Çanakkalenin yöresel yemekleri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Çanakkalenin yöresel yemekleri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Çanakkalenin yöresel yemekleri nelerdir





  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: çanakkalenin yöresel yemekleri nelerdir

    çanakkale yöresel yemekleri

    Yöresel Yemekleri, Tarhana Çorbası, Yoğurt çorbası,Sütlü Çorba,Kuru Bamya, Kuzu kapama,oğlak çevirme, Terbiyeli Köfte,Bakla Keşkeği, Tumbi,Peynirli Patlıcan,Asma Yaprağında Sardalye, Mantı, Turp otu salatası,Kacamak, Şelame; TAtlılar: Zerde,Biga peynir tatlısı,Peynir Heyvası,Sütlü İrmik.

    Sütlü Çorba

    Sütlü Çorba
    Bulgur, süt, su, tuz
    Yarı yarıya süt, yarı yarıya su bir miktar bulgur konulup kaynatılır piştikten sonra üzerine tereyağ ve kırmızı biber konulup servise hazır olur.

    Asma Yaprağında Sardalye (Çanakkale)

    16 adet büyük sardalye
    16 adet salamura asma yaprağı
    1/2 su bardağı rafine yağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı limon suyu
    1 adet limon (dörde bölünmüş)

    Asma yapraklarının her iki tarafı yağlanır. Balıklar tuzlanıp üzerine limon suyu ve yağ dökülür. Sardalyeler birer asma yaprağına yerleştirilip, balıkları örtecek şekilde rulo yapılır. Beş dakika kadar ızgarada pişirilir. Dörde bölünmüş limon ile süslenerek servis yapılır.

    Peynir Helvası (Çanakkale)

    1 kg. koyun sütünden yapılmış peynir
    200 gr. irmik
    3 adet yumurta sarısı
    1.5 kg. şeker
    200 gr. peynir

    Peynir, irmik ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılarak hafif hararetli ateşte eritilir. Piştikten sonra 200 gr. peynir daha eklenerek biraz daha ateş üzerinde tutulur. Soğuyunca üzerine toz şeker konup karıştırılır. tepsiye dökülerek fırına verilir.


    ÇANKIRI YÖRESEL YEMEKLERİ


    Tandır Çorba

    Malzemeler:
    - » 1. 100 gr.Haşlanmış Dana Eti
    - » 2. İki Diş Sarımsak
    - » 3. Bir adet Küçük Kuru Soğan
    - » 4. Bir Kase Yoğurt
    - » 5. İki Yemek kaşığı un
    - » 6. Tuz baharat ,maydanoz
    -

    Yapılışı:
    1. Dana eti düdüklü tencerede haşlanıp didilir.(Küçük parçalara ayrılır.)
    2. Tencerede sıvı yağla beraber ince kıyılmış sarımsak ve soğanla kavrulur.
    3. Haşlanmış et suyu ile birlikte tencereye boşaltılır.
    4. Ayrı bir kasede yoğurdun içine yumurta un,tuz ve baharat katılarak çırpılır.
    5. Tencerede kaynayan karışıma ilave edilir.
    6. 10 dakika kaynayınca maydonozu ilave edilerek servis yapılır
    Bu çorba dana eti yerine, dana dili ile de yapılabilir. Dil haşlandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranır.
    - Çankırı 1. Yöresel yemek yarışmasında üçüncü oldu.

    Zeytinyağlı pırasa dolması

    Malzemeler:
    1 kg. pırasa ( kalın olanlar tercih edilir )
    1 su bardağı pirinç
    250 gr. kıyma
    1 baş soğan
    1 kaşık salça
    Tereyağı, zeytinyağı
    Maydanoz, karabiber, pul biber
    1 limon

    Hazırlanışı:
    Kalın pırasalar 8 cm. boyunda kesilir sıcak suda 10 dakika kadar haşlanarak kesilip katları ayrılır. Soğan ufak doğranır 1 kaşık tereyağı ile kavrulur, pirinç, kıyma, maydanoz, karabiber, tuz, pul biber ve salça ilave edilip karıştırılır. Katları ayrılan pırasaların aralarına hazırlanan malzemeden konarak sarılır. Tencereye dizilen dolmaların üzerine 1 kaşık zeytinyağı ve sulandırılmış salça dökülüp yarım limon sıkılır suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınarak üzerine limon suyu ilave edilip servise sunulur. İsteğe göre sıcak veya soğuk yenebilir.

    Bıhtı ( Pıhtı Aşı )

    Malzemeler:
    1 su bardagi un
    3 su bardagi su ( ben 1,5 bardak 1,5 bardak süt kullandim)
    2 yemek kasigi tozseker
    1 cay kasigi tuz
    1 su bardagi pekmez
    1 su bardagi dövülmüs ceviz ici
    2 yemek kasigi tereyag ( ben bir yemek kasigi kullandim)

    Hazırlanışı:
    Tencerede kaynatilan suya un, seker ve cimdik tuz katilarak hizlica karistirilir.Karisim koyu kivamli muhallebi kivamina gelinceye kadar pisirilir.
    Pisen hamur kasik kasik servis tabagina dizilir..Ya da tipki helva gibi servis tabagin üzeri düzeltilerek yayilir.
    Hamur sicak haldeyken üzerine pekmez eklenip. 10-15 dakika beklenir.( ben sicak sicak kasikla tabaga dizmeyi beceremedim o yüzden sogumasini bekledim)
    Sonra da eritilip biraz kizdirilan tereyagi pekmezli hamurlarin üzerine gezdirilir.
    En son asamada ise dövülmüs ceviz ici serpistirilen bihti servis edilir.Istege göre hamurlarin üzerine pekmez yerine tozseker de serpistirebilirsiniz.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi