Gıda Mühendisi

+ Yorum Gönder
Diğer Konular ve Meslekler Bölümünden Gıda Mühendisi ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    angel_devil
    Usta Üye
    Reklam

    Gıda Mühendisi

    Reklam



    Gıda Mühendisi

    Forum Alev
    GIDA MÜHENDİSİ


    TANIM

    Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.

    GÖREVLER

    - Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar, - Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar, - En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar, - Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    - Tartı ve ölçüm aletleri, - Laboratuar aletleri, - Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri, - Bilgisayar.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Gıda mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı, - İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı, - Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

    Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin “Gıda Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

    Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.

    MESLEKTE İLERLEME

    Gıda mühendisleri, “Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi” alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.




  2. 2
    HADİE
    Bayan Üye

    Cevap: Gıda Mühendisi

    Reklam



    gıda sağlık demektir bir anlamda gıdaları yaşam döngümüzün devamı için alırız gıda mühendisi gıdaların korunması üretilmesi bozulmasını engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınması uygulanması için eğitim almış mühendise deniliyor







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi