Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
Şehir ve İlçeler ve Ege Bölgesi Bölümünden Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    aybuke
    Usta Üye
    Reklam

    Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler

    Reklam



    Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler

    Forum Alev
    DAĞLARI: Bölgenin kıyı kesiminde kırıklı dağlar vardır. Dağlar kıyıya dik olarak uzanır. Bunlar kaz, Yunt, Boz, Aydın ve Menteşe Dağlarıdır. Batı Anadolu’da ise Emir, Murat ve Sandıklı dağları bulunur.
    OVALARI: Ülkemizde çöküntü (Graben) ovalarının en fazla görüldüğü bölgemizdir. Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ve Bakırçay ovaları bu ovalardandır.
    Ayrıca kıyıda Menemen ve Balat delta ovaları vardır.
    AKARSULARI: Doğu-Batı yönünde akışa sahip olan akımları yazları düşen akarsular; Bakırçay, Gediz, Büyükmenderes ve Küçükmenderes’dir. Çöküntü ovaları içinde akan akarsuların yatak eğimleri azdır dolayısıyle akarsular yataklarında Menderes (Büklüm) çizerek akar.
    GÖLLERİ: Ege Bölgesi doğal göl bakımından zengin değildir. Bölgenin başlıca gölleri alüvyal set oluşumlu Bafa ve Marmara Gölleridir.
    İKLİMİ: Kıyı kesiminde Akdeniz İklimi görülür. Bu iklim Dağların denize dik uzanmasından dolayı iç kesimlerede kadar sokulur. İç Batı Anadolu Bölümünde ise karasal iklim görülür.
    BİTKİ ÖRTÜSÜ: Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde maki, iç kesimlerde ise bozkırdır.
    NÜFUS VE YERLEŞME: Ege Bölgesinde çöküntü ovalarının olduğu yerlerde nüfus sıktır. Menteşe yöresinde ise engebeli bir arazi olduğu için nüfus seyrektir.
    TARIM VE HAYVANCILIK: Bölgede zeytin, üzüm, pamuk,tütün, incir (kıyı kesiminde), haşhaş, şeker pancarı, tahıllar (iç kesimlerde) yetiştirilir.
    Menteşe Yöresinde arıcılık, iç kesimlerde küçükbaş hayvancılık faaliyeti önemlidir.
    YER ALTI KAYNAKLARI: Linyit, krom, zımpara taşı, mermer, demir, uranyum, cıva ve bor çıkarılır.
    SANAYİ: Ege Bölgesinin başlıca sanayi kolları: İplik, dokuma, zeytinyağı, alkoloid, şeker fabrikaları, petro-kimya, makine, otomotiv ve çimentodur.
    TURİSTİK YERLER: Efes, Milet, Bergama, Sard, Pamukkale




  2. 2
    frmprenses
    Yeni Üye

    --->: Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler

    Reklam



    EGE BÖLGESİ YEMEKLERİ

    MİYANE ÇORBASI


    Malzeme:
    3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
    Yapılışı:
    Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.

    TOP TARHANA
    Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.
    KARMA KATMA
    Malzeme
    :
    1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
    Yapılışı:
    Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

    ET KÖFTESİ

    Malzeme
    :
    750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
    .Yapılışı:
    Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

    SURA

    Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.

    KULAK AŞI

    Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.


    Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

    Reklam Alanı
    EGE PİLAVI

    1 tavuk
    4 su bardağı pirinç
    1 kaşık yağ
    10 ince çubuk makarna
    100 gram badem, yeşil fıstık
    8 bardak su
    Yeteri kadar tuz.

    Tavuk haşlanır. Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir.

    _______________________


    MARMARİS PİLÂVI

    1/2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli. Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı. Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı.
    Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı. On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı. Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı. Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı. Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç defa karıştırmalı. Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı.

    ______________________________


    EGE PALAMUT HAŞLAMASI

    Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı. Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı. Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı. Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
    Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı. Bir diş sarımsağı havanda dövmeli. İki koşeronu küçük küçük doğramalı. Dört ançüez filetosunu ezmeli. Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı. Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı.
    ______________________________


    Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

    Mazemeler:

    1 su bardağı ince bulgur
    2 adet orta boy patates
    1 çorba kaşığı biber salçası
    4 adet taze soğan
    8-10 dal maydanoz
    Yarım tatlı kaşığı tuz
    4 çorba kaşığı zeytinyağı

    Kıyma kavurması için:

    250 gr orta yağlı dana kıyması
    1 adet küçük kuru soğan
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    Yarım tatlı kaşığı tuz











  3. 3
    Ziyaretçi
    teşekkür ederim







  4. 4
    Ziyaretçi
    çok güzel ödevde yardımcı oldu şağ olun

  5. 5
    Ziyaretçi
    bazıları yalan olabilir

  6. 6
    Ziyaretçi
    harika ve güzel

  7. 7
    Ziyaretçi
    çok güzel site sosyal bilgiler ödevimde yardımcı oldu :D ankara

  8. 8
    Ziyaretçi
    ben çok güzel buldum saolun

  9. 9
    Ziyaretçi
    çok güzel bir site

  10. 10
    Ziyaretçi
    tşk ederim sosyale yardım etti

  11. 11
    Ziyaretçi

    Cevap: Ege Bölgesi Dağları Ovaları vb. Bilgiler

    Reklam



    sosyal ödevim için tşk

  12. 12
    Ziyaretçi
    çok teşekkür ederim sosyal ödevime çok yardımcı oldu.....

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
ege bölgesinin dağları ,  ege bölgesinin dağları ovaları ,  ege bölgesinin dağları ve ovaları,  ege bölgesi dağları,  ege bölgesindeki dağlar
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 37 kişi