Bayram tatlıları

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Pasta ve Tatlılar Bölümünden Bayram tatlıları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    aygen
    Bayan Üye
    Reklam

    Bayram tatlıları

    Reklam



    Bayram tatlıları

    Forum Alev
    ev baklavası
    malzemeler:
    1. şerbeti:
      • 5 su bardağı şeker
      • 3,5 su bardağı su
      • yarım limonun suyu
    2. hamuru:
      • 4 su bardağı un
      • 1 su bardağı ılık süt
      • 1 paket kabartma tozu
      • 100g erimiş tereyağı
      • 1 yumurta
    3. içi:
      • 250g dövülmüş ceviz
    4. ayrıca:
      • 3 paket buğday nişastası (toplam 500g)
      • 150g eritilmiş kızgın tereyağı
    hazırlanması:
    1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin.
    2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.
    3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.



  2. 2
    aygen
    Bayan Üye

    --->: Bayram tatlıları

    Reklam



    muhallebili kadayıf

    malzemeler:

    • yarım kg kadayıf
    • 125g tereyağı+125g margarin
    • muhallebisi:
    • 1 lt süt
    • 5 yemek kaşığı pirinç unu
    • 2 yemek kaşığı toz şeker
    • şerbeti:
    • 4 su bardağı toz şeker
    • 3,5 su bardağı su
    • birkaç damla limon
    hazırlanması:

    1. margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
    2. muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)
    3. şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın. kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün. şerbeti döktükten hemen sonra kadayıf tepsisinin üzerine başka bir tepsi kapatın. (böylece kadayıf kurumaz)








  3. 3
    0rqn
    Üye
    :p :p :p tşkler







  4. 4
    aygen
    Bayan Üye
    kalburabastı

    1. hamur malzemeleri:
      • 1 paket yumuşak margarin
      • 3 su bardağı un
      • 1 veya 2 kaşık yoğurt
      • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
      • 1 yumurta
      • 1 paket kabartma tozu
    2. içine:
      • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
    3. şerbet malzemeleri:
      • 2,5 su bardağı toz şeker
      • 2,5 su bardağı su
      • 1/4 limonun suyu

    şerbetin hazırlanması:
    1. 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.
    hamurun hazırlanması:
    1. 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
    2. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
    3. kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de 10-15 dakika pişirin. sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. üzerleri kızarınca fırından çıkarın. sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.

  5. 5
    aygen
    Bayan Üye
    şekerpare

    malzemeler:
    1. şekerpare için:
      • 1 paket margarin, oda sıcaklığında
      • 1 su bardağı pudra şekeri
      • 4 yemek kaşığı irmik
      • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
      • 2 yumurta
      • 4 su bardağı un
      • 1 paket vanilya
      • 1 paket kabartma tozu
    2. şerbeti için:
      • 3 su bardağı şeker
      • 4 su bardağı su
      • yarım limonun suyu
    3. üzerlerine:
      • fındık içi

    Şekerparelerin hazırlanması:
    1. 1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin.)

    2. Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.
    3. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
    Şerbetin hazırlanması:
    1. 3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın.

    2. Ateşten alıp ılıtın.
    3. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
    4. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.

  6. 6
    aygen
    Bayan Üye


    yoğurt tatlısı

    malzemeler:

    3 adet yumurta
    1 çay bardağı tozşeker
    3 çay bardağı yoğurt
    50 gr eritilmiş margarin
    3 çay bardağı un
    3 çay bardağı irmik
    2 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    hindistan cevizi
    şerbet için:

    4 su bardağı toz şeker
    4,5 su bardağı su
    yarım limon
    şerbet için şeker, su ve limonu kaynatın. kıvamına gelince şerbetin içinden limonu çıkarın. şerbeti soğutun. yumurtaları çırpma kabına alıp, şeker ile birlikte beyazlaşana kadar çırpın. yoğurdu ve margarini ekleyip karıştırın. un, irmik, kabartma tozları ve vanilyayı ekleyip düşük hızda iyice karıştırın. yağlanmış ve çok az şeker serpilmiş dikdörtgen bir borcama hamuru boşaltın. önceden ısıtılmış 200C fırında her tarafı iyice kızarana kadar pişirin. (son birkaç dakika 150C'de pişirebilirsiniz.) fırından çıkarıp üzerine şerbetini dökün. şerbeti çekene kadar bekleyip hindistan cevizi ile süsleyin.

  7. 7
    aygen
    Bayan Üye


    Bülbül konağı
    malzemeler:

    1 adet yumurta
    1 paket margarin
    1 çorba kaşığı yoğurt
    1 çorba kaşığı sirke
    1 çay bardağı sıvıyağ
    aldığı kadar un
    1 paket kabartma tozu
    1 kase ceviz
    şerbet:

    5 su bardağı toz şeker
    5 su bardağı su
    1/4 limon
    şerbeti hazırlayıp soğutun. geniş bir kaba yoğurdu, eritip soğuttunuğuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvıyağı koyun. azar azar un ve kabartma tozu ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. hamuru iki eşit parçaya bölün. ilk parçayı merdane ile yarım parmak kalılığında açın. açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. ikinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. boşluklara birer yarım ceviz içi yerleştirin. hafif yağlanmış tepsye dizin. üzerleri kızarana dek pişirin. fırından çıkarıp üzerlerine şerbet dökün.

  8. 8
    aygen
    Bayan Üye
    Yufkalı Kadayıf Tatlısı


    Yufkalı Kadayıf Tatlısı
    Malzemeler:

    • 3 yufka
    • yarım kg kadayıf
    • 1,5-2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
    • 3 yemek kaşığı tereyağı
    • 5 su bardağı toz şeker
    • 3,5 su bardağı su
    • yarım limon suyu
    • kaymak
    Hazırlanması:
    1. Şekerle suyu 15-20 dakika kaynatın. Limon suyunu döküp bir taşım daha kaynatın, altını kapatıp ılınmaya bırakın.
    2. Kadayıfı bir borcama alıp elinizle açarak tel tel olmasını sağlayın.
    3. Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine kadayıfın üçte birini yayın. Kadayıfın üzerine cevizin üçte birini serpin. Yufkayı dikkatlice rulo yapıp bıçakla 2 parmak genişliğinde dilimlere kesin.
    4. Kestiğiniz dilimleri yan çevirip yağlanmış tepsiye dizin. Her dilimin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı yerleştirin. (ya da en baştan tereyağını eritip tel tel açtığınız kadayıflara yedirin, daha sonra bu kadayıfları yufkaya serin.)
    5. Aynı işlemi diğer 2 yufka için de tekrarlayın. Kadayıfları önceden ısınmış 200C fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti döktüğünüzde tatlınız beyaz olur.)
    6. Kadayıflar ılınınca ılık şerbeti üzerlerine gezdirin. Bir müddet sonra tatlıları dikkatlice ters çevirin. (böylece üstü de şerbeti iyice çeksin.)
    7. Kaymakla servis yapın.


  9. 9
    aygen
    Bayan Üye


    revani

    • 4 yumurta
    • yarım çay bardağı sıvıyağ
    • 1,5 çay bardağı irmik
    • 2 çay bardağı şeker
    • 2 çay bardağı yoğurt
    • 5 çay bardağı un
    • 2 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 1 bardak ceviz içi
    • Şerbeti: 3 su bardağı şeker+ 3 su bardağı su



    Hazırlanması:
    1. Yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve kek kıvamında bir hamur elde edin.
    2. Karışımı yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine yayıp 175C'de üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
    3. Şerbeti için su ve şekeri ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatın. Ocaktan almadan 1-2 damla limon suyu ekleyin.
    4. Tepsiyi fırından çıkartır çıkartmaz üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirin. Ilık şerbeti de revaninin üzerine gezdirin. En son hindistan cevizi ile süsleyin.


  10. 10
    Yaralı Melle
    Özel Üye
    Bayram tatlıları

    teşekkürler

+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi