektir.

    (BU KISIM ÖNEMLİ)
    - Parçalara böldüğümüz peynirimizi mutfak robotunda çekip ,"lor" büyüklüğüne getiriyoruz.

    - Peynirimizi 2-3 bölüm halinde deneme aşamasında yaptıuğımız gibi sıcak suda ki süzgece koyup tahta kaşıkla ezip,yoğuruyoruz...
    (YOĞURMA SÜRESİ ÖNEMLİ
    ,Pürüzsüz,parlak,sakız kıvamı !) (Bu süre parçanın büyüklüğüne göre ve el çabukluğuna göre değişmekle birlikte 1 dk. kadardır)

    - Peynirimizin yeterli kıvama eriştiğine kanaat getirdiğimizde ,dışarı alıp Uzatıyoruz ve istediğimiz büyüklükte saç örgüsü şeklinde örüyoru







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi