Zeytinyağlı Yemekler

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlılar Bölümünden Zeytinyağlı Yemekler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    elifizmir
    Özel Üye
    Reklam

    Zeytinyağlı Yemekler

    Reklam



    Zeytinyağlı Yemekler

    Forum Alev




    • 400 gr dolmalık yaprak
    • 2,5 su bardağı su
    • 1/2 su bardağı zeytinyağı
    • 1/2 kaşığı toz şeker
    • 1 limon
    İçi için gerekli Malzemeler

    • 1 1/4 su bardağı pirinç
    • 6 adet soğan
    • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
    • 1 su bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı yenibahar
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 tatlı kaşığı beyaz biber
    • 2 tatlı kaşığı toz şeker
    • 2 çorba kaşığı kuru nane
    • 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş dereotu
    • tuz
    • 1 su bardağı sıcak su

    Yapılışı

    Yaprakları iyice yıkayıp, kaynar suda 15-20 dk kadar haşlayın ve peşine soğuk suya sokup çıkartın.

    Gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.

    Zeytinyağı tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine soğanları, fıstıklara ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun, üzerlerine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin.
    Kuş üzümlerini süzün ve tüm geri kalan diğer malzemelerle birlikte pirince ekleyin.
    Son olarak sıcak suyu da ekleyip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altını iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.

    İç soğuduktan sonra, sarmayı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Sarma işlemi bittikten sonra, tencerenin dibini yaprakların kalın olanlar ile kaplayın. Üstüne sarmaları dizin. Dolmaların dizilişi bitince zeytinyağını ve toz şekerini üstüne gezdirerek dökün. Suyu da da tencereye ilave edin. Limon kabuğunu soyup dilimleyin ve dolmaların üstüne dizin. En üste ıslatılmış sıkılmış yağlı kağıt serin, onun da üzerine, ağırlık olsun diye bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp önce harlı, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, suyunu çekip yapraklar yumuşayınca ateşten alın. Pişme süresi aşağı yukarı 45-50 dk kadar sürüyor.

    Tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.


    Afiyet olsun !




  2. 2
    elifizmir
    Özel Üye

    --->: Zeytinyağlı Yemekler

    Reklam







    • 22 adet dolmalık biber
    • 3 büyük domates
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1/2 su bardağı zeytinyağı
    • 2 su baradağı sıcak su
    • tuz
    İçi için gerekli malzemeler
    • 1,5 su bardağı pirinç
    • 4 adet soğan
    • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    • 3 çorba kaşığı kuş üzümü
    • 1/2 su bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı yenibahar
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1/2 tatlı kaşığı beyaz biber
    • 2 tatlı kaşığı toz şeker
    • 2 çorba kaşığı kuru nane
    • 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş dereotu
    • tuz
    • 1 su bardağı sıcak su

    Yapılışı

    Öncelikle biberleri hazırlayın. Dolmaların saplı kısmını kapak gibi bıçakla kesin, içlerindeki çekirdekleri çıkartıp, biberleri yıkayın. Ters çevirip sularını süzülmeye bırakın.
    Gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.
    Zeytinyağı ve fındıkyağını birlikte tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine soğanları, fıstıklara ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun, üzerlerine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin.
    Kuş üzümlerini süzün ve tüm geri kalan diğer malzemelerle birlikte pirince ekleyin.
    Son olarak sıcak suyu da ekleyip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altına iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.
    İç soğuduktan sonra dolmaları, fazla bastırmadan ve taşırmadan bu içle doldurun. Domatesleri biberlerin üstünü kapatacak şekilde kesip, dolmalara kapak yapın.
    Hazırladığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Sıcak suya, şekeri, tuzu ve zeytinyağını ilave edip karıştırın ve dolmaların üzerlerine gezdirerek dökün.
    Ocağı önce harlı, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirme süresi dolmalara göre değişiyor. Ben 1 saatte pişirdim. O yüzden arada bir dolmaları kontrol etmek gerekiyor. Yani sevginizi ve ilginiz eksik etmeyin...


    Afiyet Olsun








  3. 3
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Enginar








    Malzemeler
    • 4 adet soyulmuş enginar
    • 1 adet kuru soğan
    • 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
    • 1 çorba kaşığı toz şeker
    • 1 su bardağı tuz
    • 1/2 limon
    • Tuz

    Yapılışı

    Enginarların üzerine 1/2 limondan biraz sıkıp, limon suyunu enginarların her tarafına iyice bulaştırdıktan sonra (çelik) tencereye yerleştirelim.
    Soğanı halka halka kesip, enginarların üzerlerine paylaştıralım.
    Bir bardak suya şeker, tuz, zeytinyağı ve 1/2 limondan kalan suyu da sıkıp katıp, iyice karıştıralım. Bu karışımı enginarların üzerine dökelim.
    Önce harlı ateşte, suyu kaynamaya başlayınca, altını iyice kısıp yaklaşık bi 45 dk kadar pişirelim.
    Piştikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra servise hazırdır.


    Afiyet olsun!








  4. 4
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Fasulye








    Malzemeler

    1 kg çalı fasulyesi
    2 soğan
    6-7 diş sarımsak
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1,5 çorba kaşığı toz şeker
    1/2 su bardağı domates rendesi
    1/2 su bardağı su
    Tuz

    Yapılışı

    Fasulyeleri yıkayıp kılçıklarını temizleyin, ben mutlaka kenarlarını temizlerim. Fasulyenin cinsine göre ikiye de kesebilirsiniz. Soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun. Sonra tüm malzemeleri düdüklü tencereye atın. Pişme süresi her düdüklüye göre değişir. Benim düdüklüm Tefal Clipso bu nedenle ben 2'de pişiriyorum, hava çıkarmaya başladıktan sonra altını kısıp 13 dk kadar pişirin.




    Afiyet Olsun



  5. 5
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Domates Dolması




    Malzeme

    20 adet domates
    1 su bardağı Altın Hasat Zeytinyağı
    6 adet soğan (Yemeklik doğranmış)
    1 bağ maydanoz (İnce kıyılmış)
    1 su bardağı pirinç (Yıkanmış)
    1 çay bardağı Bizim Ayçiçek Yağı
    ½ çay kaşığı karabiber
    ½ çay kaşığı yenibahar
    1 tatlı kaşığı şeker
    Tuz
    ½ çay bardağı dolma fıstığı
    1 çay bardağı kuşüzümü (Yıkanmış)
    Su



    Hazırlanışı



    Dolma İçinin Hazırlanışı :
    • Tencerenin içine Altın Hasat Zeytinyağı koyup, kızdırın.
    • Soğanı ilave ettikten sonra karıştırın.
    • Soğanlar biraz renk aldığında pirinci ilave edip, 5 dakika kadar karıştırın.
    • Suyunu saldığında, bir kaynatımla ağır ateşte 10 dakika pişirin.
    • Tavaya 1 çay bardağı Bizim Ayçiçek Yağı'nı koyup, fıstıkları kızartın ve pirincin üzerine ilave edin.
    • Yenibahar, karabiber, şeker, kuşüzümü ve maydanozu ekleyip iyice karıştırın.


    Yapılışı :

    • Domatesleri çiçek kısmından düz keserek bir kapak açın. Ancak kapağı koparmayın. Parizien kaşığı veya küçük çay kaşığı ile içini boşaltıp suyunu akıtın.
    • Hazır olan dolma içini doldurarak, biraz bastırın. Fırın kabına dizin ve domateslerin kapaklarını kapatın.
    • ½ çay bardağı su ve Altın Hasat Zeytinyağı gezdirip, orta dereceli ateşte 10 dakika pişirin.
    • Soğuduktan sonra süsleyerek servis yapın.


  6. 6
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı İmam Tattı



    8 Kişilik


    Malzeme

    1 kg. patlıcan
    4 adet kuru soğan (Piyaz doğranmış)
    2,5 su bardağı Altın Hasat Zeytinyağı (Kızartma ve pişirmede kullanılacak)
    3 adet domates
    4 adet çarliston veya dolmalık biber
    5 diş sarımsak (İnce doğranmış)
    ½ bağ maydanoz (Kıyılmış)
    1 tatlı kaşığı şeker
    Tuz
    Su

    Hazırlanışı


    • Patlıcanları alacalı olarak soyup, yarım santim kalınlığında çapraz doğrayın.
    • Tepsiye koyup üzerine tuz ve yarım bardak suyu serpiştirin ve 10 dakika bekletin.
    • Patlıcanları bol suda yıkayıp sıkın ve süzgece çıkarın.
    • Tencere veya fritözde kızdırdığınız Bizim zeytinyağının içine atın. Patlıcanlar açık kahve renk aldığı zaman süzgece çıkartıp, düzenli şekilde tepsiye yayın.
    • Diğer bir tencere içinde yağı kızdırın.
    • Soğanı ve sarımsağı içine boşaltıp, biraz renk alana kadar kevgir ile karıştırın.
    • Doğranmış domatesleri, biberi, maydanozu, şekeri ve tuzu ilave edip, birkaç karışımdan sonra bir bardak su koyun, 5 dakika kaynatın.
    • Lezzetini kontrol ettikten sonra hazır olan patlıcanların üzerine boşaltın.
    • Kevgirin arkası ile düzeltip, patlıcanların seviyesinde su koyun.
    • Domatesleri üzerine yayarak, yağlı kağıt ile kapatın.
    • Daha sonra üzerine bir kapak kapatarak, ocak üzerinde veya fırında 15 dakika pişirin.
    • Soğuduktan sonra porsiyon şeklinde kesip, üzerine kıyılmış dal maydanoz serpiştirerek servis yapın.


  7. 7
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Kereviz

    6 Kişilik



    Malzeme

    4 adet kereviz (Boyuna, parmak gibi kesilip, soyulmuş)
    1 su bardağı arpacık soğanı (Soyulmuş)
    3 adet havuç (Boyuna, parmak gibi kesilip, soyulmuş)
    4 adet patates (Boyuna, parmak gibi kesilip, soyulmuş)
    1 çay bardağı Altın Hasat Zeytinyağı
    1 çorba kaşığı Bizim Mutfak Un
    1 adet limonun suyu
    ½ bağ maydanoz (İnce kıyılmış)
    1 tatlı kaşığı şeker
    Tuz
    Su

    Hazırlanışı


    • Kerevizleri parmak şeklinde kesip, soyduktan sonra suyun içine bırakın.
    • Soğanı, havucu ve patatesi suyun içine koyun ve tüm malzemeyi süzdürün.
    • Dibi düz bir tencereye önce kerevizleri sonra diğer sebzeleri düzenli bir şekilde yerleştirin.
    • Yağı, tuzu, limon suyunu, unu, şekeri ve sebzelerin seviyesine kadar suyu ilave edin.
    • Üzerini bastıracak bir tabak, bir de kapak kapatıp kaynatın.
    • Daha sonra 15 dakika kısık ateşte pişirin.
    • Soğuduktan sonra maydanoz veya dereotu ile süsleyerek servis yapın.


  8. 8
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Mevsim Türlüsü




    10 Kişilik


    Malzeme

    2 çay bardağı Altın Hasat Zeytinyağı
    500 gr. Ayşe kadın fasulye (Uçları koparılıp, kılçığı ayıklanmış)
    2 adet kabak (Dışı kazınıp, parmak gibi kesilmiş)
    4 adet domates (Kabuğu soyulmuş, kare doğranmış)
    3 adet havuç (Soyulup, parmak gibi doğranmış)
    4 adet soğan (Yemeklik doğranmış)
    1 bağ maydanoz
    1 çorba kaşığı şeker
    Tuz

    Hazırlanışı


    • Fasulyeyi, kabağı, havucu yıkayıp süzgece çıkarın.
    • Tencere içinde yağı kızdırın.
    • Soğanı ilave edip, kevgir ile bir iki karışımla süzgeçteki sebzeleri içine koyun ve karıştırın.
    • Domatesi, tuzu ve şekeri koyup, 5 dakika karıştırın.
    • Sebzelerin yarım parmak üzerini aşacak kadar su koyup kaynatın. Kaynatırken üzerinde oluşan köpüğü alın.
    • Üzerine yağlı kağıt koyduktan sonra kapağını kapatıp, ağır ateşte 25 dakika pişirin.
    • Soğuduktan sonra, maydanoz ile süsleyerek servis yapın.


  9. 9
    elifizmir
    Özel Üye
    Zeytinyağlı Şalgam


    8 Kişilik



    Malzeme

    1 çay bardağı Altın Hasat Zeytinyağı
    1 kg. şalgam (Soyulmuş, yarım kesilmiş, yassı doğranmış)
    1 kg. havuç (Soyulup, yassı doğranmış)
    2 adet patates (Soyulup, yassı doğranmış)
    1 tatlı kaşığı Bizim Mutfak Un
    ½ limonun suyu
    Tuz
    Su
    1 çorba kaşığı şeker
    6 adet soğan (Küçük boy, soyulmuş)
    ½ bağ dereotu

    Hazırlanışı


    • Soğanları ve sebzeleri yıkayıp, pişireceğiniz tencerenin içine koyun.
    • Yağı, unu, limon suyunu, tuzu, şekeri ve sebzelerin üzerini aşacak kadar suyu ilave edin.
    • Tencerenin üzerine malzemeyi bastıracak şekilde tabak koyup, pişmeye bırakın.
    • 5 dakika kaynadıktan sonra tuzunu kontrol edip, ağır ateşte 15 dakika pişirin.
    • Soğuduktan sonra üzerini dereotu ile süsleyip, servis yapın.


+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi