25-45 yaş grubunun günlük besin ihtiyacı

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden 25-45 yaş grubunun günlük besin ihtiyacı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    ırmak kara
    Yeni Üye


    25-45 yaş grubunun günlük besin ihtiyacı





  2. 2
    Gülehasret
    Süper Moderatör





    Cevap:
    Gençlik yılları
    Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde “güzel bir vücut için güzelyemeklere paydosâ€� demenize gerek yok.
    Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yakabilir.
    Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo vermeye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Yarı yolda bırakılan diyetler yüzünden vücudun dengesi bozulur.
    Orta yaşlar
    Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerinde durulmalıdır.
    Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır.
    Fast-food gıdalarda bol sostan, asitli içeceklerden, kahve ve sigaradan uzak durmalıdır.
    Bu arada sebze ve meyve tüketimini mümkün olduğu kadar artırmalıdır.
    Olgunluk yılları
    Kimileri elliye merdiven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromuna girer.
    Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. Geçmiş senelerdeki beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir.
    Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır. Riskli hastalıklar baş göstermişse yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir.
    UZMAN GÖRÜŞÜ
    Kadınlarda vücut çatlağı
    Her kadının hayali pürüzsüz bir cilt, estetik bir vücuttur...
    Üç kadından birinde görülen cilt çatlakları, sık sık kilo alıp verme dönemleri ve hamilelik sırasında ortaya çıkıyor...
    Çatlaklar, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılmasıyla oluşur.
    Başlangıçta kırmızı ile mor arası bir renkte olan büyüklü, küçüklü bu çizikler, zamanla deri renginden açık bir renge dönüşüyor.
    En çok karın, kalça, baldırlar ve göğüslerde görülen çatlakların oluşumuna kilo değişimleri, hamilelik, obezite, hızlı büyüme, sık ağırlık kaldırma, kortizonlu ilaç kullanımı gibi durumlar sebep oluyor. Kimi ciltler diğerlerine göre daha dayanıksız olabiliyor.
    Çatlaklara engel olabilmek için karın, göğüs ve bacakları esnemeye alıştırmak gerekir.
    Çeşitli losyon ve yağlar masaj yardımıyla dolaşımı hızlandırır ve cildin esnemesine yardımcı olur.
    Cilt hafifçe kızarıncaya kadar minik uyarıcı çimdiklerle yoğrulması da alınacak tedbirlerden biridir.
    Buna ek olarak masaj, soğuk-sıcak su ile şok duş, düzenli egzersiz; cilt ve kasların oksijenle beslenmesi, hücrelerin güçlenmesi açısından önemli. Güçlü hücreler çatlamaz.
    Ayrıca dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve kendini korumasında önemli bir faktör... > (...Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Özmen)
    TAVSİYELER
    Stres tuzağından kurtulmanın yolları
    > Mecburi olmadığınız stres faktörlerini ortadan kaldırın.
    > Hayatınıza düzenli uyguladığınız alışkanlıklar ekleyin. Her sabah aynı saatte bir meyve, öğle yemeğinden sonra bir küçük yürüyüş vs.
    > Kendinizi dakik olmaya alıştırın. Sürekli bir yerlere geç kalmak bize olaylara hakim olmama hissi verir.
    > Düzenli olmaya çalışın. Çevremizdeki düzen düşüncelerimize yansır.
    > Kendinizi asla vazgeçilmez olarak görmeyin. Çevrenizde işinizi hafifletecek insanlar varsa onlardan yardım istemeye çekinmeyin.
    > En önemli işlerinizi önce halletmeye özen gösterin. Dikkatinizi tamamen yaptığınız işe verin ve onu en iyi şekilde yapın.
    > Şikayet etmeyin. Şikayet etmek için harcadığınız vakti sevdiğiniz şeyler için harcayın. Şikayet etmek ne işinizi hafifletir ne de moralinizi düzeltir.
    > Bol vitaminli gıdalar tüketin. Vitamin C ve mineralden zengin olan gıdaların anti stres etkisi vardır.
    > Spor yapmayı ihmal etmeyin. Spor stres hormonlarını kontrol altına almanın etkili bir yoludur.
    MARKET
    Cildinize Skincode'dan E vitamini desteği...
    Olumsuz çevresel faktörler sebebiyle kuruyup, nemini ve canlılığını kaybeden bir cilt bütün kadınların kâbusu...
    İsviçreli dermatologların geliştirdiği Skincode'un yeni ürünü “Cellular Creamâ€� (Hücresel Krem), kadınları bu dertten kurtarıyor...
    E vitamini deposu Skincode Hücresel Krem, cildin en çok ihtiyacı olan su ve oksijen dengesini sağlayarak; stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi olumsuz pek çok faktörden etkilenen tenin nefes almasını sağlarken, cildin sıkılık, parlaklık ve esneklik kazanmasını yardımcı oluyor...
    Meyan kökü ile sağlıklı serinlik
    Çukurova'da yıllarca serinleme aracı olarak kullanılan, kolalı içeceklerin ana maddelerinden meyan kökü, beslenme uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda yeniden gözde oldu. Çukurova'da bunaltıcı hava sıcaklığı sebebiyle yörede yaşayanlar tarafından yaz aylarında bol miktarda tüketilen ve “aşlamaâ€� olarak da adlandırılan meyan şerbeti, serinletici özellikleri ve sağlığa yararıyla biliniyor.
    Düzenli koşun genç kalın
    Hergün düzenli olarak koşmanın yaşlanma sürecini yavaşlattığı ortaya çıktı. Uzmanlar, düzenli koşan yaşlıların kanser gibi hastalıklar yüzünden erken ölme risklerinin de yarı yarıya azaldığını ve bu kişilerin azalan fiziki sıkıntılarıyla daha mutlu bir hayat sürdüğünü belirledi. Uzmanlar, yaşlı kişilerin düzenli egzersiz yapmalarının öneminin bu buluşla daha da güçlendiğini ifade etti.
    Geç yaşlanmanın sırrı: D vitamini
    İsveç Gıda Maddelerini Denetleme Kurulu, vatandaşlara, uzun yaşamaları için D vitaminini tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. ABD ve İsveç'te yapılan son araştırmalar, D vitamini eksikliği olanların, bu vitamine yeterli derecede sahip kişilere göre daha az yaşadığını ortaya koydu. Uzmanlar vatandaşlara, yazın güneş ışınlarından yararlanmaları, kışın ise bol bol balık tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.
    oyun oynayan çocuk daha ZEKİ oluyor
    > Uzmanlar; çocuğun, bebeklik döneminden itibaren oyunla eğitilmesi gerektiğini söylüyor...
    > oyunun çocuklara problem çözme imkanı sağladığını açıklayan uzmanlar, bu yolla çocuğun, büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, hacim, ölçme, sayma, zaman, mekan, uzaklık ve uzay gibi çok sayıda kavramı öğrendiğini ifade ediyor...
    > oyunlar/" class="habertag" style="color:inherit;text-decoration:inherit">oyunların çoğunun dil kullanımı gerektirdiğine dikkat çeken uzmanlar, çocukların oyun sırasında yeni kelimeler öğrenebildiklerini ve bu yolla birbirlerine bilgi aktarabildiklerini kaydediyor.
    > Çocukların oyun oynarken eşleştirme, sınıflandırma, sıralama, analiz, sentez ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri kavradığını vurgulayan uzmanlar, “Yapılan araştırmalar, çocukların oyunlar/" class="habertag" style="color:inherit;text-decoration:inherit">oyunları ve zihinsel gelişimleri arasında paralellik bulunduğunu, bebeklikteki araştırıcı oyunun daha sonraki zihinsel gelişim üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuşturâ€� diyor.
    Manikür yaparken
    > Asetonlu pamuğu tırnağınıza bastırın ve 1-2 saniye tutun.. Ardından ojeyi bir iki dokunuşla temizleyin. Bu işlemi oje tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
    > Tırnaklarınızı karton törpü yardımıyla şekillendirin... Bu işlemi yaparken tırnakların köşelerini çok derinleştirmekten kaçının...
    > Tırnak etlerinizin etrafına tırnak eti çıkarıcı ürünü uygulayın... Tırnak etleriniz yumuşadıktan sonra bu ölü deriyi, çubuğa sarılı pamuk yardımıyla alın...
    > İnatçı tırnak etlerini tahta çubuk yardımıyla geri itin. Çubuğu tırnaklarınızın içini temizlemek için de kullanabilirsiniz...
    > Tırnak besleyici ürünü sürerek manikürü tamamlayabilir ve oje sürmeye geçebilirsiniz...
    İNCİ
    “-Annelik, kadını başka bir kadına çeviriyor... Sabır, hoşgörü, şefkat, fedakarlık, başkalarını hep anlamaya çalışma gayreti annelikle gelişiyor... Kendimi her zaman, her yerde, her şartta arka planda tutabilmeyi öğrendim...â€�
    (...Çiğdem Anad- Gazeteci)
    SİZDEN GELENLER
    Tarifiniz
    (...Esra Y.Yılmaz'ın tarifi)
    >> PEYNİRLİ KABAK DOLMASI
    >> MALZEMELER:
    > 6 adet kabak > 1 küçük kalıp beyaz peynir
    > Yarım demet dereotu > 1 tatlı kaşığı pul biber > 6 ince dilim salam
    > 1 çay bardağı zeytinyağı > Yarım tatlı kaşığı karabiber
    > 1 çorba kaşığı salça > 1 su bardağı su
    >> YAPILIŞI:
    Kabaklar ortadan kesilir ve oyulur. Salça ve su dışındaki tüm malzemeler ezilerek karıştırılır. Kabaklara peynirli iç doldurulur. Dolmalar tencereye dizilir. Üzerine salçalı su gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Orta-kısık ateş arası konumda yarım saat kadar pişirilir.
    Albümünüz
    (...Faruk Koyuncu'nun albümü)
    BERRA RABİA ŞENPEKER
    Dalların, güllerin içindeki bu şirin şey; dayılarının biricik gülü Berra'cık...
    Şiiriniz
    (...Gizem Naz'ın satırları)
    >> AŞK HAVASI
    Bugün hava bir açıyor, bir yağıyor...
    Kararsız havalar hiç güzel değil,
    Sıcağı kavuracak, soğuğu donduracak şehir dediğinin...
    Aslında buranın havası sevgili gibi,
    Sıcağı da soğuğu da öldüresiye...
    Varlığı nefes kesecek kadar güzel,
    Yokluğu nefes aldırmayacak kadar acı...
    GÜNÜN TATLISI
    Egzotik Waffel
    Malzemeler
    > Yarım çay bardağı sıvı yağ > 1 adet yumurta > 1 su bardağı süt > 1 paket vanilya > 1 su bardağı un > 1 çay bardağı toz şeker > Bir fiske tuz > 1 çay kaşığı kabartma tozu > Muz> Karamel sosu
    HAZIRLANIŞI: Yumurta, süt ve yarım çay bardağı şekeri iyice çırpın, yavaş yavaş unu ilave edin. Vanilya kabartma tozu ve tuzu da ekleyip çırpın. Waffel makinesinin alt ve üst tarafını yağlayın, hazırladığınız harcı ince bir şekilde waffel makinesine dökün ve kapağını kapatın. Waffel hafif kızarınca makineden alın. Bir tarafta yarım çay bardağı şekeri tencere koyun ve eriyip karamelize olana kadar pişirin. Waffelin içine karemel sosunu sürün ve içerisine doğranmış muzları ekleyin, rulo biçiminde sarın. Yüzüne bal sürüp çamfıstığı tozuna batırın.
    PÜF NOKTASI
    > Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz. Değişik bir garnitür olur...
    > Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli, sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz...



    7'den 70'e hangi yaşta ne yemeli?


    Hangi yaşta ne yemeli? İngiliz bilimadamları "'Sağlıklı ve uzun bir hayata sahip olmanın yolu doğru yaşta doğru şekilde beslenmekten geçiyor" diyor. İşte İngiliz Kalp Vakfı tarafından yayınlanan her yaşa göre beslenme klavuzu...



    1-4 yaş:
    Demir: Vücuttaki oksijen dolaşımını sağlamak için gerekli. Et, ekmek, yumurta, brokolide bolca var.

    Kalsiyum: Güçlü kaslar ve sinir hücrelerinin gelişmesine yardımcı oluyor....

    A vitamini: Kemik, sağlıklı diş ve saçlar için gerekli. Geceleri iyi görmeyi sağlıyor. Portakal gibi turunçgiller, domates, şeftali ve ciğerde var.

    C vitamini: Güçlü bir bağışıklık sistemi için portakal, patates, çilek, kiraz, kivi ve maydanoz yenmeli.

    D vitamini: Kalp, beyin ve sinir sistemini güçlendiriyor. Diş kaybını engelliyor..

    5-12 yaş:
    Folik asit: Ekmek, karaciğer, böbrek ve ıspanakta bolca var.

    Protein: Hücre ve dokuların yenilenmesi için şart. Et, süt, balık, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller ve soya fasulyesinde bulunur.

    Karbonhidrat: Bal, pekmez gibi demir içeren karbonhidrat tüketilmeli. Sebze, meyve, tahıllar, kepekli ekmek ve makarnada da var.

    Yağ ve şeker: Çikolata, kek gibi tatlılar haftada bir iki kez tüketilmeli..

    12-18 yaş:
    Demir: Hızlı büyüme demir eksikliğine yol açıyor. Kırmızı et, ekmek ve lifli gıdalar bolca yenmeli.

    Kalsiyum: Bu yaşta vücuttaki kalsiyum miktarı yüzde 25 düşüyor. Bu yüzden mutlaka günde l bardak süt içilmeli.

    Sebze ve meyve: 5 porsiyon tüketilmeli.

    Yağ ve şeker: Yağ ve şekerden uzak durmaya başlamak gerekiyor. 2-3 haftada bir sütlü tatlı ya da bitter çikolata yenebilir.

    Su: Günde en az 8 bardak içilmeli. 17-18 yaşlarında haftada iki kadeh kırmızı şarap içilebilir.

    Yetişkinler için:
    Protein: Kemiklerin kırılmasını önlemek için süt ve balık gibi deniz ürünleri tüketilmeli...

    Lifli gıdalar: Yaş ilerledikçe kansere yakalanma riski de artıyor. Brüksel lahanası ve brokoli tüketilmeli.

    Su: Günde 8 bardak su içilmeli. Taze sıkılmış meyve suları da içilebilir.

    Fındık: Kalbi güçlendirmek için günde bir avuç yenmeli. Kuru fasulye ise diyabet riskini azaltıyor.

    Domates: Göğüs, cilt ve mide kanseri riskini yüzde 30 azaltıyor.

    50 yaş üstü:
    Çinko: Ekmek, deniz ürünleri ve kırmızı ette var. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yaraları iyileştiriyor.

    Kalsiyum: Her gün bir bardak süt içilmeli ya da sabah kahvaltılarında mutlaka beyaz peynir yenilmeli.

    D vitamini: Alzheimer riskini azaltmak için günde 10 dakika güneşe çıkılmalı..

    B vitamini: Zayıflayan sinirler ve yaşlanan hücreler için gerekli. Ceviz ve bademde bolca var, kolesterolü düşürür. Yoğurt, peynir gibi süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynakları Balık ve yumurtada var Hamburger ve patates kızartması ise iki haftada bir serbest Balık ve yumurta yenmeli



    Kalori Cetveliniz

    SÜT VE YUMURTA ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: yoğurt (yağlı) 100 gr 95 süt (yağlı) 100 gr 68 yoğurt (yağlı,meyveli) 100 gr 125 beyaz peynir (yağlı) 100 gr 275 kaşar peyniri (yağlı) 100 gr413 parmesan peyniri (yağlı) 100 gr 440 yumurta 1 adet 80 yumurta akı 1 adet 15yumurta sarısı 1 adet 65

    DENİZ ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: midye 1 adet 9 istiridye 1 adet 6 karides 1 adet 144somon füme 100 gr 171 ton balığı 100 gr 121

    SEBZELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: domates 1 adet 14 enginar 1 adet 10 patlıcan 1 adet28 taze fasulye 100 gr 90 brokoli 100 gr 35 brüksel lahanası 100 gr 35 kabak 100 gr 25havuç 100 gr 35 karnabahar 100 gr 32 kereviz 100 gr 18 salatalık 1 adet 11 marul 100 gr 15 mantar 100 gr 14 soğan 100 gr 35 bezelye 100 gr 89 taze yeşil biber 120 gr 15patates (haşlama) 100 gr 100 ıspanak 100 gr 26 lahana 100 gr 20

    TAHILLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: 1 dilim beyaz ekmek 28 gr 90 1 dilim kepekli ekmek28 gr 60 1 dilim kızarmış ekmek 15 gr 35 1 adet kruasan 200 gr 200 bisküvi 100 gr 470mercimek (kuru) 100 gr 314 arpa (kuru) 100 gr 367 bulgur (kuru) 100 gr 371 kuskus (kuru) 100 gr 367 mısır (kuru) 100 gr 342 buğday (kuru) 100 gr 364 susam 100 gr 589makarna (kuru) 100 gr 339 makarna (haşlanmış) 100 gr 85 pirinç (kuru) 100 gr 357pirinç (haşlanmış) 100 gr 125

    YAĞLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: tereyağı 28 gr 206 margarin 28 gr 204 sıvı yağ 28 gr130

    ETLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: biftek (ızgara) 100 gr 278 tavuk (ızgara) 100 gr 132tavuk göğsü (haşlanmış) 100 gr 150 kuzu (yağlı, ızgara) 100 gr 282 kuzu ciğeri (yağda)100 gr 232 salam 100 gr 446 sosis 100 gr 295

    KURUYEMİŞLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: badem 100 gr 600 hindistancevizi 100 gr 603 fındık100 gr 650 fıstık 100 gr 560 çam fıstığı 100 gr 600 ceviz 100 gr 549 patlamış mısır 100 gr 478 kabak çekirdeği 100 gr 571 ay çekirdeği 100 gr 578

    MEYVELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: elma 1 adet 60 kayısı 1 adet 8 muz 1 adet 100 kiraz100 gr 40 hurma 1 adet 15 incir 100 gr 41 incir (kuru) 100 gr 59 greyfurt 1 adet 60portakal 1 adet 50 kivi 1 adet 34 mandalina 1 adet 50 karpuz 100 gr 19 kavun 100 gr18 şeftali
    __________________







  3. 3
    Gülehasret
    Süper Moderatör
    Besin grupları ve kalori miktarları

    1. Süt Grubu (Günlük ihtiyaç: 2 porsiyon)

    1 porsiyon: Yağsız veya az yağlı süt ya da yoğurt, 244 g. (Ev ölçüsü: 1 su bardağı)

    *1 Porsiyon yağsız süt grubunda 12 g karbonhidrat, 8 g protein, 2 g yağ ve 100 kalori; 1 Porsiyon az yağlı süt grubunda 12 g kar*bonhidrat, 8 g protein, 5 g yağ ve 125 kalori vardır.

    NOT : Süt grubu protein, kalsiyum, vitamin ve mineral yönünden zengindir. Yağsız süt, yoğurt ve ayran olarak tüketildiği gibi başka yiyeceklerle birlikte de kullanılabilir. Örneğin yapay tatlandırıcı ile hazırlanmış muhallebi ya da taze meyve ile hazırlanmış diyet yoğurt.


    2. Et Grubu (Günlük ihtiyaç: 5 porsiyon)

    1 porsiyon : Balık (taze ya da dondurulmuş) (30 g)

    : Tavuk, hindi (derişiz) (30 g)

    : Et (az yağlı) (30 g)

    : Peynir (yağsız) (1 dilim - 40 g)

    : Yumurta (haftada 1 adet) (1 adet - 50 g)

    : 1 orta boy köfte; pişmiş, 30 g)

    *1 porsiyon az yağlı et grubunda 0 g karbonhidrat, 7 g protein, 3 g yağ ve 55 kalori; 1 porsiyon orta yağlı et grubunda 0 g karbon*hidrat, 7 g protein, 5 g yağ ve 75 kalori vardır.

    NOT :Et grubu protein, B vitaminleri, demir ve esansiyel amino asitlerden zengindir. Yağ ve kolesterol miktarlarını düşük tutmak için et yerine balık veya tavuk tercih edilmeli, yumurta için de ölçü konmalıdır. Bu grup hazırlanırken önce gözle görülen bütün yağlı kısımlar temizlenir. Izgara, yağsız tavada pişirme, haşlama ya da buğulama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Yemek hazırlanırken ve pişirilirken kesinlikle yağ eklenmemelidir.


    3. Sebze Grubu (Günlük ihtiyaç: 2 porsiyon)

    1 porsiyon : Bamya (90 g)

    Kabak (100 g)

    Ispanak (100 g)

    Semizotu (100 g)

    Taze fasulye (70 g)

    Enginar (60 g-1 küçük)

    Pancar(85 g)

    Havuç (100 g)

    Karnabahar (90 g)

    Kereviz (120 g)

    Patlıcan (45 g)

    Pırasa (60 g)

    Brüksel lahanası (80 g)

    Kuşkonmaz (100 g)

    Lahana (80 g)

    Brokoli (100 g)

    Soğan (100-160 g)

    Yeşil biber (100 g)

    Domates / sebze suyu (122 g, 1 / 2 su bardağı)

    *1 porsiyon sebze grubunda yaklaşık 5 g karbonhidrat, 2 g protein ve 25 kalori vardır.

    NOT :Sıkça yenilen sebze grubu A ve C vitaminleri ile potasyumdan zengindir. Çiğ olarak yenen sebzeler, dondurulmuş veya konserve olarak hazırlanmış sebzelerden daha fazla posa içerir.


    4. Meyve Grubu (Günlük ihtiyaç: 3 porsiyon)

    1 porsiyon (Yaş meyve) Elma (106 g, 1 küçük)

    Muz (52 g-1/2 adet)

    Kayısı (140 g - 4 adet)

    Kiraz (82 g -12 büyük)

    Çilek (186 g -10 adet)

    Kivi (91 g - 1 büyük)

    Erik (132 g - 3 adet)

    Kavun (161 g)

    Karpuz (200 g)

    Nektarin (136 g -1 adet)

    Şeftali (132 g -1 adet)

    Portakal (131 g -1 adet)

    Mandalina (168 g - 2 küçük)

    Armut (93 g -1 küçük)

    Greyfurt (120 g -1/2 adet)

    Ananas (116 g)

    (Kuru meyve): Üzüm (18 g - 2 çorba kaşığı)

    İncir (28 g -1% adet)

    Kayısı (24 g - 3 adet)

    (Şekersiz meyve suları) : Portakal suyu (124 g -1/2 bardak)

    Greyfurt suyu (124 g -1 / 2 bardak)

    *1 porsiyon meyve grubunda 15 g karbonhidrat ve 60 kalori vardır.

    NOT : Sebze grubu gibi meyve grubu da vitamin ve mineral yönünden zengindir. Yaş ve kuru meyveler, konserve ve dondurulmuş meyvelere nazaran daha çok posa içerir. Meyve suları posa (lif) yönünden fakirdir. Karışık meyvelerden hazırlanmış meyve salatası diyete renk katar. Meyve grubu da diğer besin grupları gibi şekersiz hazırlanmalıdır. Şeker katkılı konserve meyvelerden kaçınınız.


    5. Ekmek Tahıl Grubu (Günlük ihtiyaç: 4 porsiyon)

    1 porsiyon: Ekmek (buğday, çavdar, kepek, yulaf-28 g-1 dilim)

    Hamburger ekmeği (28 g -1/2 adet)

    Sandviç ekmeği ( 28 g -1/2 adet)

    Yuvarlak ekmek (28 g - 1 küçük)

    Pirinç, pilav (65 g)

    Makarna, spagetti, erişte, şehriye (60-70 g)

    Bulgur (60 g)

    Kuru baklagiller- kuru fasulye, bakla (60-75 g)

    Mercimek (65-70 g)

    Mısır (80 g)

    Bezelye (80 g)

    Patates (85 g - 1 küçük)

    (Ev ölçüsü : 60-85 gram pişmiş tahıl: 1/2-3/4 çay fincanı)

    * 1 porsiyon ekmek-tahıl grubunda 15 g karbonhidrat 3 g protein, 1 g yağ ve 81 kalori vardır.

    NOT : Bu grup B vitaminleri, demir ve bitkisel protein yönünden zengindir. Ayrıca, kuru baklagiller (bakla, fasulye, mercimek), mısır, bezelye ve kabuklu patates posa yönünden de zengindir. Sade suya pişmiş pilav, makarna gibi yiyeceklere ilk iki haftadan sonra günlük yağ ölçüsü eklenebilir. Bu grup tek başına yendiği gibi başka gruplarla da birleşebilir. Örneğin beyaz peynir ilaveli makarna, bezelyeli pilav, kıymalı mercimek ve tavuklu patates.


    6. Yağ Grubu (Günlük ihtiyaç: 2 porsiyon)

    (Yağ grubu ilk iki hafta kullanılmayacaktır)

    1 porsiyon: Doymamış bitkisel sıvı yağ (5 g mısırözü, ayçiçeği, soya)

    Zeytinyağı (5 g)

    Zeytin (4 adet - yağsız)

    (Ev ölçüsü: 5 g: 1 tatlı kaşığı)

    * 1 porsiyon yağ grubunda yaklaşık 5 g yağ ve 45 kalori vardır.

    NOT : Yağ kalori değeri en yüksek besin maddesidir. 1 gram yağ 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve 1 gram protein 4′er kalo*ri verirler.


    7. Şeker Grubu


    Kısıtlı diyet, şeker ve şekerli gıdalar içermez. Vücut, şeker gereksinimini süt, sebze, meyve ve ekmek-tahıl gruplarından karşılar. Kalori değeri olmayan yapay tatlandırıcılar kullanılabilir.

    Suni tatlandırıcıları kalorisiz şeker olarak tanımlamak mümkündür. Bu maddeleri özellikle tatlı ve şeker tadını arayan ancak şeker yemesi sakıncalı şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler kullanmaktadır.

    Suni tatlandırıcı olarak siklamat, sakarin ve aspartam kullanıl*maktadır. Bunlardan siklamat ABD’de yasaklanmış, sakarinin ise dikkatli kullanılması önerilmiştir. Bu yasaklamanın nedeni sakarin ve siklamatm çok yüksek dozlarının hayvanda kansere neden olmasıdır. İnsanda ise bu maddelerin neden olduğu bir kanser şekline rastlanmamıştır. Avrupa’da ise bu maddelerin kullanımının kısıtlanmasına gerek görülmemiştir.

    Aspartam ise aspartik asit ve fenilalanin adındaki iki doğal aminoasitin birleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Siklamat ve sakarinden çok sonra bulunan aspartamın bugüne dek ciddi bir sakıncasına rastlanmamıştır. Bu maddeyi fenilketonüri denilen hastalığı olan kişilerin kullanması sakıncalıdır.

    Suni tatlandırıcılar üzerinde çalışan uzmanlara göre bu maddelerin kullanımının kısıtlamasına gerek yoktur; ancak normal günlük kullanımın üzerindeki aşırı miktarlara kaçmadan tüketilmeleri doğru olur.

    Piyasada bulunan suni tatlandırıcılar şunlardır:

    Sakarin içerenler: Sakarin ve Hermesetas.

    Sakarin ve şeker içeren: Sweet’n Low (% 4 şeker).

    Sakarin ve siklamat içerenler: Dulcaryl, Dolçe.

    Aspartam içerenler: Sanpa, Nutratat, Diyet Tat, Nutrasweet, Candarel.

    NOT : Kilo kaybı sağlandıktan sonra, kişi, hiç kuşkusuz arada sırada şekerli yiyeceklerden (reçel, pasta, tatlı vb.) yiyecektir. Önemli olan, iyi bir beslenme alışkanlığı edinip bu yiyeceklerden sıkça ve fazlaca tüketmemektir.


    Ek Grup: Serbest-Sınırsız Gıdalar


    Bunlar istenildiği kadar yenebilen ve kalori değeri olmayan veya göz ardı edilebilen gıdalardır. Serbest olarak yenen gıdalar doygunluk hissi verir ve ayrıca yemeklere tat katarlar. Yeşil salata, top salata, marul, semizotu, maydanoz, turşu, salatalık, turp bu gruptandır. Salatalara ve yemeklere limon, sirke, soya sosu veya hardaldan yapılan soslar serbestçe eklenebilir. Baharatlar, karabiber, kırmızı biber, nane, tarçın, sarmısak, kimyon, kekik, defne yaprağı, dereotu da bu gruba dahildir.

    Tuz kalori değeri olmayan bir diğer yiyecektir. Tuz aşırıya kaçmadan kullanılmalıdır. Bu sayede vücudun su ve tuz kaybı giderilir. Ancak turşu, hardal, soya sosu, diyet kola ve maden suyunda bol miktarda tuz olduğu unutulmamalıdır.

    Çay, kahve, ıhlamur, adaçayı, maden suyu, soda, su ve diyet içeceklerin kalori değeri yoktur. Bunlara yapay tatlandırıcılar da eklenebilir.


    alıntı







+ Yorum Gönder
günlük gıda ihtiyacı,  gunluk besin ihtiyaclari
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi