Tokat Mutfağı

+ Yorum Gönder
Şehir ve İlçeler ve Karadeniz Bölgesi Bölümünden Tokat Mutfağı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    aSsude
    Usta Üye
    Reklam

    Tokat Mutfağı

    Reklam



    Tokat Mutfağı

    Forum Alev
    Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.

    Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfağa halk ağızı ile "İşevi" veya "akşana" denir. Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur.

    Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır. Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyu0nun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.


    Bugün bile Tokat'ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Tokat'ın çok zengin mutfağı vardır.

    Çorbalar : Bacaklı çorba, Bütün çorba, Keş, Oğmaç çorbası, Topallaklı helle, Püşürük çorba, Keşbo çorba, Katıklı (ayranlı), Kelem çorbası, Kamalı çorba


    Etli-Kurubaklagil Yemekleri : Keşkek, Bat, Coştu yemeği, İç yemeği, Basta, Büryan, Karışık yahni, Ferfene, Dolma köfte, Tokat kebabı

    Sebze Yemekleri : Nivik, Madımak, Bakla dolması, Pakali, Gelin parmağı, Isırgan yağlı aşı, Baldıran

    Unlu Hamurlu Yemekler : Şipsi, Papa, Siron, Olibah, Tülü köfte, Kulak, Cadı

    Çörekler ve Börekler : Kavlak börek, Mısır böreği, Pırasa böreği, Yaş börek, Hamba, Almus böreği, Taş ekmeği, Çarşaf böregi

    Tatlılar : Güdül, Kumak, Hasurda, Sini çevirme


    *Bunların dışında Tokat pastırması, elbiseli sucuk, ilimizde bolca yetişen kuşburnudan elde edilen reçel, marmelat, nektar gibi yiyeceklerden başka enfes bir içimi olan mahlep şarabı da ilimizin mutfak özelliklerinden bazılarıdır. *




  2. 2
    sagocu_kız
    Bayan Üye

    --->: Tokat Mutfağı

    Reklam



    Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur.

    Teşekkürler... ;)







  3. 3
    mrnmrn
    Üye
    emeğine sağlık tşklr







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi