Tat alma tat alamama nedir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Tat alma tat alamama nedir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    Gizliyara
    Frmacil.com





    Cevap: tat alma tat alamama nedir


    tat alma tat alamama nedir


    1931 ‘den bu yana genetik ilminin ilgisini çeken bir kimyasal bileşimler grubu vardır;bunlarda; bazı kimseler bir tat bulmakta, bazıları ise hiçbir tat alamamaktadır. Bubileşimlerphenylthiocarbamine vephenylthiouregibi maddeler kapsarlar. P.T.C. gibi önemsizbir kimyasal maddede tat bulma garip bir karakteristik, fakat her şeyden öncekalıtımla geçen bir vasıftır.
    Anne ve baba tat alamayan olmasında çocuk da tatalmayan olacaktır. Ana ve babanın birinin tat alamayan olduğu durumda çocuğun tatalan olması daha yakın bir

    ihtimaldir. Babalık davalarında pratik bir önem taşıyandurum, mavi göz, kahverengi göz konusu değildir. Mavi göz de, tat almama daçekinik karakterlerdir. İkisi de kalıtımla geçen bir gen çiftine bağlıdır, fakat her ikisindede durum başka genlerin etkisiyle karmaşıklaşabilir.Avrupalı ve Kuzey Amerikalıların %70 kadarı P.T.C ‘yi tadabilir. Araplar %63 veAvustralya yerlileri %51 ‘le bu konuda daha az yetenekli ise de; Çinliler %90 ‘danfazla, zenciler %95 ve Amerikalı Kızılderililer %98 ‘le, çok daha fazla yeteneklidir.İnsanlar konusundaki bir tartışma daima söz edilmesi gereken hayvanlar arasında daprimatlar tat alır görünmektedir. Bulgular kesin değildir.

    Fakat İngiliz hayvanatbahçesindeki yirmi sekiz maymundan yirmisi yüzlerini buruşturmak gibi yollarla P.T.C ‘nin acı, nahoş tadın aldıklarını göstermişlerdir. Bu yetenek acaba nedenvardır ve neden tür ve ırklar arasındaki fark görülmektedir? Tiroit bezlerinin hastalığıveya guatr ile tat alma arasındaki bağ olmasıdır. Bu hastalığın görüldüğü kimselerintat almama ihtimali daha yüksektir.Bu hastalıkla tat alma arasındaki bağ, hemofili hikayesindeki gibi zorlayıcı değildir,fakat her iki durum da genetik araştırmaları açısından çok değerli materyellerdir.

    Herikisi de izlenebilmekte, hiçbirinin etkisi diğer genler tarafından anlaşılmaz halegetirilmemekte ve her ikisi de açıkça kalıtımla geçmektedir. Bunlar ve Habsburgdudağı, renk körlüğü gibi diğer karakteristiklerin tümü de, genetik, ilminin genelbilgisine katkıda bulunmuştur. Bunların her biri genetikçilerin dört elle sarılması gereken kırıntılardır.Her bir yeni hayatın yaratılmasında akmaya başlayan kalıtımnehri, ayrıntılı bir inceleme için çok büyük, çok bulanıktır ve ancak zaman zaman elegeçen kırıntılar incelenebilir.







  3. 3
    Ziyaretçi
    oku ve tat bozuklukları, yaşamımızı önemli oranda etkilerler. Bu duyuların hayattan zevk almamız, damak zevkimizle alakalı oldukları göz önüne alındığında, eksiklikleri önemli problem oluşturacaktır. Koku ve tat hissi bozukluklarında yemek alışkanlıkları değişiecek, sosyal toplantılar azalacak, ve kişi giderek kendini daha da rahatsız hissedecektir.Birçok yaşlı insanda da durum bu şekledir.
    Koku ve tat, bizleri yangın, zehirli gazlar ve bozulmuş yiyecekler gibi tehlikelere karşı da uyarmaktadırlar. Çeşitli iş kollarında bu gibi duyulara sürekli gereksinim duyulmaktadır. Her sene binlerce kişi koku ve tat bozukluklarından dolayı doktora müracaat etmektedir ve bu sayı giderek çoğalmaktadır.
    Koku bozuklukları sinüs hastalıkları, burun içi kitlelerinin belirtisi olabileceği gibi, bazı durumlarda da beyin tümörünün bir belirtisidir.

    Nasıl koku ve tat alıyoruz?

    Koku ve tat duyuları kimyasal olarak algılanmaktadır. Çevremizdeki cisimlerden salınan moleküller burun, ağız ve boğazdaki sinir uçları tarafından algılanmakta ve bu algılar sinirsel uyarılarla beyine gönderilmektedir.
    Koku sinirleri gül gibi, taze ekmek gibi kokularla uyarılmakta ve burunda yer alan sinir uçları aracılığıyla mesajlar toplanarak beyine ulaştırılmaktadır.
    Tat duyusunda ise tükürük ile reaksiyona giren gıdalar, dildeki tat cisimcikleri ile algılanmakta ve yine iletiler beyine gönderilmektedir.

    Tat

    Esas olarak dört ana tat algılanmaktadır:

    tatlı
    ekşi
    acı
    tuzlu
    Bu ana tatların karışımları ile yiyeceklerin esansları ortaya çıkmaktadır. Ne yediğimizi algılarımızla ortaya koymaktayız.
    Çoğu yemek tadını almamızda koku hissi de yardımcı olmaktadır. Eğer yemek yenilirken burun kapatılırsa, yiyeceğin tadı tam olarak alınamaz. Bu yiyeceklerin tadının aynı zamanda koku olarak da algılanmasından kaynaklanmaktadır.
    Koku ve tat hücreleri sinir sistemimizin yenilenen tek sinis hücreleridirler. Bu durum, halen araştırma konusudur.

    Koku ve tat bozukluklarının sebepleri nelerdir?

    Koku ve tat duyusunun en iyi olduğu yaşlar 30-60 arasıdır. &0 yaşından itibaren azalmaya başlayan bu duyular giderek azalır. Kadınlarda bu duyular erkeklere oranla daha hassastır.
    Bazı kişiler doğuştan koku ve tatları az algılamaktadırlar. Kafa travması ya da bazı üst solunum yolu enfeksiyonları bu duyu kayıplarının sebeplerinden bazılarıdır.
    Koku ve tat kayıpları, sinüs ya da burun hastalıklarından, poliplerden, hormonel bazı düzensizliklerden, ya da diş sorunlarından kaynaklı olabilir. Böcek ilacı ya da birtakım ilaçlar gibi bazı kimyasal maddelerle uzun süreli temas sonucunda da duyu problemi oluşabilmektedir.
    Sigara, duyuyu azaltan başlıca etkendir. Sigaranın bırakılmasıyla durum düzelebilmektedir.
    Kanser sonrasında görülen ışın tedavisi de duyu yitimine neden olabilir.
    Gırtlak kanseri sonucunda larenjektomi ameliyatı geçiren hastalarda da duyu azalmaktadır.

    Tanı nasıl konulmaktadır?

    Test, basit olarak çeşitli konsantrasyonlardaki muhtelif kokuların tanınmasına dayanır. Bilindik bazı kokular ya da tatlar hastaya tattırılır ve cevap doğrulanır. Aynı zamanda elektriksel birtakım yöntemlerle de kişinin tat duyusu denetlenebilmektedir.

    Tedavi olanağı var mıdır?

    Tedavi altta yatan hastalığa yönelik olarak planlanmaktadır. Eğer sorun kaynağı ilaçlar ise ve ilaç kesilince koku ve tat düzeliyorsa kullanılan ilaç değiştirilir. Eğer sorun burun içi ya da sinüs hastalıkları ise bu düzeltilir. Eğer suçlu üst solunum yolu enfeksiyonu ise, kokunun geri gelmesi beklenir, bazen duyu geri döner. Ancak bazı durumlarda duyu kaybedilir.
    Eğer koku ve tat bozukluğu şikayetiniz var ise, doktorunuzla daha ayrıntılı konuşmanız önerilmektedir.







+ Yorum Gönder
tat alma tat alamama,  tat alma tat alamama hastalığı nedir,  tat alma tat alamama nedir,  tat alamama hastalığı nedir,  tat alma tat alamama hastalığı nedir kısaca bilgi
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 4 kişi