B 1 vitamininin insan vücuduna faydaları nelerdir?

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden B 1 vitamininin insan vücuduna faydaları nelerdir? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Ensar
    Özel Üye





    Cevap: B1 Vitamini Faydaları: Besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için tiamine gerekli olduğu gibi tüm hücrelerde ve sinir sisteminde de gereklidir.İştah artırılmasında yardımcı olur.B1 karbonhidrat metebolizması için gerekli olduğundan, karbonhidrat ağırlıklı beslenmelerde thiamine ihtiyacı artar.B1 vitamini insan vücudunda yapılamadığından besinlerle dışardan alınmak zorundadır.Ayrıca, ateşli hastalıklarda ve hipertiroidizm halllerinde vücudun B1′e olan ihtiyacı artar.

    B1 Vitamini Eksikliğinde:

    İştah azalır, baş dönmesi, sindirim sistemi bozuklukları, kusma, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, ve beriberi hastalığı görülür.Beriberi hastalığı sonucu, eklemlerde şişmeler ve ağrılar yüzünden refleks zayıflar ve denge kaybolur.B1 vitamini eksikliği, kalp kasını zayıflattığından kalp atışlarında artış, mide bulantısı, adele ağrıları görülür ve hissi depresyon şeklinde ortaya çıkar.B1 eksikliği giderilmez ise hastalık ölümle sonuçlanır.

    Ülkemizde tahıl çok tüketildiğinden, b1 vitamini eksikliği yaygın değildir.B1 vitamini eksiklğinde, yağların kullanılması artar fakat bazı amino asitleri ile pirüvik asik kullanımı azalır.Yetişkin bir kişinin günlük B1 ihtiyacı 1.0-1.5mg. kadardır.B1, vücutta depo edilmez.Fazlası idrarla dışarı atılır.B1, yüksek ısılarda ve alkali ortamlarda parçalanır.



    Fazla alımın zararları:

    Herhangi bir b grubu vitaminin fazla alınması, başka b grubu vitaminin alınmasını olumsuz yönde etkileyebilir.

    B1 Vitamini Nelerde Bulunur?

    B1 vitaminince zengin bitkisel yicekler, tahıllar, kuru baklagiller(kuru fasulye,pişmiş nohut) ile hayvansal yiceklerden sakatat ve karaciğerdir.Miktarları az olmakla beraber et, yumurta, yağsız süt ve süt ürünleri ile fındık, yerfıstığı, ceviz, portakal, kuru üzüm ve yeşil sebzeler(karnabahar), bezelye B1 vitamini bulundurur.Tahıllardaki B1 genellikle(%65i) kabuk kısmında bulunduğundan kabuğu alınan tahıl unları B1 vitaminince fakirleşir.Kepekli un ve bulgur ise B1 vitaminince zengindir.








+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi