Akdenizin yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Akdenizin yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Akdenizin yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: akdenizin yöresel yemekleri nelerdir

    Akdeniz Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir?
    Akdeniz Bölgesinin Meşhur Yemekleri
    Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri
    Akdeniz Bölgesinin Yöresel Yemekleri Nelerdir?

    MAHLUTA
    Malzeme:
    250 gr. Kırmızı mercimek 2 kaşık yağKırmızı biber ve tuz
    Yapılışı:
    Bir tencereye su konur tuz atılır kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Pişip koyulaşınca indirilir. Tabaklara boşaltılır. Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir.

    GÜLGAS
    Malzeme:
    1 kg. Yağlı koyun eti 1 kaşık katıyağ 1 baş sarmısak tuz 300 gr. Gülgas 2 adet limon suyu 200 gr. Ispanak 1 fincan zeytinyağı.
    Yapılışı:
    Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir.1 kilo yağlı koyun eti kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır yine ete konur iki limon da sıkılır pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.

    BABA HANNUŞ
    Malzeme:
    6-7 patlıcan 2 soğan Kırmızı biber Tuz karabiber Yumurta katı yağ.
    Yapılışı:
    Patlıcanlar yaprak kısımları alınır yalnız sapları bırakılır. Yüksek ateşte veya fırında pişirilir. Pişince soğuk suda bırakılır. Kabukları soyulur ince ince kıyılır dövülür. Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır yağda kavrulur sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir. Tuz kırmızı biber karabiber konur. Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir.

    FISTIKLI KÖFTE
    Malzeme:
    500 gr. Bulgur 100 gr. Un 1 kg. Yoğurt Yarım baş sarımsak 125 gr. Sade yağ Tuz Kırmızıbiber.
    Yapılışı:
    Bulgur ayıklanarak tepsiye konur ıslatılır. Un ilave edilir iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Islak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır.İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir

    BATIRIK
    Malzeme:
    500 gr. Bulgur 1 baş soğan 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz 1 fincan yer fıstığı 300 gr. Et 500 gr. Domates veya kurusu ½ demet maydanoz tuz.
    Yapılışı:
    Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur. Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir içine susam veya dövülmüş ceviz yer fıstığı iyice dövülmüş bir et konur. Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur. Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur. Biraz da su ilave edilir. Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur.

    ANTAKYA BÖREĞİ
    Mayalı olur.hamur çok olursa fincan kadar maya koyun.İçine tuz atılır.Cıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülür.Yaz ise soğuk yere kış ise sıcak yere konur.Dört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konur.Bir kaşık dolusu bir pazı alınır.Hamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeğe atılır kızgın yağda kabarır.

    İRMİK HELVASI
    Miyoma Helvası:İrmik tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur. İçerisine fıstık konur. Biraz daha kavrulduktan sonra tatlısı konur. Pekmez veya şeker katılabilir.
    Bir de un helvası gibi yapılır. Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır. Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler. Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi