Dolma Yemekleri

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Mutfak-Yemek Tarifleri Bölümünden Dolma Yemekleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Toprak
    Özel Üye
    Reklam

    Dolma Yemekleri

    Reklam



    Dolma Yemekleri

    Forum Alev
    Yalancı Dolma Tarifi


    Malzemeler
    • 200 gr Asma Yaprağı
    • Kırmızı Tozbiber
    • 1 Su Bardağı Pirinç
    • 1 Demet Maydanoz
    • 250 gr Soğan
    • Karabiber,Tuz
    • 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
    • 1 Demet Nane
    • 1 Demet Dereotu



    Yapılışı


    Pirinci yıkayıp bir saat önceden ıslatın.

    Soğanları küçük küçük doğrayıp biraz tuz ile ovun.

    Maydanoz, dereotu ve naneyi temizleyip yıkayın ve ince ince doğrayın.

    Pirinci süzün. Yeşillikleri ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı tozbiberi serpin.

    Hazırladığınız iç malzemeyle asma yapraklarını ufak ufak sarın.

    Dolmaları tencereye dizip üzerini geçecek kadar su ilave edin. Dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirin. Dağılmamaları için ağır bir tabak yerleştirerek kısık ateşte bir saat pişirin.

    Tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakın.




  2. 2
    Toprak
    Özel Üye

    --->: Dolma Yemekleri

    Reklam



    Balık Dolması Tarifi


    Malzemeler
    • Haşlanmış bir miktar pazı yaprağı içi
    • 1,5 su bardağı Amerikan Pirinci
    • Yarım fincan soya yağı
    • 1 çay kaşığı tuz
    • Bir tutam karabiber
    • 1 kahve fincanı kuş üzümü
    • 2 orta boy soğan
    • Bir tutam yenibahar
    • 1 kahve fincanı fıstık
    • 6 parça fileto balık (mezgit, alabalık olabilir)
    Yapılışı


    Soğanlar yağda kavrulur.
    Kuş üzümü, fıstık ve haşlanmış pirinç ilave edilir.
    Sonra fileto balık tuzlanır.
    Üzerine pazı ve iç konularak rulo yapılır.
    Yağlanmış cam pişirme kabına konulur.
    Tuz, kırmızı biber ve biraz un serpilir, fırında pişirilir. Süslenerek servis edilir.








  3. 3
    enzo kalbert
    Emekli
    DOlmaya bayılırım karnım acıktı şimdi zeytin yaglı dolma bulmam lazım...







  4. 4
    Toprak
    Özel Üye
    Etli Lahana Dolması Tarifi


    Malzemeler
    • 1 demet maydanoz
    • 100 gr pirinç
    • 3 adet orta boy soğan
    • 500 gr orta yağlı koyun kıyması
    • 4 kg lahana
    • Tuz, karabiber
    • 30 yaprak nane
    • 1 kg yoğurt
    • 250 gr margarin

    Yapılışı


    Soğanlar temizlendikten sonra ince ince kıyılır ve tuzla birlikte iyice ovulur.Geriye kalan tüm malzemeler de arasına katıldıktan sonra bunları biraz haşlayın ve dolma şeklinde sarın.Düz bir tencereye dolmaları yan yana yerleştirin ve üzerine yağla suyu döküp orta ısılı ateşte pişirin.Her bir tabağın ortasına yoğurt koyduktan sonra bunları kenarlarına 6'şar dolma koyun, nane yapraklarıyla süsleyin.Afiyet olsun.


  5. 5
    Toprak
    Özel Üye
    Kestaneli Lahana Sarması Tarifi


    Malzemeler
    • 1 adet orta boy beyaz lahana
    • 3 adet kesme şeker
    • 1 su bardağı kestane içi
    • 1,5 su bardağı su
    • 6 adet kuru soğan (tavla zarı biçiminde doğranmış)
    • Tuz - Karabiber
    • 1 su bardağı zeytinyağı
    • 1 su bardağı pirinç
    • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • 1 adet limonun suyu
    Yapılışı

    6 kişilik
    Hazırlama süresi 30 dakika
    Pişirme süresi 40 dakika


    Kestaneleri haşlayıp, ayıklayın. Lahananın koçanını oyup, kaynayan tuzlu suya atın, yumuşayıncaya dek haşlayın. Soğanları zeytinyağında sarartın, pirinçleri atarak 10-15 dakika kavurun. Dörde böldüğünüz kestaneleri, kuş üzümlerini, tarçını, limon suyunu, şekeri, tuzu ve 1,5 su bardağı suyu ekleyip, kısık ateşte demlendirin. 10 dakika sonra ateşten alın.

    Kopardığınız yaprakları iç pilavla birlikte sarın. Tencerenin dibini kalın yapraklarla kaplayın, üzerine sarmaları dizin. 1 bardak su ekleyerek, kısık ateşte 40 dakika pişirin.


  6. 6
    Toprak
    Özel Üye
    Etli Kereviz Dolması Tarifi

    Malzemeler
    • 1 kg iri boy kereviz
    • 250 gr. koyun kıyması
    • 1 tane soğan
    • 1 tane havuç
    • 2 yemek kaşığı margarin
    • 1 çorba kaşığı pirinç
    • Tuz, karabiber
    • Limon
    Yapılışı


    Soyup yıkadığınız kerevizleri tuzlu ve limonlu suyla haşlayın.Sonra bunları ortadan ikiye bölerek göbek kısımlarını bir kaşıkla oyup bunları içi yağlanmış olan bir tepsiye dizin. Diğer tarafta soğanla kıymayı birlikte yağda hafif olarak kavurduktan sonra buna zar gibi doğradığınız havuçları ve haşlanmış pirinci de ilave ederek karıştırın.Hazırladığınız bu harcı kerevizlerin göbek kısımlarına doldurarak tepsiye yarım bardak da su koyun ve ağır ateşte 15 dk. pişirin.Afiyet olsun.


  7. 7
    Toprak
    Özel Üye
    Erişteli Yaprak Dolması Tarifi


    Malzemeler
    • 1 demet maydanoz
    • 100 gr pirinç
    • 3 orta boy soğan
    • 750 gr yaprak
    • 500 gr orta yağlı koyun kıyması
    • Tuz, karabiber, nane yaprakları
    • 1 kg yoğurt
    • 250 gr margarin
    • 1 torba yeşil erişte
    Yapılışı


    Soğanların kabukları soyulduktan sonra bunları ince ince kıyın ve yeteri kadar tuzla birlikte ovuşturun.Geri kalan tüm malzemeyi de elde etmiş oluyorsunuz.Yaprakları açtıktan sonra bunları ılık suda yarım saat kadar bekletin.Sonra bunları sıraladıktan sonra üzerine margarin dilimleri ve su koyun.Böyle orta ısıda pişirin. Erişteyi haşlayıp yağda pişirdikten sonra tabağa önce dolmaları üzerine suyunu dökün.Yoğurdu da ortaya koyduktan sonra erişteleri üzerine koyun. Afiyet olsun.


  8. 8
    Toprak
    Özel Üye
    Lahana Sarması Tarifi


    Malzemeler
    • 1 adet orta boy lahana
    • içi: , 300g kıyma , 4 büyük baş kuru soğan , yarım demet maydanoz 1 su bardağı pirinç, yarım yemek kaşığı domates salçası , tuz , karabiber , 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nane , ayrıca: yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım yemek kaşığı domates

    Yapılışı



    Lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın. 2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.
    Sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. (sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor)

    Tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)


  9. 9
    Toprak
    Özel Üye
    Antep Dolması Tarifi


    Malzemeler
    • 5 adet Patlıcan
    • Bir tutam Maydanoz
    • 5 adet Biber kurusu
    • 1 tatlı kaşığı Tuz
    • 1/2 kg. Kıyma
    • 1 çay bardağı Su
    • 2 çay bardağı Pirinç
    • Sos: 1 adet Limon , 1 bardak Su, 5 diş Sarımsak, 1 tatlı kaşığı Biber salçası
    • 1 çay kaşığı Karabiber
    • 1 çay kaşığı Kimyon
    • 1 çay kaşığı Nane
    • 1 tatlı kaşığı Biber salçası

    Yapılışı



    Dolmalık kurutulmuş biber, kabak ve patlıcanları haşlayın. Daha sonra dolma için gerekli bütün malzemeleri çiğ olarak bir kabin içinde karıştırın. Ardından dolmalıkların içine bu malzemeyi doldurun. Bir tencereye yarısına kadar su doldurarak dolmaları yerleştirip, pişirin. Dolmanın pişmesine yakın, başka bir kapta sarımsakları dövün. İçine limon suyunu ve 1 su bardağı suyu ekleyin. Salçayla birlikte 5 dakika kaynatın. Dolma piştikten üzerine bu sosu dökerek servis yapın.


  10. 10
    Toprak
    Özel Üye
    Yalancı Piliç Dolma Tarifi


    Malzemeler
    • 1 büyük paket Banvit Rulo Göğüs
    • karabiber (istenen miktar)
    • 1 adet soğan (orta boy - çintilmiş)
    • tuz (istenen miktar)
    • zeytinyağı (istenen miktar)
    • 0,5 su bardağı pirinç (yıkanıp unu giderilmiş)
    • 0,5 su bardağı sarı kuru üzüm
    • 0,5 su bardağı antep fıstığı (bir gece önce ılık suya koyup kabuklarını soyun)
    • 0,5 su bardağı su (veya piliç suyu)
    • 0,5 su bardağı yoğurt

    Yapılışı


    Hazırlama Süresi : 30 Dakika
    Pişirme Süresi : 20 Dakika
    Kaç Kişilik : 8


    * Kıyılmış soğanı, zeytinyağında yumuşayıncaya kadar pişirin.
    * Pirinci, üzümü ve fıstığı içine katarak 3 dk. çevirin.
    * Kısık ateşte, suyu ilave edip suyunu çekince ateşten alın.
    * Yoğurt, tuz ve biberi ilave edip soğumaya bırakın.
    * Hazırladığınız harçtan bir miktar, diyet ruloların geniş kısmına koyup dolma gibi sarın. Açılmaması için kürdan ile tutturun.
    * Hazırladığınız dolmaları zeytinyağına bulayıp fırın kabına sıralayın.
    * Üzerini çift kat folyo kağıdı ile kapatıp önceden ısıtılmış fırında (200 C) 15 dk. pişirin.
    * Folyoyu alıp piliçlerin üzerlerinin hafif kızarması için 5 dk. daha fırınlayın.
    * İster sıcak, ister soğuk olarak garnitürle servis yapın.
    Kaynak: Banvit Mutfağı


  11. 11
    Toprak
    Özel Üye

    --->: Dolma Yemekleri

    Reklam



    Şalgam Dolması Tarifi

    Malzemeler
    • 1 demet maydanoz
    • 2 baş soğan
    • ½ kıyma
    • 5 adet şalgam
    • 1 fincan su
    • 1 kaşık salça ve yağ
    Yapılışı


    Şalgamlar soyulup içi oyulur. Kaynar tuzlu suda hafif haşlanır. Kıyma, maydanoz, bulgur, tuz, karabiber, salça ve yağ karıştırılıp yoğrulur, iç hazırlanır hazırlanan karışım şalgamların içerisine konulur. Tencereye yerleştirilir. Şalgamlar seviyesinde su konulur kaynamaya bırakılır. Sonra üzerine salça ve yağ karışımı ilave edilir.


+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi