Türkiyenin yeme içme giyim şekli nedir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Türkiyenin yeme içme giyim şekli nedir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Aytu
    Bayan Üye





    Cevap: Türk Giyim Kültürü



    Kendine has özellikleri olan osmanlı gelinlikleri nasıldı?Eskiden gelinlik anlayışı günümüzden biraz farklı.Osmanlı geleneği bağlı olarak simli pullu işli giysiler ayıp sayıldığından genç kızlar genellikle sade elbiseler giyerlerdi.



    turk Giyim kulturu.jpg



    Giyim insanların tabiat şartlarından korunmak amacıyla örtünme ihtiyacından doğmuştur. Başlangıçta basit bir şekil sergileyen örtünme insanların gelenekleri ve ferdî zevklerinin sonucu gelişmiştir.


    Türk giyim ve kuşamı; uzun geçmişi yayıldığı geniş coğrafî alanı kültür etkileşimi ve inanç sistemlerinin etkisi ile oluştu. Bu değişim içerisinde tüm dönemlerde kadının en önemli tören giysisi hiç kuşkusuz gelinlik oldu. Gelinlik için seçilen model renk kumaş değişse de amaç hep aynı kaldı.



    Osmanlı geleneği gereği simli pullu işli giysiler ayıp sayıldığından genç kızlar genellikle sade elbiseler giyerdi. Kadınların süslü giyinebilmelerinin yolu; evlilikle başladığından ilk gösterişli elbise olan gelinlik her zaman önemli bir giysi oldu ve gelinin diğer kadınlardan farklılığını belirtmesi açısından da önemsendi. Gelini diğer kadınlardan farklı kılan gelinliğin yanı sıra gelinliği tamamlayıcı gelin başı duvağı ve aksesuarlarıydı.

    Kadınların başlıca giyim eşyaları; şalvar hırka gömlek entari ve kaftanlardı. Şalvarla giyilen entariler Türk kadın giyiminin en eski örneklerini teşkil eder. Peşli entari belden aşağı doğru etek kısımları genişletilerek biçimlenir. 18. yüzyıl başlarından itibaren bu entarilerin yaka açıklığı kol kesimi etek boyu elbisenin bedene oturması gibi model değişiklikleri 19. yüzyıl ortalarına kadar etkili oldu.


    19. yüzyılın başlarında üç etek ve dört etek denilen modeller gözde oldu. Üç etekler; yanları yırtmaçlı önü açık belden birkaç adet düğmeli boyu yere kadar olan entarilerdir. Üç etek 1875'lere kadar etkiliydi ve kırsal kesimlerde 20. yüzyıla kadar kullanıldı. 1867'de Sultan Abdülaziz'in Avrupa seyahati dönüşünden sonra üç etek ve şalvarlara gençlerin rağbeti azaldı iki etek entari modası görülmeye ve Batı modasının etkisi hissedilmeye başlandı.



    Türkiyenin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı

    Türk mutfağı Osmanlı'nın mutfağını miras almaktadır. Osmanlı muftağı da Türki Arap Yunan Ermenistan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir. Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi. Osmanlılar Orta Asya'dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler. Osmanlı İmparatorluğu gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir.


    Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir. Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır. KaradenizUrfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile. Özellikle Türkiye'nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir. Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır. Ege Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz BölgesiAkdeniz Bölgesi temel özelliklerini gösterir. Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur.



    Türkiyenin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı

    Türk mutfağı Osmanlı'nın mutfağını miras almaktadır. Osmanlı muftağı da Türki Arap Yunan Ermenistan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir. Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi. Osmanlılar Orta Asya'dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler. Osmanlı İmparatorluğu gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir.




    Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir. Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır. KaradenizUrfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile. Özellikle Türkiye'nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir. Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır. Ege Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz BölgesiAkdeniz Bölgesi temel özelliklerini gösterir. Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur.






    Türkiyenin Yemek Kültürü - Türk Mutfağı
    Üyeler Görebilir ]

    Türk mutfağı Osmanlı'nın mutfağını miras almaktadır. Osmanlı muftağı da Türki Arap Yunan Ermenistan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilir. Türk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu kadar bu mutfaklardan ve diğer komşu mutfaklardan etkilendi. Osmanlılar Orta Asya'dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler. Osmanlı İmparatorluğu gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı. Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir.

    Üyeler Görebilir ]
    Türk kahvesi




    Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir. Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır. KaradenizUrfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile. Özellikle Türkiye'nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir. Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır. Ege Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz BölgesiAkdeniz Bölgesi temel özelliklerini gösterir. Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur.










+ Yorum Gönder
türkiyenin yemekleri ve giysileri,  türkiyenin yöresel kıyafetleri nelerdir,  ege yöresinin yemekleri nelerdir,  türkiyenin giysileri nelerdir,  türkiyenin yöresel kıyafet ve yemekleri
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi