Saat ile ilgili Problemler ve Cevapları

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Saat ile ilgili Problemler ve Cevapları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Ecrin
    Bayan Üye





    Cevap: Soru 1: 65º Batı Meridyeninde yerel saat 06:00 iken 70º Doğu Meridyeninde yerel saat kaçtır?

    Cevap:

    Her ikisi de farklı yarım kürede olduğundan toplarız:
    65 + 70 = 135
    Sonucu 4 ile çarparak zaman farkını buluruz:
    135 x 4 = 540 dakika = 9 saat 0 dakika
    Sorulan yer (70º Doğu Meridyeni) daha doğuda olduğu için zaman farkını toplarız.
    06:00 + 09:00 = 15:00

    Soru 2: 35º Doğu Meridyeninde yerel saat 08:00 iken 135º Doğu Meridyeninde yerel saat kaçtır?

    Cevap:

    Her ikisi de aynı yarım kürede olduğundan çıkarırız:
    135 - 35 = 100
    Sonucu 4 ile çarparak zaman farkını buluruz:
    100 x 4 = 400 dakika = 6 saat 40 dakika
    Sorulan yer (135º Doğu Meridyeni) daha doğuda olduğu için zaman farkını toplarız.
    08:00 + 06:40 = 14:40

    Soru 3
    : 75º Batı Meridyeninde yerel saat 09:00 iken 60º Batı Meridyeninde yerel saat kaçtır?

    Her ikisi de aynı yarım kürede olduğundan çıkarırız:
    75 - 60 = 15
    Sonucu 4 ile çarparak zaman farkını buluruz:
    15 x 4 = 60 dakika = 1 saat 0 dakika
    Sorulan yer (60º Batı Meridyeni) daha doğuda olduğu için zaman farkını toplarız.
    09:00 + 01:00 = 10:00

    Soru 4: 100º Batı Meridyeninde yerel saat 04:00 iken 95º Doğu Meridyeninde yerel saat kaçtır?

    Her ikisi de farklı yarım kürede olduğundan toplarız:
    100 + 95 = 195
    Sonucu 4 ile çarparak zaman farkını buluruz:
    195 x 4 = 780 dakika = 13 saat 0 dakika
    Sorulan yer (95º Doğu Meridyeni) daha doğuda olduğu için zaman farkını toplarız.
    04:00 + 13:00 = 17:00

    Soru 5: 105º Batı Meridyeninde yerel saat 13:00 iken 155º Doğu Meridyeninde yerel saat kaçtır?

    Her ikisi de farklı yarım kürede olduğundan toplarız:
    105 + 155 = 260
    Sonucu 4 ile çarparak zaman farkını buluruz:
    260 x 4 = 1040 dakika = 17 saat 20 dakika
    Sorulan yer (155º Doğu Meridyeni) daha doğuda olduğu için zaman farkını toplarız.
    13:00 + 17:20 = 06:20 (Sonraki güne geçildi)







  3. 3
    Mahmut
    Özel Üye
    Saat Problemleri Soruları ve Çözümleri

    Soru 1

    Gecenin gündüzden 3 saat 20 dakika uzun olduğu bir gün, saat 6:10'da doğan güneş saat kaçta batar?

    Çözüm 1

    Gündüz süresine x dersek, gece süresi x+3:20 olacaktır.
    x+x+3:20=24:00
    2x=20:40
    x=10:20

    Yani 10 saat 20 dakika sonra gündüz bitecek,
    6:10+10:20=16:30'da güneş batar.

    Soru 2

    Üzerinde rakam bulunmayan bir duvar saatinin aynadaki görüntüsü 3:25'i gösteriyorsa, gerçekte saat kaçtır?

    Çözüm 2

    NOT: Gerçekte a:b olan saatin görüntüsü aynada x:y olarak görünüyorsa, a:b+x:y=12:00 olmalıdır.

    Verdiğimiz bilgiden yararlanarak soruyu çözelim,

    a:b+3:25=12:00
    a:b=8:35 olacaktır.

    Soru 3

    Saat tam 2:02'de akrep ile yelkovanın belirttiği dar açının ölçüsü kaç derecedir?

    Çözüm 3

    Saat başında yani 2:00'da akrep tam 2'nin üstünde, yelkovan tam 12'nin üstünde olacaktır.
    Biraz oran-orantı kullanalım, yelkovan, 60 dakikada 360º ilerliyorsa,
    5 dakikada 5.260/60=30ºilerler.

    Akrep zaten 2'nin üstündeydi, her saat aralığı 30º olduğuna göre zaten 12 ile arasında 60º fark var.
    Akrep 60 dakikada 1 saat aralığı yani 30º ilerliyorsa,
    5 dakikada, 5.30/60=2,5º ilerler. 12 ile arasındaki açı 62,5 olur.

    Yelkovanın 12 ile arasındaki açı 30º
    Akrebin 12 ile arasındaki açı 62,5º
    İkiside arasındaki açı, 62,5-30=32,5º olacaktır.

    NOT: Akrebin derece olarak ilerlediği değer soruda verilen saat değerinin dakika kısmının yarısına eşittir.







+ Yorum Gönder
saatlerle ilgili problemler,  saatlerle ilgili problemler ve çözümleri,  saat ile ilgili problemler ve cevapları,  saatlerle ilgili 10 tane problemler ve cevapları,  saatle ilgili problemler
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi