A vitamini hangi besinlerde bulunur

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden A vitamini hangi besinlerde bulunur ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    A vitamini hangi besinlerde bulunur





  2. 2
    mahmut_ilhan
    Yeni Üye





    Cevap: A vitaminin faydaları ve A vitamini hangi besinlerde bulunur? Görme üzerindeki rolüyle tanınan bu vitamin, ilk keşfedilen vitamindir. A vitamini yağda çözünen vitaminlerden biridir ve karaciğerde depolanabilir. Eski Mısır'da, görme bozukluğunun tedavisi çiğ karaciğer yemekti.

    A vitamini primer bir alkol grubu içeren kompleks bir bileşiktir. Bir de Retinen denilen aldehit şekli vardır. Hayvansal dokulardaki A vitamini vücuda alındığında etkinlik gösterecek yapıdadır. Hayvansal besinlerdeki A vitamini Retinol, Retinel ve Retinoik Asit gibi değişik şekillerde bulunur. Bitkisel besinlerde ise Carotenler şeklindedir. Vücuda alınan carotenlerin çoğu A vitaminine dönüşmez. Çevrilme yüzdesi en çok olan Beta Carotendir. Safra yetersizliği, mineral yağlar, sindirim sistemi hastalıkları A vitamini etkinliği olan maddelerin vücuttaki emilimini zorlaştırır. E ve C vitaminleri ise emilimi kolaylaştırır. A vitamini mutlaka E vitamini ile alınmalıdır. Ancak fazla miktarda demir ile birlikte alınmamalıdır. A vitamini ultra-viyole ışınlarına dayanıksız olduğu için bu vitamin renkli şişelerde saklanmalıdır. Retinol ve Caroten suda erimediğinden dolayı yıkama ve pişirme sularına geçmez, yani A vitamini kaybı oluşmaz. Damar ve kan sulandırıcı ilaçlar A vitaminini yok eder.

    Çinko mineralinin eksikliği, A vitamininin fonksiyonlarını etkileyebilir. A vitamini, A vitamini türevi akne ilaçlarıyla birlikte alınmamalıdır.

    A Vitamini Ne İşe Yarar?

    Göz, deri, mukoza sağlığında, hastalıklara karşı direnç kazanmada ve büyümede rol oynar. Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardım ederek cilt ve mukozasının sağlıklı kalmasını sağlar. Gece görmede rol oynayan bir göz pigmentinin oluşması için gereklidir. Damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları engelleyici etki göstermesi A vitamininin faydaları arasındadır. Kolestrol ve böbrek üstü bezi hormonlarının sentezinde görev alır. Vücutta doku yenilenmesini ve hücre onarımını sağlayıcı etki gösterir. Kemik ve saç sağlığı için büyük önem taşır. Küçük çocuklarda diş sertleşmesini sağlar.

    İlk kez 1920'de A vitamini ve kanser arasında bir bağlantı kuruldu. Günümüzde ise araştırmacılar ilgilerini beta-caroten üzerinde yoğunlaştırmışlardır. Japonya'da yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, yüksek miktarda beta-caroten içeren sebselerin tüketiminin kolon, mide, prostat ve rahim kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

    A vitamini, sedef ve akne gibi bazı cilt sorunlarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

    Vejetaryenler, şeker hastaları, yağ emilim bozuklukluğu sendromu olanlar ile vücudun aşırı miktarda A vitamini kaybetmesine yol açan ateşli hastalıklar ya da böbrek rahatsızlığı olanlar A vitamini eksikliği riski altındadırlar.

    A vitamini Eksikliği

    Göz, deri ve mukozoda bozukluklar, hastalıklara karşı vücudun direncinin azalması, kemik ve dişlerin sertleşmesinde yetersizlik gibi sorunlara yol açar. Hafif derecede A vitamini eksikliği solunum yolu enfenksiyonları ve cilt proplemlerine olan hassasiyetin artmasına neden olur. Deride kalınlaşma, kabuklanma, renk koyulaşması görülür. Mukozada ülser, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Gece körlüğü, göz altında oluşan lekeler (Bitot lekeleri) ve göz kuruluğu gibi sorunlar meydana gelir.

    Günlük Kullanım

    Kadınların günde 4 bin, erkeklerin 5 bin ünite A vitaminine ihtiyaçları vardır.

    A Vitamini Nelerde Bulunur ?

    Hayvansal kaynaklardaki A vitamininin %70-90'ı Retinol, geri kalanı Caroten şeklindedir. Bitkilerde sadece caroten bulunur. Bitkisel besinler: Havuç, kayısı, kuşkonmaz, lahana, marul, domates, yeşil biber, kırmızı biber, kavun, mısır, ıspanak, fasulye, koyu ve yeşil yapraklı sebzeler. Hayvansal besinler: Balık, tereyeğı, yumurta sarısı, süt, deniz ürünleri, yağlı peynir, karaciğer A vitamini olan besinler arasındadır.

    A Vitamini Fazlalığı

    A vitamini karaciğerde depolandığı için fazla alındığında zehirlenmeye yol açabilen vitaminlerden birisidir.Yine de, toksik etkilerin görülebilmesi için düzenli günlük alımların kadınlarda 25.000 iu, erkeklerde 30.000 iu'yu aşması gerektiğinden, hala yüksek bir güven aralığına sahiptir.

    Hamile kadınlar doktorun önerdiği doza uymalıdır. A vitamini fazlalığı bebek için risklidir. Gereğinden fazla kullanım bir yarar sağlamadığı gibi tehlikeleri de vardır. 50 bin ünitenin üzerinde alındığında cildin pul pul olması, karaciğer büyümesi, bulantı, kusma, başağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları gibi şikayetlere neden olur. A vitamini zehirlenmesi genellikle tam olarak iyileşebilir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi