Güneydoğu Anadolu Bölgesinde En çok Yetişen ürünler

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Güneydoğu Anadolu Bölgesinde En çok Yetişen ürünler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde En çok Yetişen ürünler





  2. 2
    Galus
    Özel Üye





    Cevap: güneydoğu anadolu bölgesinde yetişen ürünler

    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa'ı Diyarbakır izler.

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamana yetiştirilir.

    Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantepe yetiştirilir.

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantepe yetiştirilir.

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.


    Çeltik : Sivereke yetiştirilmektedir.


    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90 bu bölgede gerçekleşir.


    Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.


    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.


    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.


    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.


    Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg aşan karpuz yetiştirilmektedir.








+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi