Taze kalık nasıl bilinir?balık tarifleri

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Deniz Ürünleri Bölümünden Taze kalık nasıl bilinir?balık tarifleri ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Hakan
    Administratör
    Reklam

    Taze kalık nasıl bilinir?balık tarifleri

    Reklam



    Taze kalık nasıl bilinir?balık tarifleri

    Forum Alev
    Balığın hayatımızda önemli bir rolü olduğunu inkar edemeyiz. Özellikle de lezzeti ve sağlığımıza olan yararları açısından ele alınca, balık sofralarımızın vageçilmezi arasında yer alır. Ayrıca balık, sağlıklı bir vücut için; içinde A ve D vitamini yanı sıra, düşük oranda kalori ve beynimiz için son derece yararlı olan fosforu barındırır.

    İşte bu nedenle, özellikle de balığın bol olduğu bu mevsimde, sizler için balık hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık. Ayrıca birbirinden lezzetli tarifler hazırladık.


    Balık satın alırken…


    Taze ve iyi bir balık satın almak için yapmanız gereken tek şey sadece gözlerinize ve burnunuza güvenmektir. Ancak onlara yeterince güvenemiyorum diyorsanız önerilerimize kulak verin;




    Tazelik belirtileri:

    Balığın derisi ve gözleri parlamalı.

    Balık sert olmalı. (balıklar genellikle tutulduktan 10 ile 12 saat kadar sonra sertliklerini kaybederler).

    Solungaçları kırmızı veya pembe olmalı.

    Balık taze ve tuzlu kokmalı.

    Dikkat gerektiren belirtiler:
    Balık eğer pullarını kaybediyorsa…


    Balık yumuşaklaşmaya başlamışsa…

    Balık gözlerindeki parıltıyı kaybediyorsa…

    Balık eğer kötü bir koku yaymaya başlamışsa dikkat etmeniz gerekmektedir. Tazeliğini ya yitirmeye başlamıştır veya yitirmiştir. Böyle durumlarda kesinlikle o balıkla yemek hazırlamayın.

    İyi bilmeniz gerekenler:
    Bütün bir balık veya biftek balıkta kişi başına 250 ile 300 gr arasında hesap yapmalısınız. Ancak bonfile balık ikram ediyorsanız kişi başına 200 gr. ile 250 gr. yeterlidir.




    Balığın hazırlanışı…

    Kaynatarak
    Bu pişirme yöntemi özellikle bütün halindeki balıklar için uygundur. Bir tencerenin içine 4 bardak beyaz şarap, 2 tane ince kıyılmış soğan, ince dilimlenmiş bir limon ve 3 havuç, bir tane kereviz dalı, taze yeşillik ve baharat koyun. Tuzlayıp karabiberleyin. 30 dakika kadar pişirip, soğumaya bırakın. Ardından balığı alıp genişçe bir tepsiye yerleştirin ve üzerine de hazırladığınız karışımı dökün. Orta derecede fırına verip, pişirin.




    Fırında
    Tuz ile: İri taneli tuzu bir tabağa alın ve pişireceğiniz balıkları una batırır gibi tuza batırın. Ardından balığı pişirin ve sonra da üzerindeki tuz kırıntılarını keskin bir bıçakla kazıyıp, servis yapın.




    Sebzeli: Tuzlanmış ve karabiberlenmiş balığı, küçük karelere kesilmiş bir sebze (domates, soğan, patlıcan ve biber vs.) tepsisine yerleştirin. Üzerine bir bardak beyaz şarap dökün ve balığın büyüklüğüne göre pişirin.




    Kağıda sarılmış: kağıda sarıp pişirme yöntemi özellikle balık biftek veya bonfileleri için uygundur. Balığı, limon dilimleri, domates kareleri ve biberle birlikte bir yağlı kağıda sarın. Ayrıca tuzlayıp, karabiberleyin ve üzerine biraz zeytinyağı dökün ve fırına verin.




    Buğuda
    Bu yöntem özellikle diyet yapanlar için idealdir. Ayrıca bütün balık türlerine de uygulanabilir bir yöntemdir.




    Mangalda
    Çiğ balığı önce zeytinyağı, limon suyu, beyaz şarap, soğan, domates, baharat ve yeşilliklerden oluşmuş bir karışıma yatırıp, biraz bekletin. Ardından kızgın mangaldaki ızgaraya yerleştirip pişirin. İsterseniz aynı işlemi fırındaki ızgara üzerinde de yapabilirsiniz.




  2. 2
    ZİREGÜL
    Bayan Üye

    Cevap: Taze kalık nasıl bilinir?balık tarifleri

    Reklam



    Balığın taze olup olmadığından emin olmak için genelde dışına bakılarak anlaşılmaktadır. Gözleri ve derisi bunun sinyallerini vermektedir. Gözleri ve derisinin parlaklığı taze olduğunun kanıtını verir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi