Çay ve Özellikleri

+ Yorum Gönder
Şehir ve İlçeler ve Karadeniz Bölgesi Bölümünden Çay ve Özellikleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    türkmenn
    Üye
    Reklam

    Çay ve Özellikleri

    Reklam



    Çay ve Özellikleri

    Forum Alev
    Çayınızı içine yağ, tuz, un, darı üstüne üstlük açık havada kurutulmuş kuzu eti katarak içtiniz mi

    Beyaz çay diğer çay çeşitlerine göre daha fazla etkin madde içerir, yalnızca tomurcuklardan üretilir
    Çayınızı Nasıl İçersiniz?Kırmızı ÇayŞöyle çay tatlandımı kaşığı yavaşça tabağın kenarına koyarsınız. Bir kaşık çay alıp dudağınıza ...
    Sade, tatlı, tütsülenmiş ve baharat katkılı olarak üretilir. Son aşamada kurutma yerine..
    Yeşil çaydan çok siyah çaya benzerler. Yarı fermente olup, üretimde el emeği yoğundur.
    Çay Nasıl Demlenir?Çay iyi su ile yapılır. Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz. Porselen demlik tercih edilmeli...İşleme metodu veya yıllandırılma süresine bağlı olarak ham yada yıllanmış olarak satılır...Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir. Araştırmalar hem yeşil hem de siyah çayların....

    Siyah çayın kalitesi TF ve TR miktarı ve oranıyla belirlenir. Çayın en önemli bir özelliği de kremalaşma kabiliyetidir. Dem soğuduğu zaman, krema oluşur. Açık kahverengi ile hafif... Çay Sabunu ÇinEndonezyaHindistanYeşil ÇayÖzellikle gözaltı morlukları ve yorgun gözler için kompress olarak kullanılır. Cilt sarkması, romatizmaya, cilt kaşıntılarına iyi gelir. Bedeni rahatlatıcı özelliği vardır.


    Sadece sağlığınız için değil güzelliğiniz içinde yeşil çay. Ağız bakımı, ergenlik sivilceleri, güneş yanıkları, kızarıklık, yara, bere ve lekelerdelerde, göğüslerin sıkılaştırılması...

    Çay Tohum Yağı Japonya Kamerun Kenya
    Organik Çay
    Çay tohumlarından elde edilen yağ: deri ve saç sağlığında, tekstilde, havuz temizliğinde, su kalitesinin artırılmasında, çim ve golf sahalarında böceklere karşı mücadelede...
    İlk organik çay üretme fikri 1980'li yılların başında ortaya çıktı. İlk üretim 1986 yılında Sri Lanka’da gerçekleşti. Bio çay olarak da adlandırılan çay üretimi toplamda %1'lerdedir...
    Çay Tohum Tozu
    Günümüzde tüketicilerin beğenisine limonlu, ahudutlu ve ballı yeşil çay yanısıra farklı aroma katkılarıyla sunulmakta olup üretici ülkelerin başında Hindistan, Srilanka...
    Çay Islahı
    Taze çay yaprakları toplandıktan sonra derin olmayan bir tava içerisinde kavrulur, elle preslenir ve kil çömlekler içerisine sıkıca doldurulup ağır bir kapak ile bastırılır.
    Çay islahı konusunda dünya çay literatüründen derlediğimiz bir dizi çalışmayı okunduğunuzda açık ve net bir şekilde ülkemizin çay ıslahı konusunda daha işin başında bile olmadığını



  2. 2
    türkmenn
    Üye

    --->: Çay ve Özellikleri

    Reklam



    Çay Kültürü
    İlk çay biraz keyif, biraz da tıbbi nedenlerle içilmiş, çay içerek zihni uyanık tutmak, binbir derde deva özelliklerinden yararlanmak hep söz konusu edile gelmiş. İşin güzel ve şaşırtıcı yanı ise, çayın sıcak bir içecek olmanın ötesine geçmesiyle başlıyor.
    Önce Çinliler, daha sonra çayı onlardan altıncı yüzyılın sonuna doğru aldıkları söylenen Japonlar, kendi dini ritüellerine ve eskiden beri törensel olan yemek adabına uygun düşen bir çay içme töresini geliştirmişler. Dünya üzerinde milyonlarca kişi gün boyu çay içerken bunu sıradan bir iş gibi yaparken, Japonlar ve Çinliler, buna derin bir anlam yüklüyor.
    Avrupa'da 17. yüzyıldan beri bir keyif maddesi olarak bilinen çay, 19.yüzyılda tüm Kuzey Denizi civarında, bir halk içeceği haline gelmiştir.

    Tüm dünyada, toplumsal yaşamda oldukça önemli bir yer tutan çayı, hintliler süt ve şekerle, Kuzey Afrikalılar yeşil çayı taze nane ile lezzetlendirirler. Çay kültürü her ülkede farklı yorumlanmaktadır.


    Dünya Dillerinde Çay
    Cha
    Arabça

    Te
    İspanyolca
    ChaÇince

    Te
    İtalyanca
    ChaJaponca

    Tea
    İngilizce
    ChaKorece

    Tee
    Almanca
    ChaPortekizce

    Teh
    Malezyaca
    Chai
    Rusça

    The
    Fransızca
    Çay
    Türkçe

    Thee
    Hollandaca

    Türk Çay Kültürü ....

    Çin Çay Kültürü

    Çin'de çay kültürünün dönme ve ekolleri olmuştur. Kaynatma, Çırpma ve Demleme olmak üzere başlıca üç dönemden söz edilebilinir. Çağımızda Çin'in bu son ekolü ağırlığını hissettirmektedir.

    Çayın kaynatıldığı toprak kap ve demlenen çay yaprağı Tang, Song ve Ming Çin hanedanlık dönemlerine tanıklık etmektedir.

    T'u, tsö, çong, k'a ve ming gibi isimlerle çaydan söz edeneski kitaplar, bu bitkinin yorgunluğu almak, sakinleştirmek, şevklendirmek ve gözü kuvvetlendirmek gibi şifaları olduğunu yazmışlardır. Çoğunlukla dahilen kullanılmakla beraber romatizma tedavisinda merhem şeklinde haricen de kullanılmıştır.




    Taocular çayın, ölümsüzlük iksirinin ana maddesi olduunu söylerlerdi. Budistlerse uzun meditasyon seansları boyunca uyumamak için çok miktarda çay içerlerdi. Güney Hanedanlarının şairleri "yeşim renkli suvının köpüğü" ne duydukları derin hayranlığa dair pek çok eser bırakmıştır. Dönemin imparatorları, yararlı hizmetler karşılığında bu değerli yapraklarla hazırlanmış nadir içeceklere sunmayı adet edinmişti.

    Kaynama Çay

    İlk dönemde, yapraklar buhardan geçiriliyor, havanda eziliyor, bir kaba konuluyor ve pirinç, zencefil, tuz, portakal kabuğu, baharat, süt ve hatta bazen soğanla kaynatılıyordu. Günümüzde bu adet, farklı içerikte özel şuruplar hazırlayan Tibetliler ve bazı Moğol kabilelrinde görülmektedir. Çayı Çin kervansaraylarında tanıyan Rusların çaya limon dilimleri koymaları da bu eski adetin bir devamı olmalı.

    8. yüzyılda Lu Yü, Ça-King adlı eserinde en iyi çay yapraklarını: "Tatar atlılarının çizmeleri gibi kara, güçlü bir öküzün boynuzları gibi kıvrımlı, vadiden yükselen sis gibii tatlı bir meltemin dokunduğu göl kadar parlak ve yağmur kadar nemli ve yumuşacık" olarak tanımlıyordu.

    Çay Çin seramik sanatı üzerindede etkili olmuştur. Lu Yü çaya kötü bir pembe renk veren beyaz personeldense çayın yeşilini ortaya çıkaran mavi fincanları tercih etmiştir. Daha sonraki dönmelerde de Song Hanedanın ustaları mavimsi siyah, ya da koyu kahverengi ağır porselen kapları yeğlediler. Minglerse beyaz ince porselen fincanlarda içmeyi seçtiler.

    Su ve suyun kaynama süresi çok tartışmalıdır. Lu Yü bu konuda kaynak suyunu önermiştir. Kaynama sırasında üç aşamadan bahseder: Balık gözü gibi kabarcıkların su yüzünde görüldüğü ilk aşama, kristal boncukların bir kaynakta yuvarlanmasına benzer kabarcıların görüldüğü ikinci aşama, kızgın dalgaların çaydanlıkta kümelendiği üçüncü aşama. İlk aşamada tuz, ikincide çay, üçüncü kaynamada da soğuk su ilave edilir. Sonra fincanlar doldurulur ve çaylar içilirdi.

    Tang dönemi şairlerinden Lo T'ong, "İlk fincan dudaklarımı ve ağzımı ıslatır, ikincisi yalnızlığımı siler, üçüncüsü içimdekileri açığa çıkarır, dördüncüsü beni terletir ve bütün dertlerim gözeneklerimden uçar gider. Beşinci fincanda arınırım, altıncı beni ölümsüzlüklerin krallığına götürür, yedincisi ... ah daha fazla içemeyeceğim! Sadece serin bir rüzgarın kollarımı şişirdiğini hissediyorum. P'eng-le Şan nerde? Bırakın da şu tatlı rüzgara binip buralardan uzaklaşayım".

    Çırpma çay

    İkinci çay ekolünün doğuşu Song Hanedanlığı dönemine rastlar. Yapraklar küçük bir taş değirmende toz haline getirildikten sonra bambudan yapılmış bir fırça ile sıcak suda çırpılıyordu. Bu dönemde tuzdan tamamen vazgeçildi. Çay sunumları ön plana çıktı. İmparator Hueitsong ender çaylar elde etmek için hazinesini tüketti. Yirmi çeşit çayı anlattığı bir deneme yazdı. Kendisi en nadir bulunan "Beyaz Çayı" tecih ediyordu.
    Demleme Çay

    17.yüzyılda Çin Mançuların boyunduruğuna girdi. Gelenek görenklerde kökten değişimler oldu. Çay artık sıcak su dolu bir kâse ya da fincanda yapraklar demlendikten sonra içiliyordu.


    Çay Yeme

    Halkın sevdiği çay, bölgelere göre değişir. Örneğin Beijingliler yasemin çayını, Shanghailılar yeşil çayı, Çin’in güneydoğusundaki Fujianlılar ise kırmızı çayı daha çok tercih ederler. Bazı bölgelerde insanlar çayın içine değişik baharatları koymayı severler. Örneğin güneydeki Hunan bölgesinde konuklar zencefilli ve tuzlu çayla ağırlanır. Bu çayın içinde tuz, zencefil, kızarmış soya fasulyesi tohumları ve susam da vardır. Çay, çay bardağı sallanarak içilir ve soya fasulyesi tohumları, susam, zencefil ve çay da sonunda ağza alınarak güzel koku çıkıncaya kadar çiğnenir. Bu nedenle bazı bölgelerde buna “çay yeme” adı da verilir.

    Her bölgenin de kendine özgü çay demleme yöntemi vardır. Çin’in doğusunda yaşayanlar, çay demlerken büyük çaydanlık kullanmaktan hoşlanırlar. Misafir kapıdan girer girmez ev sahibi büyük çaydanlığına çay koyar ve içine kaynamış su döker. Sonra demlenen çayı bardağa koyarak misafire sunar. Çin’in Fujian eyaletinde Gongfu çayı içilir. Gongfu çayının özel çaydanlığı olduğu gibi, demleme tarzı da değişiktir. Gongfu çayını demlemek ve içmek özel bir çay sanatı haline gelmiştir.



    Çin’in çeşitli bölgelerinde çay içme gelenekleri değişiktir. Beijing’de, ev sahibi çay sunarken misafir hemen ayağa kalkar ve çay bardağını iki eliyle tutarak ev sahibine teşekkür eder. Çin’in güneyindeki Guangdong ve Guangsi bölgelerinde ise ev sahibi çay getirdiği zaman misafir sağ elinin parmaklarıyla masaya üç kez hafifçe vurarak, teşekkürlerini belirtir. Bazı bölgelerde, misafir çay içmeye devam etmek isterse bardakta biraz çay bırakır. Ev sahibi bunu görünce çay doldurmaya devam eder. Eğer bardaktaki çay tamamen bitirilirse ev sahibi yeterli olduğunu anlayıp, bir daha çay doldurmaz.







  3. 3
    türkmenn
    Üye
    Fransız Çay Kültürü

    Fransız entelektüellerinin özel bir çay sevgisi vardır.

    Yaygın çay salonlarının yanısıra, romantik isimlerin takıldıkları çeşitli çayların satıldığı küçük çay dükkanı zincirleri vardır.

    Fransız kültüründe çay, uzun süre demlenmeden, ince porselen bir fincanda ikram edilir. Hafif içimli bir çayın yanında küçük bir çikolata, krokan veya pralin ikram edilir.


    İngiliz Çay Kültürü

    Çayla 17.yüzyılın sonunda sömürgesi Hindistan vasıtasıyla tanışan İngilizler zamanla çayı yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirdiler. Çayın ilk başlarda pahalı olması, yaygın bir içecek olmasını engelledi. Bu da çayı üst düzey toplantılara özgü bir şölen, prenslere ve asillere ayrılmış bir hediye haline getirdi.
    İngilizler, Eraly Grey çayını tecih ederler. Bu yoğun kokulu çay, bergamut esansı ile harmanlanarak hazırlanmaktadır. Bugün İngiltere de çat kapı gelen birine konukseverliğin işareti olarak bir fincan çay sunulur. İkindi vakti olan 'Beş Çayı' olarak adlandırılıp, Dünya'ya da armağan edilen küçük çay daveti, dostların bir araya gelmesi için düşünülmüş olup, Kral Edward döneminden beri devam etmektedir.
    Bu arada İngiltere Kraliçesi'nin çayının suyunu bütün gezilerinde yanında taşıdığını biliyormuydunuz?



    Japon Çay Kültürü

    Çay, birçok diğer şey gibi Çin'den Japonya'ya taşınmış ama Japonlar çay tarihini daha iyi belgelemiş, törenselliği derinleştirmiş ve onu da törensel yemek kültürlerine uygun olarak kendilerine has bir çay içme töresi haline getirmişlerdir.
    Taoculuk, Budizm ve Zen'in felsefi, dini dünya anlayışıyla sıkı bir ilişki içinde olan Japon çay töresinin başka bir eşi yoktur. Haz almaya değil, iç dünyaya ilişkin bir ritüel olan Japon çay töresinde, Katolik ayinlerinde İsa'nın kanını simgeleyen şaraptan daha önemli bir yeri vardır. Özel çay evlerinde gerçekleştirilen bu törenin öncelikli görevi, konukları en uygun ve en zarif bir biçimde ağırlamaktır.
    Mükemmel bir çay hazırlamak için tek bir yol yoktur. Bir sanat eseri olarak çay, en ince niteliklerini ustasının elinde gösterir. İyi ya da kötü resim olduğu gibi iyi ya da kötü çay da vardır. Dünya da en kötü üç şeyden biri kötü hazırlanarak mahvolan mükemmel bir çaydır.




    Japonlar çaya bir sanat olarak bakarlar. Diğer sanatlarda olduğu gibi çay sanatının da dönemleri ve ekolleri olmuştur. Kaynatma, Çırpma ve Demleme olmak üzere başlıca üç dönemden söz edilebilir. Günümüzde son ekolün ağırlığı hissedilmektedir.
    Günlük kullanımda demli çay kullanılmakla beraber, çırpma metodu ile hazırlanan toz çay her zaman çayların efendisi olarak kabul edilir.


    Moğol Çay Kültürü

    Moğolların çay içme biçimleri ise inanılır gibi değil. Çaya biraz yağ, bir tutam tuz, biraz un ya da darı ekliyorlar. Hadi bu neyse, ama ya kuzu etli çaya ne dersiniz? Dilim dilim edilip bir hafta açık havada kurutulmuş kuzu etini çayın içine atıp içerek, soğuk iklim koşullarına ve göçebe hayata karşı güç ve enerji kazanıyorlar.



    Rus Çay Kültürü


    Rusya'da her öğün çay içilmesi bir gelenektir.

    Ruslar çaylarını semaverde demlerler, beyazlatılmamış şeker ve limon suyu ilave ederek içerler.

    Gerçek bir çay tiryakisi Rus çayına şeker atmaz, şekeri ağzına alarak çayını içer.

    Eski kültürü yaşatanlar arasında, çaya şeker yerine bir çay kaşığı kaymak koyanların yanısıra, Anadolu'nun kimi yörelerinde olduğu gibi ve çayı bazen bardak altlığına dökerek içenlerde bulunmaktadır.


    Çay, konuklara yanında marmelat ile sunulur.

    Konuk, daha fazla çay gelmesini önlemek için bardağın altlığı bardağın üstüne konulur.

    Kaynaklar:
    1) Çay Kitabı, Okakura Kakuzo. Çeviren: Ayça Ögel, Anahtar Kitaplar Yayınevi, Tel: 0212 518 54 42
    2) Resimler farklı sitelerden temin edilmiştir
    3) CRI Online
    4) Your Great Days In Paris
    5) Mental Flos







  4. 4
    türkmenn
    Üye
    Dinlendirici & Konsantrasyon Artırıcı
    Çaydaki kafein, konsantrasyonu, uyanık ve isabetli olmayı attırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir. Ayrıca, hazım sağlayan sıvıları, böbrek ve karaciğer de dahil olmak üzere metabolizmayı uyarır ve böylece toksinlerin ve diğer istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. (1)
    Çaydaki kafein nedeniyle çayın dinlendirici özelliği vardır. Çaya özel teanin maddesi, beynin alfa dalgaları yaymasını teşvik eder. Bu dalgalar, uyuşukluk yapmadan dinlenme özelliğindedir. Kafein, sinir sistemini uyarır, damarların genişlemesini, kan devrinin hızlanmasını sağlar. Çay içenlerde zihin açıklığı olur. Ders çalışırken, kitap okurken verimliliği artırır.' (4)

    Çay, bağışıklık sistemini güçlendiriyor
    Çayın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, her gün beş fincan siyah çay içenlerin vücudunun hastalıklara karşı dirençli hale geldiği bildirildi. Britanya Bilim Akademisi’nin yayın organı olan dergide yer alan habere göre, ABD’li araştırmacılar, çayın içindeki bazı bakterilerde, tümör hücrelerinde, parazit ve mantarlarda bulunan kimyasallar olduğunu belirledi. Çay içildiğinde bu kimyasallarla karşılaşan insan vücudunun, savunma sistemini geliştirdiği öngörülen araştırmada ileride bir hastalığın parçası olarak aynı kimyasallarla karşılaştığında da direnç gösterdiği belirlendi.
    Yapılan araştırmada uzmanlar ‘alkilamin antijen’ adlı kimyasalların bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara karşı direnişin ilk ayağını oluşturan gama-delta T hücrelerindeki etkisini inceledi. İnsan gamma-delta T hücreleri, önce antijenlere maruz bırakıldı, daha sonra da aynı kimyasalı taşıyan bakteriyle temas ettirildi. Hücrelerin bakteriye karşı 10 kat daha güçlü direndiği görüldü. Daha önceden bu antijenlere maruz bırakılmayan hücrelerinse enfeksiyona belirgin bir tepki vermediği görüldü. Sonuçları inceleyen Brigham and Womens Hastanesi, Harvard Tıp Okulu ve New Hampshire Üniversitesi uzmanları, aynı işlemi gönüllüler üzerinde denedi. Deneklerin yarısı dört hafta boyunca her gün beş fincan siyah çay, diğer yarısı aynı miktarda kahve içti. İki hafta sonunda çay içenlerin bedeninin hastalıklarla savaşan kimyasalları daha fazla ürettiği, kahve içenlerdeyse bir değişiklik olmadığı görüldü.

    ÇAY SAĞLIK TABLOSUÇaydaki Bileşikler ve MiktarlarıBiyolojik EtkileriPolifenoller,
    Kateşinler ve Okside Olmuş Türevleri
    % 10~ 25(Kuru Çay Yaprağında)Kolesterol ve kandaki LDL seviyesini düşürür
    Kan basıncındaki artışları geciktirir
    Kırmızı kan hücrelerinin pıhtılaşmasını geciktirir
    Gıda alerjisini önler
    Barsaklardaki sindirimi geliştirir ve kokuyu önler
    Flavonollar
    %06~ 07Kan damarlarının bağışıklığını artırır
    Kan basıncını düşürür
    Kokuyu elimine eder
    Kafein
    % 2~ 4Merkezi sinir sistemini uyarır
    Ruhsal rahatlık verir
    Kalbi güçlendirir
    Astımı önler
    Metabolik nispeti artırır
    Bileşik Şekerler (Glikositler)Kan şekerinin yükselmesini önler
    C Vitamini
    % 150~ 250 mgKan kanserini önler
    Anti-karsinojeniktir
    E Vitamini
    % 25~ 70 mgAnti-karsinojeniktir
    Kısırlığı önler
    Karoten
    % 13~ 29 mgAnti-karsinojeniktir
    Bağışıklığı artırır
    Sapon
    Tahminen %01Anti-karsinojeniktir
    İltihaplanmayı önler
    Florid
    90~ 350 PPMDiş çürüklerini önler
    Çinko
    30~ 75 PPMTadım hücrelerinin tat alma bozukluklarını önler
    Deri iltihaplanmasını önler
    Bağışıklık seviyesini düzenler
    Selenyum
    1,0~ 1,8 PPMAnti-karsinojeniktir
    Kalp kaslarının bozulmalarını önler
    Magnezyum Oksit
    400~ 2000 PPMEtil sindirimine yardım eder



    Kaynaklar:
    1) Mahmure.com
    2) Michael Schweizer, Heriot-Watt Üniversitesi, Edinburg
    3) ntvmbsnbc
    4) Prof. Dr. Fevzi Keleş, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Başkanı
    5) Archives of Dermatology, Amerikan Sağlık Birliği Yayın Organı, Chicago
    6) Hürriyet Gazetesi
    7) Zaman Gazetesi, 17 Aralık 2003
    8) Nature, 1 Nisan 1999

  5. 5
    türkmenn
    Üye
    Çay Sabunu
    • Göz altı morluklarına, cilt sarkmasına, romatizmaya, cilt kaşıntılarına iyi gelir.

    • Bedeni rahatlatıcı özelliği vardır.




  6. 6
    türkmenn
    Üye
    Çay Turşusu


  7. 7
    CaRaMeLa
    Bayan Üye
    Resimlerdeki Ve Yazılardaki Yönlendirmeler Kaldırılmıştır.
    Konularınızı Açarken İçeriğe Biraz Daha Dikkat Edin,Açmadan Önce Konuyu Muhakkak Kontrol Edin.


  8. 8
    se7en
    Usta Üye
    Çay ile ilgili daha önce araştırma yapmıştım.
    Ama bu kadar bilgi bulamamıştım.Eline sağlık teşekkürler.

  9. 9
    albatros91
    Üye
    abi mukemmel bise paylasım suer olmus ellerine saglık

+ Yorum Gönder
göz altı morluguna demlı caz
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi