Akdeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık

+ Yorum Gönder
Şehir ve İlçeler ve Akdeniz Bölgesi Bölümünden Akdeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    DOLUNAY
    Özel Üye
    Reklam

    Akdeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık

    Reklam



    Akdeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık

    Forum Alev
    AKDENİZ BÖLGESİ’NDE TARIM VE AKDENİZ BÖLGESİ’NDE HAYVANCILIK (COĞRAFYA KONU ANLATIM)


    Bölgede tarım alanları sınırlı olmasına rağmen kıyı şeridinde en önemli ekonomik etkinlik tarımdır. En önemli tarım alanları başta Çukurova olmak üzere Amik ve Antalya ovalarıdır.

    İklim özellikleri tarımsal yaşamı şekillendirir. Tarım alanlarından yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan bölgemizdir.

    Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri şunlardır:

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

    Pirinç: Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33'ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi'nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir. Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol'da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89'u bölgeden karşılanır.

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye'de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

    Haşhaş ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi'nin ürünleridir.

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.

    Bölge soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır.

    Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bölgede kış sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi turfanda sebze ve meyveciliğin gelişmesine yol açmıştır. Mersin - Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

    Akdeniz Bölgesi'nde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Sığır, koyun ve keçi Toroslar'da yaylacılık sistemiyle yetiştirilir. Hayvanlardan en yaygın olanı kıl keçisidir. Çünkü bu hayvan Toroslar'ın sarp yamaçlarında yaşamını kolayca sürdürür.




  2. 2
    Filiz
    Bayan Üye

    Cevap: Akdeniz Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık

    Reklam



    Akdeniz bölgesinde ülkemizin en fazla pamuk ve narenciye yetiştirilen bölgesidir.Bölge tarıma elverişli ve ılıman iklime sahip olduğu için her türlü sebze ve meyve yetişmektedir.Anamur bölgesinde çok fazla muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi