Suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler





  2. 2
    Forumacil
    Özel Üye





    Cevap: suda çözünen ve yağda çözünen vitaminler

    Yağda çözünen vitaminler
    A, D, E, ve K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. Birkaç yönden suda çözünen vitaminlerden ayrılırlar. Gıdaların katı ve sıvı yağlı kısımlarında yer alırlar. Sadece safrada sindirilebilirler, çünkü suda çözünemezler. Takip eden bölümler bu vitaminlerin herbiri hakkında tanımlamalara yer vermiştir.

    A Vitamini

    Gereksinimler
    A vitamininin ne kadar gerekli olduğunu belirlemek zordur. Vücutta A vitaminine dönüştürülme zorunluluğu bulunan iki maddeden üretilmektedir. Hayvansal gıdalarda retinol formunda, bitkisel gıdalarda ise A vitaminini sağlamak açısından retinolden daha düşük verimlilikte olan B- karoten formundadır. Bu ise, A vitamininin tavsiye edilen miktarının neden retinol eşdeğerinde (RE) verildiğinin sebebidir. A vitamini gereksinimi baylar için günde 1000 mikrogram, bayanlar için ise günde 800 mikrogramdır

    En iyi kaynaklar
    Meyve ve sebzeler en iyi A vitamini taşıyıcısıdırlar. A vitamini içeren yiyeceklerin çoğu (A vitamini içeren gıdaların hepsi parlak renkli olmamasına rağmen) parlak renklidir. Havuç, tatlı patates, kış kabağı, ıspanak ve kantalop kavun A vitaminince zengin olan gıdalardır. Süt, peynir, yağ ve yumurta da A vitamini içerir

    Fonksiyonları
    A vitamini korneanın ve epitel hücrelerin korunması, dolayısıyla görme için önemlidir. Ayrıca, büyüme ile kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Hormon sentezi ve düzenlenmesinde rol oynar ve vücudu kansere karşı korur
    Eksiklik belirtileri

    A vitamini eksikliği çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Normalde protein ve çinko eksikliği ile birlikte görülür. A vitamini yıllarca vücutta depolanabilir. Bunun anlamı şudur; A vitamini eksikliği belirtileri, bu vitaminin vücuda alımının durdurulmasından hemen sonra oluşmayabilir. Bununla birlikte, eğer belirtiler vitamin alımından çok uzun zaman sonra ortaya çıkarsa, derin ve şiddetli olabilirler. İlk belirtilerden bir tanesi gece körlüğüdür. Eğer A vitamini eksikliği devam ederse, korneanın hasar görmesine ve körlüğe neden olur. Üstelik kemik gelişimini de engelleyebilir veya kemik şeklinde değişikliklere yol açabilir ve çatlaklar meydana gelebilir, dişlerde çürüme ve dentin oluşturan hücrelerin körelmesine neden olabilir. Anemi, bir diğer neticedir. Tüm bunlara ek olarak, eksikliği sinir ve kas sistemini etkiler ve sakatlığa neden olabilir.

    Toksisite
    A vitamini toksisitesi, onu bağlayan proteinlerin yok olması ve bu yüzden A vitamininin hücrelere hücum etmesiyle belirir. Bu genellikle vitaminlerin diyetten alınması durumunda ortaya çıkmaz, fakat kişinin takviye kullanması durumunda belirebilir. Belirtileri mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve kilo kaybıdır. Kas ve sinir sistemi de iştahsızlık, sinirlilik, yorgunluk, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı ve kaslarda zayıflık belirtileri göstererek etkilenir

    D Vitamini

    Gereksinimler

    D vitamini kendisini tüm vitaminlerden ayıran bir özelliğe sahiptir: güneş ışığı ile oluşabilir. Bu, güneş ışığına normal düzeyde maruz kalındığında ek olarak D vitamini alımına ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelir. D vitamini için günlük referans alım değeri (RDA) günde 5 mikrogramdır. Sentezlenen D vitamini miktarı artmasına rağmen, cilt güneş ışığına daha uzun süreli maruz kalır, güneş ışınları hiçbir zaman tek başına D vitamini seviyesinin toksik seviyelere gelmesine neden olmaz.

    En iyi kaynaklar
    D vitamininin gıda kaynakları yumurta, karaciğer, balık ve kuvvetlendirilmiş süt ve margarindir

    Fonksiyonları

    D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yolundan sindirimini arttırarak ve böylece kandaki seviyelerini, kemiklerde kalsiyum emilimini arttırarak ve böbreklerde kalımını uyararak kemiklerin mineralizasyonunda faaliyet gösterir

    Eksiklik belirtileri
    D vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği ile benzer belirtilere yol açar. Kemikler normal yolla taşlaşamaz. O kadar zayıf olabilirler ki, vücut ağırlığı ile eğilebilirler. D vitamini eksikliği ayrıca biçim bozukluğuna, eklem, omurga, göğüs kafesi ve leğen kemiği ağrısına neden olabilir Ayrıca, kas kasılmalarına neden olarak sinir ve kas sistemine zarar verebilir
    Toksisite

    D vitamininin fazlası kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olur. Kalsiyum böbrek taşı oluşturabilir. Kandaki yüksek kalsiyum seviyesi ayrıca kan damarlarının taşlaşmasına neden olur ki, özellikle bu da kalp ve akciğer arterleri için tehlikelidir ve ölümcül olabilir. D vitamini toksisitesinin ek belirtileri ise iştahsızlık, baş ağrısı, zayıflık, halsizlik, aşırı susuzluk, sinirlilik ve aldırışsızlıktır.

    E vitamini

    Gereksinimler

    E vitamini için tavsiye edilen günlük alım miktarı erkekler için 10 mg, bayanlar için 8 mg'dır.

    En iyi kaynaklar

    E vitamini yağlarda, margarinlerde, salata soslarında mevcut olup, sebze ve meyvelerde çok bol miktardadır. Soya yağı ve buğday tohumu yağı E vitaminini özellikle yüksek konsantrasyonlarda içerirler. Mısır ve ayçiçeği yağı ise ikinci sırayı alır. Bunlardan herhangi birinin bir yemek kaşığı günlük alınması gereken miktarın yarısından çoğunu karşılar. Tam tersine tereyağı, sütün içerdiği hayvansal yağlar hemen hemen hiç E vitamini içermezler Çünkü E vitamini ısı etkisiyle kaybolur, en iyi tedarik yolu taze yiyeceklerdir

    Fonksiyonları

    C vitamini gibi E vitamini de antioksidandır. Hücre zarının dayanımını arttırır, oksidasyon reaksiyonlarını düzenler ve A vitaminini korur. Antioksidan olarak, E vitamini en önemli etkisini hücrelerde ve bir o kadar da akciğerler boyunca geçiş yapan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinde yapar

    Eksiklik belirtileri

    Kandaki E vitamini seviyesi çok düşük olmaya başladığı zaman, kırmızı kan hücreleri parçalanırlar. Bu olaya eritrodit hemoliz denir ve E vitamini muamelesi ile giderilir. E vitamini eksikliği, sinir ve kas sistemini etkileyebilir ve dejenerasyona, güçsüzlüğe, yürümede zorlanmaya ve baldır kaslarında ağrıya neden olabilir

    Toksisite

    Zehirlenme olayı eğer kaynaklar çok fazla miktarda alınırsa olur, fakat A ve D vitaminlerinde olduğu gibi kolay olmaz Belirtileri baş ağrısı, zayıflık, baş dönmesi, halsizlik ve görme bozukluklarıdır



    K Vitamini



    Gereksinmimler

    Vücuda tedarik edilen K vitamininin çoğu sindirim yolunda bakteriler tarafından sentezlenmektedir. K vitamininin gıda kaynakları ise karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve lahana türündeki sebzeler ile süttür.

    En iyi kaynaklar

    Insanların sindirim yolu kısmen absorbe edilen ve karaciğerde depolanan K vitaminini sentezleyen bakteriler içerir. Vücut ilave K vitaminini gıdalardan alma ihtiyacındadır.

    Fonksiyonları

    K vitamini kanın pıhtılaşmasında rol oynayan proteinlerden bazılarının sentezinde önemlidir. K vitaminine ayrıca kemik oluşumu için ihtiyaç duyulur.

    Eksiklik belirtileri

    Eğer K vitamini eksik olursa, kan pıhtılaşamaz. Bu ise hemorojik hastalıklara neden olur. Bununla birlikte, K vitamini eksikliği çok nadirdir, sadece bebekler maruz kalabilir. Çünkü yeni doğan bebeklerin sindirim yolu sterildir ve K vitaminini sentezleyen bakteri içeremez. Ayrıca, anne sütü K vitamininin sadece çok küçük bir miktarını içerir. Bu da bebeklere doğunca belirli bir miktar K vitamini verilmesinin nedenidir.

    Toksisite

    K vitamini zehirlenmesi sadece K vitamini için suda çözünen kaynakları tüketen insanlarda meydana gelir. Belirtileri ise kırmızı hücrelerin hemolizi, sarılık ve beyinde hasarlanmadır.

    Bu B grubu ve C vitaminlerini kapsar. Bu vitaminler, isimlerini ilk keşfedildikleri zaman kullanılan test tüplerinin üzerindeki B ve C etiketlerinden almişlardır. Sonraları, B vitamini içeren test tüplerinin içinde birden çok vitamin içerdiği tespit edilmiş ve daha sonra B1, B2, vb. vitaminleri diye adlandırılmışlardır.

    8 adet B vitamini; karbonhidrat, yağ, protein metabolizmasında enzimlere yardımda ve DNA ve yeni hücre yapımında rol oynarlar.



    Standart isim
    Diğer kullanılan geleneksel isimleri

    Tiamin
    B1 Vitamin

    Riboflavin
    B2 Vitamin

    Niasin
    Nikotinik asit, nikotin amid, niasinamid, B3 vitamini

    B6 vitamini
    Piridoksin, piridoksal, piridoksamin

    Folat
    Folasin, folik asid, pteroilglutamik asid, B9 vitamini

    B12 vitamini
    Kobalamin

    Pantotenik asit
    B5 Vitamini

    Biotin
    B8 Vitamini




    Tiamin (B1 Vitamini)

    Gereksinimler

    Tiamin için tavsiye edilen günlük alım miktarı 0,5 mg/ 1000 kkal'dir. Bu, günlük ortalama gıda alım miktarının yaklaşık olarak 2000 kkal/ gün olduğu varsayılırsa, günde yaklaşık 1 mg'dır. Dengeli yiyecekler tiaminin yeterli miktarını sağlamalıdır. Enerjilerinin çoğunu şekerden veya alkolden sağlayan insanlarda tiamin yetersizliği görülür. Oruç tutan yada diyette olan insanlar 2000 kkal'lik diyette olduğu kadar tiamin aldıklarından emin olmalıdırlar.

    En iyi kaynaklar

    Domuz eti ve jambon, maya, karaciğer, tüm tahıllar, fındık, ayçiçeği tohumu, armut, karpuz, istridye, yulaf ezmesi, buğday tohumu kadar iyi B1 vitamini kaynağıdırlar.

    Fonksiyonları

    Tiamin, enerji metabolizması için gerekli olan koenzim TTP‘nin bir parçasıdır. Sinir ve kas sistemi de tiamine bağlıdır.

    Eksiklik belirtileri

    Beriberi uzun zamanlı tiamin eksikliğinin bir sonucu olabilir. Bu hastalık Uzak Doğu'da tiamince zengin olan pirinç kabuklarının ayrılması yoluyla parlatılmış pirinç tüketilmeye başladığı zaman keşfedilmiştir. Beriberi hastalığı sinir sisteminde hasarlanlanmaya ve kasın zedelenmesine yol açabilir. Diğer eksiklik belirtileri ise kalpteki ritim bozuklukları, kalbin durması, güçsüzlük, yürümede zorlanma, akıl karışıklığı, ve felçtir.


    Toksisite
    Tiaminin anormal bir şekilde çok alımı sinir sistemini etkiler. Güçsüzlük, baş ağrısı, alınganlık ve uyku bozukluğuna yol açan hipertansiyon reaksiyonlarına nedendir. Ayrıca hızlı nabız atmasına neden olan kan dolaşım sistemi bozukluğu olabilir.

    Riboflavin (B2 Vitamini)

    Gereksinimler
    Riboflavin için tavsiye edilen günlük alım değeri 0,6 mg/ 1000 kkal' dir. Bu günde 1,2 mg kadardır. Çocuklar ve hamile bayanlar büyüme gereksinimleri için ilave riboflavine ihtiyaç duyarlar.

    En iyi kaynaklar
    Peynir gibi süt ve süt ürünleri iyi riboflavin kaynaklarıdır. Bunun için, günlük gıdada bu öğelerin olması önemlidir. Brokoli, kuşkonmaz, ıspanak gibi yeşil sebzelerin ve tahılların çoğu riboflavin içerir.

    Fonksiyonları
    Tiamin gibi, riboflavin de koenzim olarak görev yapar. Enzimlerin, insan vücudu için gerekli olan gıdalarda enerjinin serbest hale getirilmesine yardımcı olur. Riboflavin, enerji veren gıdaların metabolizmasının son basamağı süresince önemli rol oynar.


    Eksiklik belirtileri
    Riboflavin eksikliği ile hiçbir hastalık ilgili değildir. Riboflavinin yokluğu deride kızarıklık, çatlaklar, ve göz ve dudak kenarlarında kızarıklık, ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi semptomlara neden olabilir. Ayrıca ağız kenarlarında çatlaklara neden olabilir.

    Toksisite
    Bilinen bir riboflavin toksisite belirtisi yoktur.

    Bunları biliyor muydunuz?
    Işık ve radyasyon etkisi riboflavini yok edebilir. Bu, sütün niye ışığı geçiren şişelerde nadiren satıldığının nedenidir. Bir diğer yönden, riboflavin ısıya karşı dirençlidir, bu nedenle pişirme riboflavini yok etmez. Riboflavin ayrıca E101 adıyla gıda katkı maddesi olarak kullanılır.

    Niasin (B3 Vitamini)

    Gereksinimler
    Niasin için tavsiye edilen günlük alım miktarı 6.6 mg NE (niasin eşdeğeri) /1000 kkal veya günde 13 mg' dır. Bir niasin eşdeğeri (NE), teorik olarak önmaddesi triptofan tarafından teorik olarak yapılan niasini de içeren, gıdada mevcut olan niasin miktarıdır. 60 mg triptofan 1 mg niasin oluşturabilir.

    En iyi kaynaklar
    Zenginleştirilmiş ekmek, tahıllar ile et, kanatlılar ve balık da iyi niasin kaynaklarıdır. Mantar, kuşkonmaz ve yeşil yapraklı sebzeler en iyi niasin kaynaklarıdır.

    Fonksiyonları
    Niasin'in NAD ve NADP adındaki iki koenzim formuna da özellikle glukozun, yağın ve alkolün metabolizmasında olduğu gibi birçok metabolik aktivite için ihtiyaç duyulur. Niasin, vücutta aminoasit olan triptofandan yapıldığı için B vitaminleri arasında tektir. Niasin deri, sinir sistemi ve sindirim sisteminin sağlığını sağlar.

    Eksiklik belirtileri
    Niasinin eksikliğinden olan pellegra hastalığı cilt rahatsızlıkları, mide bulantısı ve hafıza kaybı gibi semptomlara neden olur. Bu hastalık 1900' lü yılların başında Güney Amerika' da yaygındı. Daha başka eksiklik belirtileri ise iştahsızlık, zayıflık, baş dönmesi ve zihinsel bulanıklıktır. Deri, özellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde karşılıklı simetrik deri iltihabı semptomları gösterebilir.

    Toksisite
    Yüksek miktardaki niasin sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabilir. Kusma, dilin şişmesi, bayılma gibi belirtiler meydana gelebilir. Ilaveten, karaciğerin fonksiyonunu etkileyebilir ve düşük kan basıncına neden olabilir.

    B6 Vitamini (Piridoksin, piridoksal, piridoksamin)

    Gereksinimler
    B6 vitamini koenzimlerinin aminoasit metabolizmasında önemli rol almasından ötürü, günlük alımları protein alım miktarı ile doğru orantılıdır, çünkü proteinler aminoasitlerden oluşurlar. B6 vitamini için önerilen günlük alım miktarı 0.16mg /g protein' dir. Bu, alınması gereken miktarın erkekler için günde 2.0 mg, bayanlar için 1.6 mg olduğu anlamına gelir.

    En iyi kaynaklar
    Et, balık ve kanatlı eti en iyi B6 vitamini kaynağıdırlar. Diğer kaynaklar ise patates, bazı yeşil sebzeler ve pembe meyvelerdir.


    Fonksiyonları
    B6 vitamini, aminoasit ve yağ asidi metabolizmasında kullanılır. B6 vitamini vücutta sentezlenemeyen aminoasitlerin sentezlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, kırmızı kan hücreleri oluşumunda önemli rol oynarlar.

    Eksiklik belirtileri
    B6 vitamini alımı çok düşük olan insanlar güçsüzlük, alınganlık ve uykusuzluk gibi semptomlar gösterirler. Diğer belirtiler ise gelişme bozuklukları, zayıflatılmış motor fonksiyonlarıdır.

    Toksisite
    B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımı, kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olur. Ayaklarda uyuşmayla başlar, sonra ellerde his kaybolabilir ve ağız uyuşabilir. Daha başka toksik semptomlar ise yürümede zorluk, bitkinlik ve baş ağrısıdır. Alımı azaltıldığı zaman bu semptomlar azalır, fakat herzaman tamamen kaybolmazlar.

    Folat (Folasin, folik asid, pteroilglutamik asid)

    Gereksinimler
    Folat için günlük alım değeri yaklaşık olarak 3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Erkekler için günlük alım miktarı 200 mg, bayanlar için ise 180 mg olmalıdır. Folatın yüksek miktarı, hamilelik döneminde ve hücreler çoğaltıldığı zaman tavsiye edilir. Eksikliği sadece düşük alım miktarı ile değil, vitaminler için alışılmadık metabolik ihtiyaç durumunda ve çift taraflı absorbsiyon durumuyla da ortaya çıkabilir. Fazla miktarda alkol ve kalorisiz maddeleri tüketen insanlar maruz kalır. Ayrıca, hamilelik gibi hücre bölünmesiyle; kanser, deri hastalıkları folat alımı için ihtiyacını arttırır. Folat eksikliğinin diğer semptomları ise ishal ve bağışıklık sisteminin baskılanmasından olan sık görülen enfeksiyonlardır. Bu, halsizliğe sebebiyet vererek etkiler.

    En iyi kaynaklar
    Folat için en iyi kaynaklar sebzeler, özellille yeşil yapraklı sebzelerdir. Aynı zamanda karaciğer de folat içerir. Et, süt, ve süt ürünleri düşük miktarda folat içerir.







  3. 3
    Forumacil
    Özel Üye
    Fonksiyonları
    Folat, yeni hücrelerin sentezinde önemli olan iki koenzimin bir parçasıdır.

    Eksiklik belirtileri
    Folat eksikliği anemiye sebep olabilir. Semptomları büyük, biçimsiz kırmızı kan hücreleri, yavaş DNA sentezidir. Bu aynı zamanda sadece folat eksikliğinden değil, B12 vitamini yokluğundan da olabilir. Folat eksikliğinin diğer semptomları ise ishal, bağışıklık sisteminin baskılanmasından dolayı görülen sık enfeksiyonlardır. Sinir sistemini etkiler, depresyona, akıl karışıklığı, bitkinliğe ve bayılmaya yol açar.

    Toksisite
    Toksisite belirtileri ishal, uyku bozukluğu ve alınganlıktır. B12 vitaminiyle olan yakın ilişkisinden dolayı, folatın yüksek miktarı B12 vitamini eksikliğini kapatır.

    B12 Vitamini (Kobalamin)

    Gereksinimler

    B12 vitamini için günlük alım miktarı günde yaklaşık 2 mikrogram kadardır.

    En iyi kaynaklar
    B12 vitamininin tamamına yakını hayvansal ürünlerde bulunur. Vejeteryanlar ise kendilerini bu vitamin eksikliğine karşı ekstra süt, yumurta tüketerek koruyabilirler. Bu, günde bir bardak süte veya bir yumurtaya karşılıktır. Sadece veganlar soya sütü veya B12 vitaminince zenginleştirilmiş çevrede yetişen mayalar gibi kaynaklara ihtiyaç duyarlar.

    Fonksiyonları
    B12 vitamini hücrelerin hızlıca faaliyet gösterdiği her zaman önemlidir. Ayrıca sinir liflerini çevreleyen ve koruyan zarın sürekliliğini sağlar ve normal gelişimini uyarır. Kemik hücresi metabolizması ve aktivitesinde rol oynar. B12 vitaminine ayrıca serbest folat için ihtiyaç duyulur, böylece kırmızı kan hücreleri yapımına yardımcı olunur.

    Eksiklik semptomları
    B12 vitamini eksikliği genellikle folat eksikliğinin neden olduğu anemiye yol açabilir. B12 vitamini olmadan, folat kırmızı kan hücreleri yapamaz. Herhangi bir eksikliğin semptomları, yavaş DNA sentezini gösteren büyük, bozuk kırmızı kan hücreleridir. Eksiklik ayrıca periferal sinir sistemini etkileyebilir. Ayrıca cilt hassasiyetine neden olabilir.

    Toksisite
    B12 vitaminiyle ilgili olan toksisite semptomları bulunmamaktadır.

    Pantotenik asid
    Gereksinimler
    Pantotenik asit için tavsiye edilen günlük alım miktarı yoktur. Tahmin edilen güvenilir ve gerekli alım miktarı olarak günlük 4 ile 7 mg arası belirtilmiştir.

    En iyi kaynaklar
    Pantotenik asit bir çok gıdada bulunur. Et, balık, kanatlı ve tüm tahıllı bitkiler ve sebzeler en iyi kaynaklardır.

    Fonksiyonları
    Pantotenik asit, koenzim A' nın bir parçası olarak metabolizmada rol oynar. Bu koenzim glukozun, yağ asitinin yıkım prosesindeki moleküllerin taşınmasında ve enerji metabolizmasında yardımcıdır.

    Eksiklik belirtileri
    Eksiklik belirtileri seyrek ve kusma, uykusuzluk ve yorgunluk şeklindedir.

    Toksisite
    Toksisite semptomları genellikle ishal ve su tutulmasıdır.

    Biotin (B8 Vitamini)

    Gereksinimler

    Biotine çok küçük miktarlarda ihtiyaç vardır. Bu yüzden biotin için önerilen günlük alım miktarı yoktur. Tahmin edilen güvenli ve yeterli günlük alım miktarı 30-100 mg' dır.

    En iyi kaynaklar
    Biotin bir çok gıdada bulunur. Eksikliği çok çeşitli beslenen insanlarda görülmez.

    Fonksiyonları
    Diğer B vitaminlerine kıyasla yakın zamanda keşfedilen verilere göre, biotinin fonksiyonları hakkında çok az bir veri vardır. Karbonhidratların, yağ ve proteinlerin metabolizmasında önemli bir rol oynar.

    Eksiklik belirtileri
    Biotin eksikliği azdır ve yapay yolla beslenen hatahanelerdeki hastalarda görülür. Iştahsızlık, mide bulantısı, güçsüzlük ve yorgunluk gibi belirtileri vardır. Eksikliği gidermek için ekstra dozları hastalara verilebilir.

    Toksisite
    Normalde biotin toksisitesi olmaz.

    C Vitamini
    Gereksinimler
    C vitamini için önerilen günlük alım değeri 60 mg' dır, fakat kişiden kişiye değişir. Yanıklar, enfeksiyonlar gibi fiziki stresler, ağır metal zehirlenmeleri, sigara içilmesi, bazı ilaçların (aspirin, barbituratlar gibi) uzun süreli kullanılması, vücudun C vitaminine olan ihtiyacını arttırır. Sigara içenler günlük yaklaşık 100 mg C vitaminine ihtiyaç duyarlar.

    En iyi kaynaklar
    Turunçgiller C vitamininin iyi kaynağıdırlar. Brokoli, yeşillikler, lahana ve çilek yüksek miktarda C vitamini içerir. Tam tersine sütte ve ette çok düşük miktarda C vitamini vardır.

    Fonksiyonları
    C vitaminin birçok fonksiyonu vardır. Belirli enzimlere, fonksiyonlarını gerçekleştirmede yardımcı olurlar. Ayrıca antioksidan olarak görev yaparlar. Üreticiler, bazı ingredientleri korumak için bazı gıdalara C vitamini ekleyebilirler.C vitamini ayrıca kollagen ile yapısal proteinlerin oluşumu için önemlidir. Kollagen, kemik ve diş oluşumu için gerekllidir ve ayrıca doku oluşumunda lazımdır. C vitamini ayrıca vücudun demiri absorblamasına ve enfeksiyonlara direnç göstermesine yardımcıdır.

    Eksiklik belirtileri
    C vitamini eksikliğinin ilk belirtileri, diş çevresinde kanama ve deri altındaki kapilerlerin hemorojik hasarlar oluşturarak kırılmasıdır. C vitamininin asıl yokluğu sinir ve kas sisteminde görülür. Ağrı depresyon gibi belirtilere yol açarlar. Ileri semptomları bayılmaya yol açar. C vitamininin fazla miktarı alınırsa vücut ihtiyaçtan fazla vitamini atar.

    Toksisite
    C vitamini toksisitesi kusma, karın krampları uyku bozukluklarıdır. Böbrek taşına da yol açabilir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi