Ardahanın yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Ardahanın yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Ardahanın yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: ardahanın yöresel yemekleri nelerdir

    ardahan yemekleri

    Yemekler Yemekler

    Etli mantI Ardahan ilimizin Hanak ilçemizin yöresel yemekleri Ardahan yöresinde ünlü olan mantI, yöresel degimle hInkaldIr. MantI hamuru açIldIktan sonra halka seklinde kesecekle kesilir, içine et, sogan, karabiber koyularak özel sekliyle elle kapatIlIr. Kaz etiyle de yapIlIr. onunda ayrI bir tadI var ama sunu vurgulamak gerekirse sulu ve büyük olmasIdIr.önemli olan mantInIn içine su dolmasIdIr.
    SarImsaklI yogurtla, salçayI da yagda kavurarak sos ilave edilir, arzu eden sarImsaksIz yogurtla ve salça sosu ilavesiyle yiyebilir.

    Yaprak mantI hamur yufka halinde kare kare kesilerek kaynar suda pisirilir.

    Kete yufkalar yaglanarak üst üste dizilerek,sonra elle dolanarak
    Yuvarlak sekilde yapIlIr, sonra üzerine yumurta sürülerek tepsiye konularak fIrIna verilir.
    Birde içli kete vardIr. Içine un katIlarak yapalIr. Un kIzgIn yagda kavrularak kete içine katIlIr.

    Gözleme feselli hamur yapIlarak yufka açIlIr. YufkanIn üzeri yaglanarak saç üzerinde ocakta havada pisirilir.

    Katmer yufkalar elde açIlIr.yufkalar yaglanarak üst üste tepsi içinde dizilerek, sonra üzerine yumurta sürülerek tepsi içerisinde fIrIna verilir..

    Patates böregi yufkalar elde açIlIr. Patates böregi ise katmerin içli halidir. Yani içine kuru sogan, patates, maydanoz, tuz, karabiber katIlarak hazIrlanIr. Sonra tepsiyle birlikte fIrIna verilir.

    Bisi daire seklinde açIlan hamur kulak memesi kIvamIna gelecek sekilde yogrulur. Sonra kIzgIn yagda kIzartIlIr.

    Mafis kare kare seklinde kesilen yufkalar kIzgIn yagda pisirilir.

    Lokum yumusak hamurdan küçük yumrular yapIlarak kIzgIn yagda pisirilir.

    Kakala mayalI hamur yogrularak muhtelif büyüklüklerde yuvarlanarak tepsi içinde fIrInda pisirilir. YagsIz ve kaymaksIz olarak yapIlanlarI da vardIr. Biraz daha büyüklerine pagaç adI verilir. PagaçIn üstü açIlarak içine yag sürülerek de yenir. hasuta: mIsIr ve bugday unundan yapIlIr, un,seker,yag katIlarak yapIlIr. TatlI hamur yiyecegidir.

    YapIlan çorbalara genellikle süzme yogurt katIlIr. Hayvansal ürünlerden ayrIca peynir yapalar. Çürük peynir veya tulum peynirden de kIzgIn yagda eritilerek yapIlIr. Halk arasInda peynir kavurmasI denir.

    Yumurta yemegi vardIr. Halk arasInda yaglI kaygana denilir. KaygananIn özelligi kahvaltIda tereyagI ya da sarIyagla kIzgIn yagda pisirilir.



    Bitkiler

    Tarlalardan deve dikeni, külül, yaglI külül, yemlik, madImak, sincar vb. Bunlardan yemlik, külül, yaglI külül, deve dikeni toplanarak yenir.
    Sincar, madImak ise yemekleri yapIlIr.

    Köyümüzde yani (SulakçayIr) büyük çayda yetisen alabalIk balIk vardIr. Ona dagalasI denilir. KIrmIzI renkli pul pul olur. AlabalIktan bahsetmisken kendi yagInda pismesi çok güzel olur.
    Afiyet olsun.


    Hörre Aşı ( Hörre Çorbası)

    Malzemeler
    2,5 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı salça
    3 yemek kaşığı un
    5 bardak su
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber


    Yemek Tarifi
    Bir tencerede 2 kaşık tereyağı ile unu, kısık ateşte kavurun. Rengi dönünce yavaş yavaş suyunu da ekleyin, sonra tuz ve karabiberini ilave edin. Sürekli karıştırarak dibi tutmasını engelleyin. Küçük bir tavada yarım kaşık tereyağını eritin ve salçayı da ekleyin.Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirdikten sonra, sıcak olarak servis yapın.

    PİŞİ

    Un
    Tuz
    Maya
    Su

    YAPILIŞI:
    Bütün malzemelerin katılımıyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca, derince ve büyük bir tavanın yarısına kadar yağ doldurulur, bu yağ yüksek ateşte kızdırılır, hamurdan pazılar alarak oklava yardımıyla tavanın genişliğinde açılır, ortasından delinir. Kızgın yağda kızartılır. Servisi sıcak yapılır.

    GEVREK

    Un
    Kaymak
    Tuz (Malzemeler isteğe yada kişi sayısına göre ayrılır.ölçüsüzdür)

    YAPILIŞI
    Bir kapta kaymak, un ve tuz konularak kulak memesinden biraz yumuşak hamur hazırlanır. Yumurta büyüklüğünde kütler (pazı) hazırlanır. Oklavayla açılan yufkalar bir taraftanda orta ısıda hazırlanmış olan saçta pişirilir. Servisi peynir, çay, yada salatayla yapılır.

    KESME AŞI

    1 kg un
    Tuz
    2 yemek kaşığı salça
    Karabiber
    Nane
    Kekik
    2 yemek kaşığı tereyağı

    YAPILIŞI:
    Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 yada 3 pazı yapılır. Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır. Pazılar biraz dinlendirilir. Fazla ince olmayan yufkalar açılır. 5-6cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır. Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır. İçine erişteler atılarak pişirilir. Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır.(halk dilinde nuğul denir.) Tavada yağ eritilir. Nuğullar yağda kızartılır.Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır.

    KATMER

    Un
    Su
    Tuz
    Yağ
    Maya

    YAPILIŞI:
    Malzemeler karıştırılıp yumuşak hamur haline getirilir. İyice yoğrulur. 10 Dakika bekletilir. Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır. Oklava yardımı ile ince yufkalar açılır.Yufkalar tek tek yağlanarak üst üste dizilir. 6 yufka dizilir.rulo halinde bükülerek yuvarlak haline getirilerek tepsi büyüklüğünde elle açılır, üzerine yoğurt yada yumurta sürülerek 200 derece kızgın fırına sürülür. Pişmeye bırakılır. Fırından çıkartılan katmer ılındıktan sonda dilim halinde kesilerek servis yapılır.

    FESELLİ

    Un
    Su
    Maya
    Tuz,

    YAPILIŞI
    Malzemeler birleştirilir. Yoğrularak hamur haline getirilir. Kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Biraz bekletilir. Hamur küçük küçük kesilerek künt (pazı) yapılır. Oklava ile yufka halinde açılır. Yufkanın içinin yağlayarak rulo halinde bükülür. Tekrar yuvarlak hale getirilir. Yeniden açılır istediği incelikte olabilir. Sacda kısık ateşte pişirilir, isteyen tekrar yağlayabilir.

    ETLİ MANTI

    1 Kilogram kıyma
    2 baş soğan
    2 yumurta
    yeteri kadar un
    tuz
    su
    karabiber
    kimyon ve nane.

    YAPILIŞI:
    Unu 2 yumurta tuz ve suyla kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur elde edilir. Üç dört pazıya bölünür.Yufkalar halinde açılarak karelere bölünür. Diğer tarafta kıyma baharat, soğan ve tuzla hazırlanır. Karelere fındık büyüklüğünde yerleştirilir. Üçgen şeklinde kapatılır. Bir tencerede su tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suya mantılar atılır.15-20 dakika bu şekilde pişirilir. Pişen mantıları süzdürerek servis tabağına alınır. Üzerine önce yoğurt sonra kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

    Hasuta

    Malzemeler:

    1 kaşık tereyağı
    1 fincan nişasta
    1 tatlı kaşığı un
    1 bardak su
    Yeteri kadar şeker

    Yapılışı:

    Bir kapta şeker, su, un ve nişastayı iyice ezin. Topaksız bir karışım elde etmiş olmalısınız. Bir tavada kızdırdığınız yağa dökerek karıştırın. Sarı renkli yağı çıkana kadar karıştırarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi