Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Şifalı Bitkiler Bölümünden Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    DOLUNAY
    Özel Üye
    Reklam

    Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları

    Reklam



    Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları

    Forum Alev
    Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları

    Hangi bitki neye iyi gelir?. Hangi yaz bitkisini yemeliyiz? diyorsanız bu bitkileri öneriyoruz.

    Semizotu
    Genetikbilimcilerin mucize olarak yorumladığı semizotu, kanı temizliyor, beyin yorgunluğunu alıyor. Sinir kirizlerini önler. Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Zayıflamaya faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir. Saplarıyla birlikte yapraklarını kavurarak yemeğini yapabilir, salata olarak çiğ tüketebilirsiniz.


    Rezene
    Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında rezene çayı yararlıdır. Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi birçok durumda rezene çayı iyi gelir.








    Hindiba: Hem salatalarda, hem de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının başköşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır. Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır. Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler. Hindiba çayı hazırlamak için kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır.



    Kekik
    Kekik kullanımı sağlığımız açısından birçok farklı yönden önemlidir.
    Serbest radikallere karşı etkili antioksidan etkisi bulunur.
    Kanserin meydana gelmesini önleyici özelliktedir.

    Kekik balgam sökücü bitkiler arasında yer alır.
    Üst solunum yolları iltihabında kekik çay olarak kullanımının yanında gargara şeklinde de kullanılabilir.
    Kekik mide, karın ve başağrılarına karşı etkilidir.
    Ağız kokusuna karşı garagası yapılır.
    Kolesterol miktarını düzenler.
    Şeker hastalığına karşı yararlıdır.
    Sindirimi kolaylaştırması kekik bitkisinin faydaları arasındadır.
    İdrar söktürücüdür.



    Adaçayının özelliklerini ve faydalarını sıralayalım:



    Adaçayının Özellikleri:

    Adaçayı, genellikle Akdeniz Bölgesin’de ve Ege Bölgesinde yetşien, başlık biçiminde çiçek açan, güzel kokulu bir bitkidir. Sadece Anadolu’ da 90 kadar türü vardır. Dünyada, Orta Avrupa ve Balkanlarda bulunur. Eski mısırlılar bitkiyi, doğurganlık, bereket ve verimlilik amacıyla kullanmışlardır. Menekşeye benzeyen çiçekleri yaz aylarında açar. Çok eski çağlardan beri ünlü bir şifalı bitki olarak tanınır.
    Günümüzde pek çok ilacın takribinde, adaçayı ekstreleri bulunur. Temmuz ayında toplanan bitki, Gölge ve havadar yerlerde kurutulur. adaçayı çiçekler açmadan önce öğle sıcağında toplanırsa daha etkili olur.

    Adaçayı aşağıda sayacağım hastalıklara tedavi etmede kullanılan bir bitkidir:
    Çok iyi bir antiseptik olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisi nedeniyle tercih edilir. gece uyku düzenini sağlayıcı bir etkisi vardır. Mikrop, mantar ve virüslerin oluşumuna karşı tedavi edici özelliği bulunur. Hastalık sonrası kullanıldığında, bedeni kuvvetlendirir. Mide bulantısınıu kesip sindirimi düzenler. Karaciğer hastalıklarına şifadır. Gögüsü yumuşatır. Bademcik ve dişeti iltahaplarına iyi gelir. En etkişi nezle ilacıdır. içerdiği Cineol gibi etkili maddeler sebebiyle öksürüğü engeller, tabi bir antibiyotiktir. Astımdaki sıkıntıları geçirir, kan temizleyici etkileri vardır. Yüksek tansiyonu düşürür, gece terlemelerini en aza indirir. Menapoz sıkıntılarını azaltır, iltihap kurutucu özelliği vardır. Adaçayı yağı, antiseptik özelliğinden dolayı yara üzerine tatbik edilerek kullanılır.
    Tedavi edici özelliği olan adaçayı yağından günden 3 damla, bir fincan suya damlatılarak içilir. Bronşit, astım ve adet düzensizliğinde kullanılır. Yüksek miktarda kullanılması zararlıdır.
    Adaçayının Kullanım Şekli ve Dozu: Demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız çok yararlı olan bu çay, zararlı bir maddeye dönüşebilir. bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu, kaynar derece suyla haşlanır. Üstü kapalı olaraka 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanma durumnda 4-5 dakika demlenme süresi yeterlidir.



    Altın Otu Faydaları:
    • Bu otun suyu şerbet yapılarak içildiğinde böbrek taşlarını eritir.
    • Sirke ile kaynatılıp 45 gün içildiğinde dalak rahatsızlıklarını giderir.
    • İdrar akıntısına faide verir.
    • Müzmin ameli keser.
    • Rahim iltihabını kurutur.


    Dulavrat otu
    Dulavrat otunun kökü kanı temizler, idrar söktürücüdür. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Terleticidir. Gut hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.Sindirim ve safra salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar. 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suya katılır.Su kaynayıncaya kadar beklenir, daha sonra ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir. Yaprağı da yağlı ve akneli ciltlere iyi gelir. Derideki yara ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır. Egzama ve sedef hastalıklarına karşı iyileştirici etkiler yapar. Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır. Şikayet edilen yerlere lapa dıştan uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene değin, uzun süre devam edilmelidir.


    Yazın yenebilecek diğer bazı bitkiler,

    Oğulotu, Loğusa otu, Fesleğen, Reyhan, Biberiye, Deniz Börülcesi, Kapari bitkisi, Isırgan otu




  2. 2
    EFRUMİE
    Bayan Üye

    Cevap: Yazın yenmesi gereken bitkiler ve faydaları

    Reklam



    Yaz aylarında insanı dinlendiren, sakinleştiren ve günün sıcaklığından gelen gerginliği atan bitki çayları kullanılmalı. Papatya, rezene, adaçayı, kekik bunların bir kaçıdır.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi