Şeker Fabrikalarında şeker Nasıl üretilir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Şeker Fabrikalarında şeker Nasıl üretilir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Galus-M
    Özel Üye





    Cevap: Şeker Fabrikalarında Şeker Nasıl Elde Edilir?

    ŞEKER HAMMADDESİ:Şeker (sakkaroz) çoğu bitkinin bünyesinde bulunur Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı
    Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir Ülkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır
    Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12 - 16 şeker bulunur ve dünyada üretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir
    Şeker pancarı ise ülkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir Şeker pancarının yapısında % 4 - 5 hücre dokusu % 4 - 5 kimyasal bağlı su ve % 90 - 95 öz suyu vardır Pancar öz suyunun bileşimi şu şekildedir: % 15 - 18 şeker (sakkaroz) % 10 - 15 diğer şeker dışı organik maddeler % 08 anorganik tuzlar

    ŞEKER ÜRETİM PROSESİ:

    Şeker pancarından şeker üretim prosesi başlıca üç bölümden oluşmaktadır:
    a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması
    b) Ham fabrika işlemleri
    c) Rafineri-Pişirim
    Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması:
    Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belli aylarında sökülür Söküm genellikle Eylül-Kasım ayları arasında yapılır ve sökümü yapılan pancarlar işlenmek üzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar Meydan'ın kontrolünde günlük işletmeye veya silolara yönlendirilir
    Günlük işletmeye yönlendirilen pancarlar fabrika sahasındaki beton silolardan su yardımıyla pancar yıkama istasyonuna sevk edilir Bu istasyonda pancar taşından toprağından ve otundan temizlenir işletmeye hazır hale getirilir Pancar yıkama tesisinde yıkama işleminde yaş sistemlerde pancar kendi ağırlığının yedi katı kadar su kullanılarak yıkanır Kullanılan su havuzlarda çöktürülüp durultma işlemine tabi tutulduktan sonra tekrar kullanılır Bu yolla su ekonomisi sağlanmış olur
    Şeker fabrikalarında kullanılan su çoğunlukla derin kuyu pompaları yardımıyla yer altından temin edilir
    Ham fabrika işlemleri:
    Ham fabrika kısmında proses şu bölümlerden oluşur:
    a) Pancarın kıyılması
    b) Difüzyon işlemi
    c) Şerbetin arıtılması
    d) Filtrasyon
    e) Berrak şerbetin koyulaştırılması

    Pancarın kıyılması:

    Pancar yıkama istasyonunda işletmeye hazır hale getirilen pancarlar pancar bıçaklarından geçirilerek doğranırlar Pancar bıçakları etrafındaki kasalara zigzaglı yapıya sahip özel bıçaklar yerleştirilmiş döner tambur şeklindedir Dönüş hareketi tamburun iç bölümünden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının ardından bu kıyımlar difüzyon işlemi öncesi haşlama teknesine gönderilir

    Difüzyon işlemi:

    Ham şerbetin üretildiği cihazlara Difüzör adı verilir
    Bıçaklarda kıyılan pancar difüzöre gitmeden önce haşlama teknesine girer Haşlama teknesinde kıyımlar kule difüzörden gelen % 300-350 oranındaki 68 - 72 C sıcaklığındaki ham şerbetle karıştırılarak haşlanır Burada şerbetin bir bölümü çekilerek arıtılmak üzere şerbet arıtım istasyonuna gönderilirken kalan kısım kıyımla birlikte difüzyon kulesinin altından kuleye verilir Difüzörde kıyımlar ortada dönen mile bağlı kanatlar yardımıyla yukarı doğru çıkarken yukarıdan küspe çıkış helezonunun altından verilen difüzyon besleme suyu ile temas eder Ters akım prensibine göre su aşağı doğru inerken kıyımın şekerini alır kıyım yukarı doğru hareket ederken şekerini kaybeder Kıyım yukarıya ulaştığında küspe çıkış helezonlarıyla dışarı alınarak







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi