Elazığ Yöresine Has Tatlılar.

+ Yorum Gönder
Eğlence ve Şehir ve İlçeler Bölümünden Elazığ Yöresine Has Tatlılar. ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Kobe23
    Üye
    Reklam

    Elazığ Yöresine Has Tatlılar.

    Reklam



    Elazığ Yöresine Has Tatlılar.

    Forum Alev
    DOLANGER



    MALZEMELER:
    1 çay bardağı yoğurt , 1,5 su bardağı su
    1 yumurta , 50 gr sanayağı
    1 çay kaşığı kabartma tozu ,bir miktar tuz
    Dövülmüş ceviz , 1 fincan zeytinyağı
    Açmak için nişasta ve un
    NOT:Şerbet için 6 su bardağı şeker , 5 su bardağı su , 6 damla limon

    YAPILIŞI:
    1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.

    2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.

    3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.

    4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.

    5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.

    6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.



    DİLBER DUDAĞI



    MALZEMELER:
    Yeteri kadar un
    2 adet yumurta
    1 çay bardağı süt ve sıvı yağ
    1 paket margarin
    Nişasta ve ceviz


    YAPILIŞI:
    1.Bir tepsi içerisine un , yumurta , sıvı yağ ,süt ve nişasta konulup birlikte yoğrularak yumuşak bir hamur hazırlanır.
    2.Hamur yirmi parçaya bölünerek yufka açılır.Bu yufkalar üst üste konarak su bardağı ile kesilir.(ağız tarafı ile)
    3.Kesilen yufkanın içine dövülmüş ceviz konarak dudak şeklini alacak şekilde katlanır.Üzerine margarin eritilerek dökülür ve fırına atılarak 20 dakika kızartıldıktan sonra hazırlanan şurubu ilave edilip servis yapılır.



    GÜL TATLISI



    MALZEMELER:-Yeteri kadar un
    -Sıvı yağ
    -Karbonat , şeker ve ceviz

    YAPILIŞI:
    1.Un ile sıvı yağ karıştırılarak iyice yoğrulur.1 çay kaşığı karbonat ilave edilerek tekrar yoğrulur.
    2.Elde edilen bu hamur yufka şeklinde açılır.2,5 santim genişliğinde şeritler halinde kesilir.Bu şeritlere gül şekli verilerek bir kapta kızgın bir şekilde ortasından çatalla tutularak kızartılır.
    3.Önceden hazırlanan soğuk şurubun içerisine atılıp bir süre bekletilir.Üzerine ceviz , fındık , fıstık ve benzeri şeyler dövülür , üzerine serpilir.



    HALBUR HURMASI



    MALZEMELER:
    Yeteri kadar un
    1 çay bardağı yoğurt
    1 adet yumurta
    Yarım çay bardağı süt ve zeytinyağı
    1 çay kaşığı karbonat ve tuz
    2 çorba kaşığı şeker

    YAPILIŞI:
    1.Malzemelerin hepsi karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.

    2.Hazırlanan hamur ceviz büyüklüğünde parçalara bölünerek üç parmağın ve halburun izi çıkacak şekilde yuvarlak şekle getirilir.

    3.Bu şekle getirilen hamur bol ve kızgın yağda kızartılır ve önceden hazırlanan şurubun içerisine atılır.

    4.Daha sonra servis tabağına alınıp isteğe bağlı olarak süslendikten sonra servis yapılır.

    5.Şurubun Yapılışı:1 su bardağı şeker 1 su bardağı suya katılarak 10 dakika kadar kaynatılarak yapılır.
    _________________



    HESÜDE



    MALZEMELER:
    7 kaşık nişasta
    1 litre su , yarım paket margarin , yarım paket tereyağı
    Yeteri kadar toz şeker
    1 paket fıstık , bir miktar rendelenmiş çikolata

    YAPILIŞI:
    1.Nişasta , bir litre suda bir su bardağı şekerle birlikte bir kabın içerisinde karıştırılarak eritilir.
    2.Margarin (tuzsuz tereyağı) genişçe bir tavada eritilir.Daha önceden hazırlanan nişasta , yağın içerisine dökülerek kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırılıp pişirilir.
    3.Ateşten alıp tabaklara konulup yağa batırılan kaşıkla düzeltilip üzerine dövülmüş fıstık ve rendelenmiş çikolata serpilir.
    4.Ilık veya soğukken servis yapılır.



    İRMİK HELVASI



    MALZEMELER:
    200 gr. irmik
    250 gr. sanayağı
    500'er gr. süt ve toz şeker
    Yarım çay bardağı kıyılmış ceviz

    YAPILIŞI:
    1.Sanayağı tencerede eritilerek irmik ve ezilmiş ceviz içi ilave edilir.Pembe renk alıncaya kadar karıştırılarak kavrulur.

    2.Kıvamına gelince şeker katılmış süt katılarak 5 dakika kadar hafif ateşte sütü çekinceye kadar karıştırılır.

    3.Ocaktan indirilip ağzı kapatılarak demlenmeye bırakılır.15-20 dakika sonra servise hazır hale gelir.



    PEKMEZ HELVASI



    MALZEMELER:
    250 gr tereyağı
    250 gr un
    2 su bardağı dut pekmezi
    Ceviz , fındık , fıstık
    Hindistan cevizi

    YAPILIŞI:
    1.Hafif ısıtılmış yağın içerisine un dökülerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur.Kavrulan una dut pekmezi ilave edilerek 2 dakika kadar pişirilir.

    2.Pişen helva servis tabaklarına alınarak üzerine dövülmüş olan çerezler serpilir ve servise hem sıcak hem de soğuk olarak sunulur.
    _________________


    UN HELVASI



    MALZEMELER:
    2 paket sanayağı
    1 kase toz şeker
    1 kase un
    2 kase süt

    YAPILIŞI:
    1.Yağ eritilip un katıldıktan sonra 45 dakika kavrulur.

    2.Şeker ile sütü birbirine karıştırarak şekerin erimesi sağlanır.Daha sonra hazırlanan şekerli süt kavrulan una katılarak karıştırılır.

    3.Un sütü çekene kadar düşük ateşte kavrulur ve ocaktan indirilerek dinlenmeye bırakılır.



    ZERDE



    MALZEMELER:
    1 çay bardağı kırıksız iyi cins pirinç
    2 su bardağı toz şeker
    1 kaşık nişasta
    5 su bardağı su
    Üzerine;fındık,fıstık,üzüm,nar tanesi,
    tarçın tozu,ağartılmış badem,zerdeçal

    YAPILIŞI:
    1.Beş bardak su içerisine yıkanmış pirinç katılır.Pirinç taneleri yumuşayıncaya kadar haşlanır.Şekeri katılır,tekrar kaynatılır.
    2.Evvelce suda ıslatılıp ,eritilmiş zerdeçal (sıcak suda eritilerek kullanılır) haşlanan pirince dökülür.Kaynamaya bırakılır.
    3.Kaynamakta olan zerdenin içerisine suda ezilmiş bir kaşık nişasta ilave edilerek tekrar bir iki taşım kaynatılır.
    4.Pişmesi tamamlanan zerde servis kaselerine alınır.Üzerine dövülmüş fındık , dövülmüş fıstık ,ağartılmış dövülmüş badem , tarçın tozu , nar taneleri , kaynatarak kabartılmış kuşüzümü vs. ne istenirse serpiştirilir.Arzuya göre gülsuyu da konur.



  2. 2
    lord_ex
    Üye
    Reklam



    Bardeş bunların hepsini olmasada çoğunu yedim.
    6 sene elazizde bulundum .Gakkoşlara selamlar....







  3. 3
    DR.MATRİX
    Özel Üye
    DOLANGER



    MALZEMELER:
    1 çay bardağı yoğurt , 1,5 su bardağı su
    1 yumurta , 50 gr sanayağı
    1 çay kaşığı kabartma tozu ,bir miktar tuz
    Dövülmüş ceviz , 1 fincan zeytinyağı
    Açmak için nişasta ve un
    NOT:Şerbet için 6 su bardağı şeker , 5 su bardağı su , 6 damla limon

    YAPILIŞI:
    1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.

    2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.

    3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.

    4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.

    5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.

    6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.

    işte bunu elazığlı bir arkadaşın iftarında yemiştim :):)







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi