AntaLya'ya Has YemekLer

+ Yorum Gönder
Şehir ve İlçeler ve Akdeniz Bölgesi Bölümünden AntaLya'ya Has YemekLer ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    pikoLat
    Emekli
    Reklam

    AntaLya'ya Has YemekLer

    Reklam



    AntaLya'ya Has YemekLer

    Forum Alev
    Geleneksel Uygulamalar
    İnsan yaşamında doğumdan ölüme kadar geçen sürede yer alan yemekle ilgili geleneksel uygulamalar Antalya'da aşağıda verildiği şekilde göze çarpmaktadır.

    Doğum yapan kadına ilk yiyecek olarak tarhana çorbası veya sıcak tereyağı karıştırılmış palize ; çocuğa şekerli su verilirdi. Komşular anneye sütü insin diye palize ve helva gönderirlerdi.

    Antalya'da doğumun yedinci günü ebeye ve yakınlara "tuz daveti''verilirdi. Bu davette ebe şeker, bal tuz karışımıyla çocuğun bütün vücudunu hatta ağzının içini kokmasın diye ovar,ve yıkardı. Bu davette baklava, börek ve en güzel yemekler yapılırdı.

    Çocuğun ilk dişi çıktığında "diş dirgiti" denilen tören yapılırdı. Bu törende buğday fasulye, nohut kaynatılarak çeşitli çerezlerle konuklara ikram edilirdi. Sünnet merasiminde eğlenceler yapılır, yemek verilirdi. Bu mönüde düğün töreninde yapılan güvey yemeği mönüsü aynen yer alırdı.

    Söz kesme ve nişanda bademli şerbet, eskiden evde yapılan imam nikahlarında kahve, lokum, yemek ikram edilirdi. Düğün hamamında kız evi katmer, börek, yemek yapsa da oğlan evi hamama kebap veya tandır gönderirdi. Çeyiz asma töreninde yemek verilir, ayrıca çerez ikram edilirdi.

    Düğünde "güvey yemeği" denilen ve tüm kalabalık düğünlerde yapılan yemek yer alırdı. Güvey yemeği mönüsünde şu yemekler bulunurdu:



    Antalya'da ölüm olayında komşular, akrabalar üç gün ölü evine yemek getirirlerdi. Ölü gömülürken pide, helva yapılıp hem dağıtılır; hem de baş sağlığına gelenlere ikram edilirdi. Ölümün yedinci günü mevlit okutulur, lokum dağıtılırdı. Kırkıncı günü tevhit okutulur, lokma dökülür; elli ikisinde dua okunur, helva karılırdı.
    Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)

    Malzemeler: 3 patlıcan, 3 kırmızı biber, ince kıyılmış nane,
    maydanoz, fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı sirke, erik ekşisi veya limon suyu, 2 fincan zeytinyağı, tuz

    Hazırlanışı: Patlıcanlar ocak üzerinde közlenir, kabuklan soyularak limonlu zeytinyağı bulunan ka*ba konur. Fırında pişirilen biberler temizlenir ve şeritler ha*linde doğranılarak patlıcanların yanına konulur. Soğanlar da közlenerek diğer malzemenin yanına konur. Sirke, sa*rımsak, 1 kahve fincanı su, erik ekşisi bir kapta kanştınlır, patlıcanların üzerine dökülür. 4-5 saat buzdolabında bekle*tilen salatanın üzerinenane, maydanoz ve fesleğen konula*rak servis yapılır.

    Yahnera (Karışık ot yemeği) (Antalya Girit Mutfağı)

    Kçunades (gelincik), Sarikaça (katırtırnağı), Astates, Asgadates (iğnelik, hanımın iğnesi), deve kengeri ve başka kenger çeşitleri vb. otlarla etli veya etsiz yapılabilir. Etlisinde tencerede önce kuşbaşı et sonra soğan
    kavrulduktan sonra isteğe göre salça konur veya beyaz olacak şekilde temizlenip doğranmış otlar katılıp kısık ateşte solana kadar pişirilir. İndirmeye yakın önce bir kaşık un ve limon suyu ile terbiye dökülerek bir taşım daha kaynatılarak altı söndürülür.

    taratorlu piyaz

    Palize
    5 su bardağı su
    1 su bardağı şeker
    ½ su bardağı buğday nişastası
    1 su bardağı su

    Yapılışı
    Şekerle suyu kaynat. Nişastayı su ile ez, kaynayan şekerli suya karıştırarak ilave et. Şeffaflaşıp katılaşınca kaselere dök, soğuyunca servise al.

    Hibeş
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    6 diş sarmısak
    1 tatlı kaşığı kimyon
    1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber
    1 çay kaşığı tuz
    ½ su bardağı tahin
    ½ su bardağı limon suyu
    ¼ su bardağı su
    Üzerine
    2-3 çorba kaşığı haşlanmış nohut
    2-3 çorba kaşığı haşlanmış bezelye
    3-4 zeytin

    Yapılışı
    Haşlanmış nohutları ve sarmısakları döv, diğer malzemelerin hepsini karıştır, tabağa düzenle. Üzerini nohut, bezelye ve zeytinle süsle.
    Not: Malzemelerin hepsi robotta da yapılabilir



    Börülce Salatası

    Malzemeler: 500 gr. börülce, 3 adet kırmızı etli biber, 1 adet domates, 1 adet soğan, 3 adet ince kıyılmış taze so*ğan, 3-4 diş sarımsak, 1 demet ince kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz

    Hazırlanışı: Börülcelerin iki ucu kesilerek ikiye bölü*nür, kaynayan tuzlu suda haşlanır. Tabağa alınan börülce*lerin üzerinde 1 kepçe haşlama suyu gezdirilir. Kırmızı et*li biber 200 derecelik fırında közlenir, sonra börülce eba*dında şeritler halinde kesilerek börülcelere katılır. Piyaz şeklinde doğranan soğanlar da börülcelerin üzerine konur. Kabuklan soyulmuş domatesler küp küp doğranılarak, in*ce kıyım taze soğanlar ve maydanozlarla birlikte salataya karıştırılıp harmanlanır. Ayrı bir kapta limon suyu, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı karıştırılarak salatanın üzerinde gezdirilir.

    Kabak Çiçeği Dolması

    Malzemeler: 30 adet kabak çiçeği, pi*rinç, 6 soğan, 2 domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon, 1 limon, tuz

    Hazırlanışı: Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak kopartılır ve yıkanarak süzülür. Kızgın zeytinyağında sırasıyla soğanlar, rendelenmiş do*mates ve şeker kavrulur. Pirinç, tuz, karabiber, fesleğen ve nane karıştırılarak soğumaya bırakılır. Harç, çiçeklerin içi*ne doldurularak çiçeklerin uç yapraklanyla kapatılır ve yağlı bir tencereye dizilir. 1 çay bardağı su ilave edilen tencere orta ateşte pişirilir. Dolmalar suyunu çektiğinde l'er çay bardağı sıcak su ilave edilir. Pişince üzerine limon suyu gezdirilerek servis yapılır.







  2. 2
    CANGÜLER
    Bayan Üye

    Cevap: AntaLya'ya Has YemekLer

    Reklam



    Akdeniz mutfağının özellikleri buralarda fazlası ile görülmektedir.Daha çok sebze yemekleri ağırlıklı olup aynı zamanda zeytin yağı ağırlıklı besinler yemekler yapılmamaktadır.







+ Yorum Gönder
antalyaya özgü yemekler,  antalya ya özgü yemekler,  antalyaya has yemekler,  antalyaya ozgu yemekler,  antalya ya has yemekler
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 3 kişi