Etli bamya

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlılar Bölümünden Etli bamya ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    hamma
    Yeni Üye
    Reklam

    Etli bamya

    Reklam



    Etli bamya

    Forum Alev
    Etli Bamya (Sarımsaklı)




    Sevgili arkadaşlarım,

    Uzuuuun bir aradan sonra yine klasik bir tarifle aranıza döndüm. Bugün bamya pişirmeye karar verdim. Bamya o kadar farklı bir yemektir ki, seven çok sever, sevmeyene yedirmeniz mümkün değildir. Yani bu yemeği sevip sevmemenin ortası yoktur. Olsa yerim, olmasa aramam denmez bamya için :)) Ben çok severim ve sık sık yaparım. Her pişirdiğimde biraz daha ustalaştım. Çünkü çok fazla püf noktası olan bir yemektir. Sizler için bildiğim bütün püf noktalarını aşağıya sıraladım. Sonra da pişirmeye geçeceğiz.


    Hadi önce bamya yapmanın püf noktalarına bakalım;


    - Bamyayı ayıklamak bir sanattır. Şapkasını öyle dibinden kesmeyeceksiniz. Şapka dedim ya, evet aynen şapka gibi çıkaracaksınız. Bamyanın içi görünmeyecek şekilde(içindeki madde çıkmayacak), bir kenarından başlayarak şapka şeklinde soyun. Yani ucu sivri kalacak. Aşağıda resimlerle de anlatmaya çalıştım. Eğer fazla kestiğiniz bir bamya olursa hiç tereddüt etmeden onu çöpe atınız. Çünkü bu bamya, pişerken bütün yemeğin suyunu sümüklendirir. (Bu tabir için özür dilerim ama başka birşey bulamadım :))





















    - Mutlaka bir kesme şeker ve yarım limon suyu kullanınız.

    - Bamya pişerken asla karıştırmayın. Çok nazik bir sebze olduğu için dağılabilir.

    - Düdüklüde pişirmeyin. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirirseniz dağılmasını önleyebilirsiniz.

    - Pişmesine yakın taze nane yaprakları eklerseniz lezzetini kat kat arttırırsınız.

    - Ben soğanı bamyaya hiç yakıştırmıyorum. Sarımsak çok daha güzel bir lezzet katıyor. Bir de böyle deneyin.




    Eveeeeeeet. Şimdi de malzemeleri sıralayıp yavaş yavaş pişirelim bamyamızı :))



    Malzemeler;



    - 500 gr şapkaları ayıklanmış taze bamya

    - 250 gram yağsız kuşbası et (küçük küçük doğrarsanız bamya ile aynı zamanda pişer)

    - 4 adet sivri biber (iri doğranmış)

    - 4 adet orta boy domates (küçük küp şeklinde doğrayın)

    - Yarım yemek kaşığı domates salçası

    - Yarım tatlı kaşığı biber salçası (yoksa önemli değil. Arzuya göre konmayabilir)

    - 4-5 diş sarımsak (İkiye bölün)

    - Yarım limon suyu

    - 1 adet kesme şeker veya 1 çay kaşığı tozşeker

    - Bir avuç taze nane yaprağı

    - Yarım çay bardağı sıvıyağ



    Yapılışı;


    - Etleri tencereye koyup yarım çay bardağı su ekleyin. Et suyunu çektikten sonra sıvıyağı ekleyin ve eti 1 dakika kadar kavurun. Biberleri ve sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edin. Sarımsağın kokusu gelmeye başladıktan sonra domates salçası ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.


    - Domatesleri ekleyin. Limon suyu ve şekeri de ekleyip domatesler ölene kadar pişirin.


    - Yıkayıp iyice suyu süzülen bamyaları ekleyin. Kaşıkla tencerenin kenarından malzemeleri ezmeden karıştırın. Tuz ekleyin. Malzemelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte pişirmeye koyulun. Pişmesine yakın taze nane yapraklarını ekleyin. Bamyalar yumuşayınca yemeğiniz pişmiş demektir.



  2. 2
    türk kızı
    Görevli Bayan Üye

    --->: etli bamya

    Reklam



    bamya sewmem ama paylaşım için saol ...







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi